Reklama

Reklama

Místo

  • Taliansko Il posto (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Domenico (Sandro Panseri), mladík z malého města, přijíždí do Milána hledat práci. Je sice přijat u jednoho velkého severoitalského koncernu, ale musí se spokojit podle obecného mínění podřadnou prací poslíčka. předtím se ještě musí podrobit celé řadě směšných a nesmyslných přijímacích testů, které vlastně tvoří jádro této frašky kolem jeho nástupu do práce. Jde o druhý hranný film režiséra Ermanna Olmiho, pojatý téměř dokumentárním stylem se značným satiristickým ostřím.. (Karlos80)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (18)

Dionysos 

všetky recenzie používateľa

Dokonale zachycený vstup do života jednoho řadového chlapce. Vedle sebe a zároveň dohromady jak neskutečně prostě a lidsky natočené scény sbližování dvou mladých lidí a první kontakty mladíka s prací a odpovědností, tak chladné a objektivní scény administrativní mašinérie, pracovní hierarchie, odcizení výměnou za živobytí. K tomu s neradostným reflektováním reality, v níž se lidé snaží žít své naděje, očekávání, radosti a strasti na pozadí a pod taktovkou cizího vnějšího světa, který nemají ani zdaleka ve své moci (např. vliv prvotního pracovního zařazení dvou potenciálních mlienců na jejich pozdější vztah; osobní životy kolegů z kanceláře nehrají samy o sobě žádnou roli - důležitost nabývají právě jen ve vztahu k fungování pracoviště: aneb uprázdněný stůl...). Střízlivý, neokázalý a přesto pohlcující a až na dřeň působící jednoduchý styl. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Viem, ze reziser ERmanno Olmi natocil Strom na drevaky roku 1978, no ale toto ma nejak extra nechyatilo. On isliel v Taliansku z mesta A do B, v meste B /Milano/ si nasiel pracu. No a o tom sa toci cely film. Jo ako som artovy hnedopich, ale tuna je tempo uspavajuce,m dialogy tvoria len vatovo plane plky a nedialo sa nic. Proste nic pre mna ako laika nedouka, toto dokazu nadhodnotit fuckt len vystudovane filmove teoretiky -elitari : 60 % ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

Miesto” v prosperujúcej firme, je v podstate splneným snom pre každého jedného uchádzača o zamestnanie, a rovnako podotýkam, že by to malo byť i bez rozdielu veku, pričom táto "diskriminačná politika" , (ne)bola ešte za Domenicových časov (na začiatku 60. rokov minulého storočia),  až tak na vzostupe, ako možno práve dnes... ? Síce je momentálne nezamestnaným, mladým človekom v lombardskom regióne → s názvom Meda, kde pravdepodobne ani nie je toľko práce, koľko by skrátka asi malo byť k dispozícii, že i napriek tomu vôbec nestráca žiadnu nádej na uplatnenie sa, inak by sa zrejme nepodujal (od)ísť vlakom na pracovný konkurz do neďalekého Milána, všakže ? Dá sa povedať, že jednou nohou už skoro vhupol na technické oddelenie, len ešte tesne predtým MUSÍ najprv absolvovať nasledovné záležitosti→ po a).  test spôsobilosti, t. j. matematická úloha, pozostávajúca z tohto zadania: „ Máme rolu medeného drôtu dlhú 520 metrov. Tri štvrtiny sme z nej odrezali. Zo zvyšku odrežeme štyri pätiny. Koľko centimetrov drôtu zostane v role ?” Skúste si na skúšku, teraz sami vyriešiť tento príklad, či ho aj včas splníte, a to v lehote jednej hodiny alebo aj kratšie ? Aspoň uvidíte, ako ste na tom so zlomkami, ktoré ste sa učili v 7. ročníku základnej školy ? Ďalej. Po b).  z testu schopností. A po c). odpovedať na mimoriadne zvláštne otázky v kombinácii „áno” alebo „nie.” BONUS by následne mohol spočívať v tom, že na tomto konkrétnom, výberovom konaní, bola taktiež prítomná i fešanda Antonietta Masettiová, alias Magali, do ktorej sa náš Domenico Cantoni, akosi príliš zahľadel, a tak sa mu vskutku hneď priamo rysuje → nielen nový JOB, ale aj ideálny vzťah, ktorý by mohol snáď → prakticky i teoreticky zavŕšiť na Silvestra popri firemnom večierku, keď už bude dávno za vodou ? Ako protagonista nakoniec dopadne, nechám na divákoch, aby sa o tom neskoršie sami presvedčili... / Zhliadol som neuveriteľne NADČASOVÝ snímok od všestranne nadaného talianskeho režiséraErmanna Olmiho, ktorý je stále aktuálny aj po 60. rokoch od doby svojho nakrútenia, spadajúci do špecifického obdobia  »neorealizmu«, ktorého typickými znakmi sú polodokumentárny štýl, obsadenie profesionálnych aj neprofesionálnych hercov, skutočné exteriéry a epizodické zápletky, vykresľujúce každodenné problémy pracujúcich ľudí, pričom toto všetko Il Posto jednoznačne má, keď ešte aj niečo navyše ponúka, že napríklad takého režiséra českého pôvodu žijúceho v Spojených štátoch → áno, jednalo sa o oscarového Miloša Formana, ktorého silne OVPLYVNIL pri vytváraní kultovej klasiky Černý Petr ! A mnohých ďalších, a to už je vážne čo povedať, keď si zároveň zase ja prajem, aby si snímok v budúcnosti našiel oveľa širší okruh vnímavého publika, než akým disponuje v súčasnosti na ČSFD, pretože podľa mňa ide o pôsobivé, umelecké dielo, ktoré by určite nemalo ostať nepovšimnuté. Možno Vás svojou recenziou inšpirujem ? ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Len či by nebolo bývalo lepšie dokončiť tú školu a ísť potom na vysokú, ak by sa teda Domenico vzbúril a išiel si vlastnou cestou. Namiesto toho bude, zrejme, celý život zápasiť len o to, kedy skončí o tri stoly dopredu vo svojom, opäť zrejme, večnom zamestnaní. Komickosť snímky je dosť utlmená, nebudete sa trhať smiechom, ale absurdít je tu napriek tomu dosť, len skrátka nie sú prvoplánovo vtipné. By ma zaujímalo, akým spôsobom by táto fiktívna firma robila pohovory dnes, ten telocvik by už asi vylúčili... ()

MissJ 

všetky recenzie používateľa

Dosavadní komentáře říkají vše, tak jen dodám, že scéna silvestrovského večírku je snad jedna z nejlepších vůbec. A tolik dalších nezapomenutelných okamžiků: starším mužem u prvního testu počínaje a závěrečnou scénou konče. Celé to působí tak jednoduše a zároveň tak komplexně, je v tom všechno. Filmů Ermanna Olmiho se od teď budu držet jako klíště. Poznámka na okraj: pěkný hlavolam s tou matematickou úlohou. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (3)

  • Nespochybniteľným (a romantickým) faktom na záver je zoznámenie režiséra Ermanna Olmiho so svojou životnou láskou behom nakrúcania tohto snímku. Jeho vyvolenou pre cestu životom sa totiž stala Loredana Detto, alias Magali. (classic)
  • Čo sa týka inšpirácie režiséra Olmiho, okrem vlastného života zmieňuje poviedku Kalkstein Adalberta Stiftera. Podobnosť so Zámkom Franza Kafku popiera, hoci nemožno prehliadnuť podobnosť hlavného herca Sandra Panseriho a svetoznámeho spisovateľa. Taktiež téma uväznenia mladej mysle v absurdnosti byrokracie obe diela prepája. Pri pohovore so šéfom Domenico ešte zmieňuje, že nedokončil štúdia na zememerača. (classic)

Reklama

Reklama