Reklama

Reklama

Klasické spracovanie príbehu šerifa Wyatta Earpa, jeho priateľa Doca Hollidaya a ich legendárnej prestrelky s gangom Clantonovcov v meste Tombstone. Wyatt Earp (Burt Lancaster) je zástupca zákona, Doc Holliday (Kirk Douglas) je bývalý zubár, teraz hazardný hráč s povesťou zabijaka. Napriek tomu sú priatelia, ktorí si navzájom v minulosti zachránili životy. Jedného dňa dostane Wyatt telegram od svojho brata Virgila, ktorý je šerifom v meste Tombstone. Má veľké problémy s rančerom Ikeom Clantonom, zlodejom dobytka, ktorý si však dokáže zaplatiť, aby bol zákon na jeho strane. Ale nie všetci muži zákona sa dajú kúpiť a tak všetko speje k situácii, kedy sa proti sebe postavia na jednej strane bratia Earpovci a Doc Holliday a na druhej strane Clantonovský gang. Ich legendárna prestrelka bola predobrazom mnohých filmov, medzi nimi napríklad Wyatt Earp s Kevinom Costnerom v hlavne úlohe, či Tombstone, kde ústrednú dvojicu stvárnili Kurt Russell a Val Kilmer. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (24)

  • Burt Lancaster a Kirk Douglas boli nominovaní na Laurel Awards v kategórii top mužská akčná hviezda. Išlo o americký systém udeľovania cien v kine, ktorý bol vytvorený na ocenenie filmov, hercov, herečiek, producentov, režisérov a skladateľov.  Prebiehal v rokoch 1948 až 1971. (westerns)
  • Film bol veľkým hitom a zarobil 4,7 milióna dolárov pri prvom uvedení a 6 miliónov dolárov pri opätovnom uvedení. (westerns)
  • Film sa odohráva v rokoch 1879 až 1881. (westerns)
  • Prestrelka bola natočená v Old Tucson. Ide o rovnaké miesto, aké bolo použité aj pri záverečnej prestrelke vo westerne Rio Bravo (1959). (westerns)
  • Herečka Jo Van Fleet potrebovala pomoc, aby sa dostala do postavy týranej ženy. Požiadala Kirka Douglasa, aby ju udrel do tváre. Kirk tak nakoniec aj urobil. (westerns)
  • Kirk Douglas neskôr povedal, že počas hrania Doca Hollidaya presne plánoval, koľko a ako bude kašľať v každej jeho scéne, kde to bude potrebné, keďže hrá muža, ktorý trpí tuberkulózou. (westerns)
  • Herec Burt Lancaster urobil vo filme všetky svoje kaskadérske kúsky. Týmto využil svoju obratnosť ako akrobat, ktorým bol, kým sa stal hercom. (Reverse01)
  • Většina filmu byla natočena v areálu slavného "Starého Tucsonu" (kde bylo natočeno mnoho westernů, mimo jiné také Tombstone), který se nachází nedaleko od skutečného Tombstone. Pro scény odehrávající se na hlavní ulici bylo použito město Fort Griffin v Texasu. Některé další scény z Tombstone se natáčely v jižní Kalifornii na ranči Paramount, kde se později točil také televizní seriál Bonanza. (liquido26)
  • Jediný film, ve kterém Wyatt Earp nenosí knír. (sud)
  • Opravdová přestřelka se odehrála 26. října 1881 a během třiceti sekund bylo vystřeleno 34 kulek a zabiti tři muži. Ve filmu přestřelka trvá pět minut a ústí v krveprolití, které se natáčelo 4 dny. (Vampireman)
  • Dennis Hopper, který hraje roli Billyho Clantona, se ve skutečnosti narodil a vyrůstal v Dodge City v Kansasu. (Vampireman)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (viac)

Reklama

Reklama