Reklama

Reklama

Prvé znamenie: Prichádza Satan!

  • Česko První znamení: Přichází satan! (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Keď mladú Američanku pošlú do Ríma, aby slúžila Cirkvi, stretne sa s temnotou, ktorá ju prinúti spochybniť vlastnú vieru, a odhalí desivé sprisahanie, ktoré, ako dúfa, prinesie zrod vteleného zla. (Cinemart SK)

Videá (7)

Trailer 1

Recenzie (103)

pepo 

všetky recenzie používateľa

Omnoho lepšie, než som si dokázal predstaviť. Aj tak ale nedosahuje vrcholov žánru a ostane zabudnutý. Napriek dielčim kvalitám a ambicióznosti nie je totiž úplne vyladený. V rámci mainstreamovej žánrovej produkcie však ide o silný nadpriemer. A ako prequel jedného úžasného filmu ide o viac než solídny kúsok. Niekde na úrovni dvojky. 7/10 ()

Sludger 

všetky recenzie používateľa

Film je niečo ako stroj času do 70s hororu. Čiže zabudnite na prehnané jumpscare lakačky, ale pripravte sa na pomalé budovanie hororovej atmosféry. Dielo pripomenie staré horory nielen námetom a konštrukciou príbehu, ale aj vizuálom, výraznou hudbou, pomalým budovaním napätia a praktickými (slizkými) efektami (až na pár výnimiek). Nebojí sa tiež pritlačiť na pílu, keď treba (havária, pôrod či spálená), atmosféru dolaďuje skvelou hudbou, drobnými náznakmi a vie diváka držať v napätí. Prequel trpí už svojou podstatou, keďže vieme ako má dopadnúť cieľ, tak nemá čím prekvapiť. Bol aj pokus o jeden zvrat, ktorý bol až očividne jasný od začiatku a nepotešili ma ani zbytočne otvorené dvierka na rôzne (side) pokračovania. Vo filme nájdete aj kopec odkazov na starú klasiku (počnúc úvodnou samovraždou) a nádejná režisérka Arkasha Stevenson (na to, že je to debut, ide o vysokú kvalitu) sa inšpirovala nielen pôvodným filmom, ale aj Polanského dielom "Rosemary´s Baby" alebo aj "Suspirou" od talianskeho matadora Daria Argenta. Vo výsledku ide o podarený retro horor, ktorý ponúka alternatívu ku moderným hororom. Stále sa to dá aj „po starom“ a funguje to. Rozhodne zatiaľ najlepší horor v tomto roku. Veľmi milé prekvapenie. ()

Reklama

Rimsy 

všetky recenzie používateľa

První znamení: Přichází satan! dopadlo rozhodně o poznání lépe, než muselo. Vylámalo si však zuby na snaze udělat až moc věcí naráz – tedy dostatečně uctít slavný původní film, vytvořit důstojný i překvapivý prequelový příběh a v neposlední řadě i působivě děsit současné okoralé diváctvo. Výsledkem je nesourodý slepenec vlivů, v leckterých scénách zajímavý a podnětný, jako celek však ryze průměrný. Více zde. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Nebránim sa pozretiu prequelu k jednému z najlepších satanských hororov. Skôr naopak. Ale poviem pravdu, že netuším, o čom by mal byť. Teda, samozrejme o tom, o čom aj je: ako došlo k zrodeniu Damiena resp. k jeho narodeniu. Ale, ruku na srdce, čo je na tom zaujímavé? To, ako sa dostal do rodiny Thornovcov, tak to JE zaujímavé. To, ako došlo k jeho zrodu resp. oplodneniu jeho matky a veciam s tým súvisiacimi, pravdupovediac nie. Veľmi pochybujem, že to, že Ineson hrá kňaza, ktorého v „jednotke“ prebodne tyč na cintoríne, si uvedomí viac, ako 2% diváckej obce. Navyše je tu ten „drobný“ problém, že ako vo filme Richarda Donnera, tak v knižnej predlohe jeho biologickou matkou bola samica šakala, čo film, ak som to správne pochopil, totálne ignoruje (alebo mi niečo ušlo?). Výsledok nie je zlý, tie 3* si podľa mňa v pohode zaslúži. Je správne temný, herci sa snažia (hoc Bill Nighy, Ralph Ineson a Charlesa Dance majú len cameá, netečte sa) a občas to správne „oživí“ drsné gore a pekelná hudba, ktorá k sérii patrí ako kopyto k čertovi. Ale inak to šlo mimo mňa, nestrhlo ma to, nezaujalo ma to. Prequel k inej satanskej klasike, Exocistovi, ma bavil viac možno paradoxne práve tým, aký bol WTF. Nikdy som si nemyslel, že čosi také raz poviem nahlas. Atmosféra retro sedemdesiatych rokov potešila. ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Zbytečně natahovaná režisérská exhibice, která má díky svému nesourodému zpracování velmi pramalou šanci zaujmout jak nové, tak i zejména to staré diváctvo odkojené na snímku z roku 1976. Ve finále zde tedy dostaneme zoufale prozívanou a rozmělněnou podívanou, u níž stojí za zmínku jen hrstka atmosféricky vystavěných scén. A to je vzhledem k neuvěřitelně olbřímí stopáži, a především onomu legendárnímu filmovému odkazu vážně hodně málo. Škoda. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (26)

  • Kostymér Paco Delgado chcel, aby kostýmy mali gotický nádych. Navrhol preto ľahké oblečenie, ktoré sa pohybuje s vetrom, aby sa zhodovalo so Stevensonovej víziou „postáv plávajúcich chodbami“. (Arsenal83)
  • Když Maggie (Nell Tiger Free) přijede do Říma, kardinál Lawrence (Bill Nighy) jí vysvětlí, že mezi italským obyvatelstvem dochází k lidovým bouřím, jejichž motivem jsou mimo jiné studenti nespokojení se státem a církví svatou. To je historicky přesné: po sociální revoluci v Paříži v květnu 1968 se to rozšířilo do dalších zemí po celé Evropě. V Itálii trvala od roku 1969 do konce osmdesátých let, tedy v období, které je v zemi známé jako „Olověná léta“. (Johnny.ARN)
  • Móda, kterou používají vedlejší postavy i kompars ve filmu, nepatří do počátku sedmdesátých let, ale do poloviny tohoto desetiletí. Navíc v jedné scéně zazní píseň „Daddy Cool“ od skupiny Boney M. Tato píseň byla vydána v roce 1976 a film se odehrává v roce 1971. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama