Reklama

Reklama

Chaplin lodním kuchařem

  • USA Shanghaied (viac)

Obsahy(1)

Majiteľ lode chce od kapitána, aby ju potopil a on získal od poisťovne peniaze. Keď sa vracia domov, zbadá svoju dcéru Ednu, ako sa bozkáva s tulákom Charliem. S tým on nesúhlasí, a preto ho kopne do riti a pošle kade ľahšie. Po chvíle túlania sa priplichtí Charlie k už spomínanej lode. Kapitánov zástupca má problém naverbovať posádku a preto sa s ním Charlie dohodne, že mu s tým pomôže. Keď je však posádka už omráčená na palube, miesto peňazí dostane aj Charlie kladivom po hlave a stane sa námorníkom. (pivo)

(viac)

Recenzie (14)

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Jedna z nejlepších a nejzábavnějších Charlieho krátkých grotesek s opět tradičními, ale opět fungujícími gagy. Na druhou stranu je tu velká spousta inovací a ucelený příběh, který má smysl (už to prostě nejsou jen nahodilé fóry). Už úvodní nábor je geniální, ale scéna z lodní kuchyně je naprosto brilantní, stejně tak následná konzumace toho, co Charlie uvařil. Navíc všichni skončí přes palubu, Charlie nabídne fantastickou choreografii při navigaci, porazí soka a získá srdce Edny. Paráda, skvělá záležitost. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Jedna z prvých Chaplinových grotesiek s príbehom a veľmi vydarená. Použité boli novátorské postupy kamery na kyvadle alebo celej scény s jednou miestnosťou na hojdačke. Akrobacia na závese žeriava alebo s jedlom v ruke po celý čas má tiež môj obdiv. Názov filmu bol poriadny prekladateľský oriešok, tak si to zjednodušili a urobili z toho lodného kuchára, inak jediné slovo Shanghaied znamená - unesený, opitý alebo inak prinútený stať sa námorníkom. ()

Reklama

everlong 

všetky recenzie používateľa

Chaplin jako lodní kuchař mě zas tak moc neoslovil, průměrná Chaplinovka bez výraznějších situací. DÁLE HRAJÍ: Paddy McGuire (Shanghaied Seaman) Leo White (Seaman) Fred Goodwins (Cabin Boy) Lawrence A. Bowes (Captain) Bud Jamison (Mate) John Rand (Cook) Billy Armstrong (Seaman) ()

tomtomtoma 

všetky recenzie používateľa

Upraveno v říjnu 2019. Šanghajován je pohybovou akrobacií cirkusového klauna. Šanghajování, nebo také krimpování, byla praxe únosu lidí na námořnické pracovní pozice pomocí donucovacích praktik, zastrašování, často bylo používáno i fyzické násilí, v samotných Spokojených státech amerických byla tato praxe na vrcholu v polovině 19. století a modernější zákon o námořnících byl přijat až roku 1915, v roce vzniku grotesky Charlieho Chaplina. Cirkusový klaun vsadil na ironii, škádlení a hravost v pohybu. Kromě zastrašením horlivého a vděčně nešikovného námořníka Charlieho se zásadním hrdinským činem zaujme také Charlieho láskyplné okouzlení a mladá dcerka majitele lodě na útěku (Edna Purviance), k pojistce se upínající majitel námořní lodě (Wesley Ruggles), poslušně spolehlivý kapitán (Lawrence A. Bowes), první důstojník a srdnatý verbíř nových námořníků (Bud Jamison), z Charlieho vyděšený lodní kuchař (John Rand), či trojlístek šanghajovaných námořníků (Billy Armstrong, Paddy McGuire a Leo White). Šanghajován aneb Chaplin lodním kuchařem je radostí ze života v podání cirkusového klauna s ironickou příchutí a vítězným mumrajem akrobatických pohybů. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

"Three dollars if you help me get those men aboard."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá už má konečne nejakú zaujímavú zápletku (snaha o poistný podvod a z toho vyplývajúce ohrozenie životov niekoľkých námorníkov), je poriadne akčná, doslova prekypuje gagmi. Najviac pobaví značne neobvyklý nábor námorníkov, ochutnávanie polievky, leštenie sekáčika na mäso a podávanie jedla na rozhojdanej lodi ("You dare drop 'em!"). Naopak, dosť nevtipná mi pripadá väčšina scén v kuchyni a so žeriavom. Videná kolorovaná i čiernobiela verzia, s veľmi dobrou (hoci miestami trošku vtieravou) orchestrálnou hudbou Roberta Israela (2014), resp. s ešte lepšou (hlavne vhodnejšou) klavírnou hudbou Erica Jamesa (1999).     "Father: I have stowed away on your boat. Goodgye. Your unhappy daughter Edna." ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama