Reklama

Reklama

James Bond: Žiť a nechať zomrieť

  • Česko Žít a nechat zemřít (viac)
Ukážka z filmu

Obsahy(1)

Vražda v sídle OSN privádza Bonda do USA. Stopy vedú do Orleansu, kde sídli gang priekupníkov drog. Odtiaľ sa agent 007 presúva na ostrov San Monique v Karibskom mori, ovládanom kultom Voodoo. Nebol by prvým belochom, ktorý by zomrel mysterióznou smrťou ak by sa pokúsil odhaliť tajomstvo maskovaných plantáží, vďaka ktorým môže získať doktor Kananga tony heroínu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (414)

classic 

všetky recenzie používateľa

„Čože je to štyridsiatka” ...? Po Seanovi, Georgeovi, je Roger Moore tretí Bond v poradí s tým, že je z týchto pánov zároveň i najstarším predstaviteľom, čo by až tak extra vadiť nemuselo, pretože tento charizmatický chlapík sa riadi heslom : „Vek je iba číslo” . “Mooreovky” , čiže (konkrétne jeho bondovky) sú mi zatiaľ neznámym pojmom, ktorý sa čochvíľa rapídne zmení, a tak som zvedavý, ako sa nakoniec - vykryštalizujú, kde sa svojou úrovňou vyšplhajú ? _ Tentokrát ma zaujal nielen otvárací song od Paula McCartneyho, ale aj samotná réžia Guya Hamiltona, ktorá bola predtým absolútne bezradná, samoúčelná, obyčajná, a taktiež extrémne nudná (hovorím o poslednom šteku s Connerym-Diamanty sú večné), a tak už len z toho hľadiska je povznášajúce, ako sa markantne polepšil z filmu na film (mimochodom, Guy režíroval celkovo 4 bondovky, keď medzi nimi je aj pozoruhodný Goldfinger...). Obsadenie dopĺňajú, budúca Dr. Quinnová a Parker z kultového Votrelca. _ Scenárista s poľsky znejúcim priezviskom, Tom Mankiewicz, pre zmenu úplne vynecháva nebezpečnú organizáciu SPECTRE, keď ju šikovne nahrádza hádam ešte nebezpečnejším Dr. Kanangom, ktorý má svoju základňu v Karibiku, alebo sa budeme zdržiavať i v New-Yorku, tesne pred „dvojičkami” , či trebárs aj v New Orleanse nebude núdza o napätie. Neustále som bol obklopovaný : samým veštením od nádhernej Solitaire , čiernou mágiou s woodoo, i s návykovým heroínom, ale aj exotikou, keď do toho si ešte pridajte - extra rýchle člny, hladné krokodíly a veľkého sympaťáka, čo vyzerá, ako kapitán Hook, že možno to vyznie divne, ale toto všetko do seba naprosto dobre zapadá, ako ozubené koliesko do hodín, kde režisér Hamilton to parádne ukočíroval, až to funguje na výbornú. Roger Moore sa skvostne etabloval do postavy, ktorú stvárnil najviac-krát zo všetkých. PS: Takýto pohrebný sprievod, v dvoch sekvenciách, je dokonalý ! ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Bělouš James se postaví xenofobnímu tlaku tak, že on bude ŽÍT a všechny, co nenosí sukni a jsou černí voodoo parchanti NECHÁ ZEMŘÍT.. Roger jak ho mám rád - ozbrojen Waltherem, sžíravým sarkasmem a cynickými hláškami - postupně znesvětí tělo věštkyni, projde se po krokodýlí vodní stezce a ukáže padouchovi, že není radno býti nafoukaný. Škoda některých hluchých, až zbytečných míst (např. part extrémně dementního šerifa Peppera). ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

#8 - Ak by bondovská séria neprešla touto kúrou znovu navrátenia do starých koľají, nemala by u mňa vysokú mienku. Lepší scenár a Moore dávajú Bondovi novú energiu, len ma mrzí, že nebol nahradený po Connerym namiesto Lazenbyho, vek sa uňho jasne podpísal neskôr. Tu je však skoro dokonalým obrazom a predstavou môjho agenta 007. Prvá polovica skoro bez prestrelky, či bitky, napriek tomu bondovsky klasická, plná napätia. Člny na svoj vek nemajú chybu, rovnako ako lotri. Tí sú asi najlepší z bondoviek dovtedy natočených. 75%. ()

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

V chronologickém pořadí nejslabší Bondovka (pochopitelně i z toho důvodu, že málokdo holduje blaxpoitation). Moore na Conneryho příliš neschází, ale ta změna stylu není ku prospěchu. Autor námětu se zřejmě hodně koukal na zoologické dokumenty. Možná sám Fleming měl krokouše v lásce, jsem tedy rád, že se na Jamajku letos vrátíme. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Tak stareho Conneryho vystriedal este starsi Moore. Neuviedol sa zle. Ma charizmu, zvadzanie zien a hlasky mu idu perfektne, v bitkach pôsobi neohrabanejsie ako Connery, ale hlavne sa nesnazi Conneryho imitovat a vydal sa svojou vlastnou cestou. Horsie je na tom zapletka. Bond je na stope nejakeho drogoveho krala. Co by este nemuselo byt uplne zle, ale ten narkobaron sa nachadza v Harleme, takze biely tajny agent medzi vsetkymi tými negrami prilis tajne nepôsobi a hned vsetci vedia, ze je agent. Takze namiesto nejakeho spionskeho patrania maju prim akcne sceny. Vrcholom je nahanacka na clnoch, ktoru komentuje buransky serif Pepper. Celkovo to nepôsobi ako spionsky film ale ako blazniva akcna komedia, ktora je bohuzial okorenena voodoo tematikou, ktora mi vôbec nesedi. Hlavny zaporak Yaphet Kotto nie je prilis vyrazny ani prefikany. Jeho poskok s umelou rukou je priemerny. Bondgirls su dve. Hnusna cernoska a mladucka Jane Seymour, ktora posobi az prilis nevinne. Nepacilo sa mi, ze zredukovali az prilis vela Bondovskych trademarkov a medzi nimi aj postavu Q. Asponze sa vydarila ustredna McCartneyho pesnicka. Vysledkom je pre mna doteraz najslabsia Bondovka a prva podpriemerna. 4/10. ()

Galéria (145)

Zaujímavosti (35)

  • Postava Q v tomto filmu nevystupuje. V době natáčení snímku hrál totiž jeho představitel Desmond Llewellyn v jednom televizním seriálu a ačkoliv z něj byl na tři epizody uvolněn, jeho postava do filmu nakonec nebyla umístěna. (Colonist)
  • Během bouřačky policejních vozů, které pronásledují čluny v bažinách, je možné zahlédnout v jednom z vozů kaskadéra s helmou. V následující scéně však z vozu vystupuje policista bez helmy. (ČSFD)
  • Ve filmu nikdy nezazní skutečné jméno Solitaire (Jane Seymour). V knize je prozrazeno, že se jedná o Simone Latrelle. (Žralok)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (viac)

Reklama

Reklama