Reklama

Reklama

Tajný spravodajský agent Tom Harris (Gerard Butler) pracuje pre CIA a operuje na Blízkom východe. Po tom, čo zlyhal a jeho krytie bolo odhalené, uviazne na nepriateľskom území v Afganistane. Teraz musí využiť svoje skúsenosti a pokúsiť sa o útek so svojím tlmočníkom Mohammadom "Mo" Doudom (Navid Negahban) utiecť. Prenasledujú ho najlepší žoldnieri sveta a elitné špeciálne jednotky nepriateľa. Dostať sa do Kandaháru je jediná šanca na záchranu. Na určenom mieste budú na Harrisa čakať buď spojenecké vrtuľníky, alebo guľka s jeho menom. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (73)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Pamätáte si, ako Američanov z Afganistanu hnali kozojebci z Talibanu po tom, čo tam 20 rokov pevne a neomylne zasievali semienka demokracie? Tak ono to nebolo celkom tak. Ešte tam bol zabudnutý komorník Žerár a ten s nimi zatočil! Keby viac takých bolo, zastonal by senilák a lapač duchov Bajden. Ale inak, ja mám Žerára fakt rád, pretože dokáže jednou rukou zasadiť malvér do iránskeho jadrového programu. Ale niekedy mám problém uveriť filmov, ktoré majú byť podľa skutočnej udalosti a potom tam vidíte Afganca Alvara na motorke, ako si počas upchávania svojich telesných dier po guľkách gázou sedí na Tinderi a sníva o croissante v Paríži. ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Tak pravda je, že od spolupráce osvědčené dvojice jsem čekal trochu víc. První hodinu se v podstatě řeší jenom špionáž a politické pletichy. V té druhé se dočkáme i nějaké té akce, ale souhlasím, že není nijak zvlášť výjimečná ani na ní není nic nezapomenutelného. Nicméně do průměru do dotáhne jako vždy charizmatický Gerard a celkem dobrá souhra a chemie s jeho parťákem. Jinak na prakticky totožné téma už jsme tu letos měli film Covenant který mi asi ve finále vychází jako o něco lepší, ale tam se mi to současný hodnocení zdá trochu přestřelený zatím co tady je tak nějak odpovídající a já se s ním víceméně ztotožňuji.55% ()

Reklama

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

spojení Waugh, Butler už nám přineslo nejedno solidní béčko, ovšem Kandahar je i na poměry téhle dvojky docela slabota. Možná kdybych před nedávnem neviděl Ritchieho Covenant, tak bych na Kandahar koukal jinak, jenže bohužel. Až na jisté odchylky je tohle vlastně prostřední třetina Ritchieho filmu roztažená do dvou hodin a to je sakra málo. Akce je nudná, postavy jsou ploché a takový scénář musel mít maximálně tři stránky. Zázrak sem nečekal ovšem čekal sem alespoň něco na úrovní Greenlandu nebo Pádu Anděla a ani to sem nedostal...40% ()

Vavča 

všetky recenzie používateľa

Jak vtipné, že americkým tvůrcům ještě pořád nedošlo, že válku v Afghánistánu prohráli, a s Íránem by pochodili ještě hůře (když pomineme ten detail, že není nepřítel a nesnažil se nikdy získat jaderné zbraně a to USA sabotovali dohodu o jaderném programu, kterou EU držela při životě). Takové detaily ovšem tvůrce nezajímají (třeba, že z náboženských důvodů íránský režim nemůže usilovat o jaderné zbraně..., ale jak říkám detaily, které ani vš populace nezná). Gerard Butler jako spolehlivý agent má opět charisma, jeho cíl zničit, co mu nařídí se pomalu a jistě komplikuje. Jeho afghánský tlumočník zjevně nesdílí jeho hodnoty. Film přes svoji veškerou svoji geopolitickou, socio-kulturní ignoraci prostředí dovede být zábavnou akční jednohubkou, kde se derou nečekaně na povrch úvahy a problémy, které by jste v béčkovém akčním filmu nečekali. Tedy vliv zákulisních hráčů, pro které je Afghánistán pouze šachovnicí, tragédie země, kdy jednotlivé frakce moc dobře ví, že nejsou schopné povznést k funkčnímu pojetí státu, atd. Nečekaně mi nejsympatičtější agent ISIL, kterého si střihl indický herec Ali Fazal. Pár momentů v rámci akce je vyloženě over the top nesmyslných, ale dá se nad to povznést. Pro politology, kulturology a historiky další nepostradatelný film. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Už od prvých momentov mi niečo pripadalo zvláštne. Scenár. Na "mainstreamový" akčný film vysielal príliš atypické signály. Až po odbití záverečných titulkov zisťujem, že ho spísal analytik vojenskej rozviedky, ktorý v realite aj skutočne v (takomto) teréne pôsobil. Toho vplyv bolo možné badať najmä v postranných dialógoch, referenciách na udalosti v pozadí, reflektovaní dopadov širších geopolitických hier na dané prostredia, v správnych a presných poukazovaniach na "regionálne praktiky" a v exaktných geografických zasadeniach a menovitých odkazovaniach na osoby a frakcie. V tomto dlho žiadny konkurenciu nemal a mať ani nebude (naposledy asi len Bigelowej opus 30 minút po polnoci). Problém ale nastáva vtedy, keď sa pozornosť presunie na faktory, ktoré zaujímajú bežného diváka – a tam je úplne vidieť, že LaFortune proste nie je scenárista, ale vojenský analytik – nulový cit pre autentickú dramatizáciu, prílišné prekombinovanie dejových liniek a "se vším všudy" proste z reťaze odtrhnuté a absurditou pomazané situácie (čo je tiež dosť na počudovanie, keď rejža Waugh má za opaskom počiny ako Trestanec a Zločinec). Ja mu to ale, ako až obsesívny fanatik danej témy, zazlievať rozhodne nebudem, nakoľko si značne vážim skôr faktory, ktoré som uviedol v úvode, a od piatich hviezd som teda ďaleko nebol. A bradatý Butler v akčných nárezoch je niečo, čo bolo (pre mňa/pre filmový svet) rozhodne nutné. Kandahar v tejto chvíli čestným členom v mojej pravidelnej rotácii snímok s opakovanými zhliadnutiami. A miestnych 50% je čistý výsmech, nakoľko Ritchieho Covenant s 81% moc odlišný veru nie je... "Welcome to New Afghanistan. Same as the old." (20.6.2023) (2.7.2023) (29.2.2024, cz dab) ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (10)

  • Scenár vychádza z reálnych skúseností z terénu, ktoré Mitchell LaFortune zažil v službách Defence Intelligence Agency, pri jeho nasadení v Afganistane v roku 2013 a počas kauzy Snowden. (Arsenal83)
  • Film bol kompletne celý natočený v Saudskej Arábii, prevažne vo veľkomeste Džidda a neďaleko starovekého mesta Al-'Ula. Obdobie natáčania trvalo od 2. decembra 2021 do 28. januára 2022. (Real Tom Hardy)
  • Spojené štáty nemajú diplomatické vzťahy s Iránom od iránskej rukojemníckej krízy v roku 1979 a je veľmi nepravdepodobné, že by americký občan vykonával zmluvnú prácu v tejto krajine, najmä nie v telekomunikačnom odvetví. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama