Reklama

Reklama

Bohuš Stejskal (Bolek Polívka) je rázovitý dedinský chlapík, ktorý žije v malej moravskej dedinke v schátralom dome. Pracuje ako drevorubač, ale väčšinu času trávi so svojimi kumpánmi popíjaním slivovice a záhaľčivým povaľovaním sa v tráve. Jedného dňa však dôjde k udalosti, ktorá od základov zmení jeho doterajší pokojný a vcelku spokojný život. Do dediny prichádza elegantný  Ulrich (Miroslav Donutil), aby mu oznámil, že mu vďaka reštitúcii pripadne obrovský majetok po otcovi. Bohuš sa tak stáva milionárom. Spočiatku sa nesmierne teší šťastiu, ktoré ho postretlo, začína rozhadzovať peniaze na všetky strany, pozýva svojich kamarátov na pohárik, navštevuje pochybné  podniky, kde si nájde aj priateľku. Náhly prerod sa však nezaobíde bez komplikácií a Bohuš sa so svojim novým postavením nie vždy dokáže správne stotožniť. Beh udalostí má čím ďalej rýchlejší spád a  zdá sa, že prebieha úplne nezávisle na Bohušovej vôli... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (70)

  • Popularitu filmu využila spoločnosť Hamé s.r.o., jeden z najväčších českých výrobcov potravín. V roku 2001 odkúpila práva na know-how filmu na 30 rokov. V roku 2002 sa objavil prvý reklamný spot spoločnosti na jeden z ich najznámejších výrobkov, paštétu Májka, ktorá sa v Československu vyrábala už od roku 1966. V reklame z roku 2002 se Boleslav Polívka objavil znovu vo svojej roli Bohuša. Spot režíroval Jan Hřebejk a zahral si v ňom aj Jiří Pecha (ktorý vo filme stvárnil dvojúlohu doktora Strážneho a anjela). Spoločnosť Hamé kúpila v roku 2008 islandská spoločnosť Nordic Partners a v roku 2010 natočila druhý reklamný spot inšpirovaný filmom, kde sa objavil Polívka ako dedko Bohuš, ktorý sa rozpráva s vnukom Bohouškom. Režíroval Jan Malíř. V tej dobe sa na obale paštéte Májka začala objavovať nad názvom baretka, ktorú po celý čas vo filme nosil na hlave hlavný hrdina Bohuš. Hamé ešte natočila s inšpiráciou na film reklamný spot na svoj ďalší výrobok, uhorky Znojmia. (Raccoon.city)
  • V roku 2020, v ankete českých filmových kritikov o najlepší český film z rokov 1990-2019, obsadil film 3. miesto. (Raccoon.city)
  • V roku 1994 film vyhral na 2. ročníku diváckej ankety časopisu Video Revue cenu Zlatá kazeta v kategórii komédia. (Raccoon.city)
  • V roku 1993, na 18. MFF v Moskve, bola režisérka Věra Chytilová nominovaná na cenu Golden St. George. Na 29. MFF v Chicagu bola Chytilová nominovaná na hlavnú cenu Zlatý Hugo. (Raccoon.city)
  • V roku 1993 na 6. festivale českých filmov Finále (6. bilančná a súťažná prehliadka českých hraných celovečerných filmov FINÁLE Plzeň) film získal Cenu za najlepší mužský herecký - Miroslav Donutil (Dr. Ulrich) a Cenu divákov (Divácky nejúspěšnější film). (Raccoon.city)
  • V roku 1993 získal film na 15. festivale českej filmovej komédie Novoměstský hrnec smíchu cenu za najlepší mužský herecký výkon (Miroslav Donutil - dr. Ulrich) a Věre Chytilovej cenu za smiech divákov pri 17,80 % premietacieho času. (Raccoon.city)
  • Silvio de Jesus Silva Alvarenga, ktorý si zahral syna kráľa, pochádza z Angoly. V dobe natáčania v Čechách študoval na zverolekára. V roku 2004 si ho Boleslav Polívka (Bohuš) pozval do 33. Manéži Bolka Polívky (od r. 1987). Alvarenga už povolanie zverolekára nevykonáva, je vlastníkom cestovnej kancelárie Angola Tours s.r.o., ktorá sprostredkováva zájazdy do rôznych častí Angoly. (Raccoon.city)
  • V Argentíne mal film (pod názvom Herencia) premiéru v roku 2005, v sérii filmov z Českej republiky s názvom "Encuentro con el nuevo cine checo" ("Stretnutie s novým českým kinom"). Pretým ale prešiel argentínskou cenzúrou a bolo z neho vystrihnutých až 25 minút (napr. celá scéna vo verejnom dome). (Raccoon.city)
  • Spolupráca svojráznej a prísnej režisérky Věry Chytilovej s Boleslavom Polívkom (Bohuš) nebola jednoduchá. V počiatkoch natáčania za ním dokonca jazdila do Olšian, kde ho zvykla nachádzať v hospode. Raz mu spravila pred všetkými scénu, na čo Bolek reagoval po svojom. Zosmiešňoval to a robil srandičky, vraj ale bolo vidieť ako mu je trápne. (Raccoon.city)
  • Jozef Kroner (Košťál), ktorý robil Bolekovi Polívkovi (Bohuš) šoféra, bol v skutočnosti zlý vodič. Počas natáčania nevedel preradiť ani rýchlosť a namiesto spiatočky tam zaradil jednotku. (Raccoon.city)
  • Filmový "pštros" je druh pochádzajúci z Austrálie - Emu hnedý (Dromaius novaehollandiae). (unagi)
  • Kancelář JUDr. Širokého (Leoš Suchařípa), jenž Bohušovi (Bolek Polívka) zprostředkovává nabídku Japonců na odkup cihelny, se nachází v dnešním sídle Ústavního soudu ČR v Brně. (VN85)
  • Věra Chytilová chtěla původně točit svůj vysněný projekt Vyhnání z ráje (2001), ale Bolek Polívka (Bohuš) trval na tom, že nejdříve natočí Dědictví. Režisérka zřejmě netušila, že si na Vyhnání z ráje bude muset počkat dalších 9 let, kdy už ji práce nezastihne v té nejlepší umělecké formě. (rublik05)
  • První ohlasy na film byly až zdrcující. Psalo se o revuálním herectví Bolka Polívky (Bohuš) a o tom, že kromě buranských klauniád nemá ve filmu co hrát. Režisérka Věra Chytilová reagovala tak, že po premiéře vůbec nepřišla mezi novináře. Časem však kritická obec přiznala, že film jaksi uzrál, na což Bolek Polívka reagoval tak, že film byl zralý už v době svého vzniku, ale dozrát museli kritici. (rublik05)
  • Když příjde na konci filmu do hospody Bohušova (Bolek Polívka) parta, tak jeden z nich řekne: „Já bych si dal tebe Lenko.“ Správně ale měl říct Vlasto. (Duoscop)
  • V době svého vzniku film rozčílil ústřední osobnost porevoluční transformace Václava Klause. Ten se na premiéře s režisérkou pohádal a Dědictví prý dokonce označil za společensky nebezpečný film. (raininface)

Súvisiace novinky

Zemřel zpěvák Karel Gott

Zemřel zpěvák Karel Gott

02.10.2019

Ve věku 80 let zemřel nejznámější a nejúspěšnější český zpěvák Karel Gott. Gott se na hudební scéně pohyboval od roku 1958, kdy se přihlásil do soutěže amatérských zpěváků. Právě tady započala jeho… (viac)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (viac)

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (viac)

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (viac)

Reklama

Reklama