Reklama

Reklama

Východ z továrny

(festivalový názov)
  • Francúzsko La Sortie de l'usine Lumière (viac)
Krátkometrážny / Dokumentárny
Francúzsko, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů bratří Lumiérů. Byla to právě továrna jejich otce, kde natáčeli. Je to krátkometrážní jednominutový snímek odchodu dělníků z fabriky. Vše v dobových kostýmech, procházejí muži i ženy. Na konci vrátný zavře za továrnou i filmem vrata. (RadimFišer)

Recenzie (59)

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Ak uznávame prvenstvo Lumiérovcov vo výrobe filmu, potom práve tento je ten úplne úplne prvý... i keď možno ťažšie určiť ktorá z viacera verzií... robotníci ešte netušia, že už zakrátko oni aj ich nespočetní potomkovia budú z továrne odchádzať s jedinou túžbou sadnúť si pred potomka tej podivnej okatej krabice, ktorou na nich mieri podivínsky šéf ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Ani jeden z 33 svědků prvního veřejného promítání filmu v pařížské kavárně Grand Café už nám o svém zážitku nedokáže nic povědět. Viděli tehdy totéž, co nyní já, dělníky, kterak opouštějí závod Antoina Lumièra na výrobu fotografických desek a papírů v Lyonu. Tehdy, 28. prosince 1895, kdy se film poprvé promítal na veřejnosti, to musel být ohromný zážitek. Dnes nám nezbývá než obdivně kroutit hlavou a říkat si, jak to bratry Lumièrovy vůbec mohlo napadnout, že sestavili kinematograf. ()

Reklama

L_O_U_S 

všetky recenzie používateľa

Jsou tři filmy, které ze zásady definovaly kinematografii: Roundhay Garden Scene z roku 1888, první celuloidový snímek, Lumièrovic Východ z továrny, první film promítaný na plátno, a Mélièsova Cesta na Měsíc (1902), jeden z prvních snímků vyprávějících příběh a používajících praktické efekty. Vše, co se natočilo v následujících 111 letech, je už jen nástavba. (878.) ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Zaujalo ma, v akých čistých šatách odchádzajú robotníci z továrne, predstava človeka o priemyselnej revolúcii na konci 19 storočia bola, aspoň u mňa, trochu iná. Ešteže tu máme českých frajerov, čo to vedia ohodnotiť ako odpad a nezamyslia sa nad svojou vlastnou inteligenciou, alebo inteligenciou na tejto stránke, keď film nie je možné vyhľadať pod anglickým názvom (o slovenskom nehovoriac). ()

Frajer42 odpad!

všetky recenzie používateľa

Zkouška kamery...kamera funguje! No ty vole, to je vážně nápad za všechny prachy. Na tomhle 38 vteřinovém nesmyslu můžeme maximálně ocenit to, že se vůbec zachoval a neskončil založen někde mezi starými krámy, kde dle mého nejúpřímnějšího úsudku je zcela nepochybně jeho jediné vhodné místo. Jedno z prvních videí, které si trouflo honosit se označením film. Všechna čest. Jsem umělecky a esteticky omámen! ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (9)

  • Někteří lidé namítali, že film nebyl autentický, protože žádný z dělníků se nedíval do kamery, ani k ní nemířil. (Pavlínka9)
  • Celý názov filmu je La sortie des usines Lumière à Lyon, nakoľko bol natáčaný v Lyone pred továrňou na výrobu fotodosiek a papierov v svojej dobe najväčšej v Európe, ktorá patrila rodine Lumière. (Raccoon.city)
  • Na existenciu tohto filmu sa krátko po premietaní zabudlo. Znovuobjavený bol v roku 1985 vo francúzskom Lyone, 90 rokov po jeho premietnutí. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama