Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nešťastie pri výstupe na vytúžený vrchol pripravilo o život mnoho skúsených horolezcov... Jedným z nich bol i Royce Garrett (Stuart Wilson), otec talentovaných súrodencov Annie (Robin Tunney) a Petra (Chris O'Donnell), ktorého smrť však bola do istej miery dobrovoľná – obetoval sa totiž, aby jeho deti mohli žiť! Všetci traja viseli na jednom lane, ktoré však dokázalo udržať len dvoch dospelých ľudí a Royce veľmi dobre vedel, že tak či tak zomrie – no mal na výber, či so svojimi milovanými deťmi alebo bez nich... Kým Peter po tomto hrôzostrašnom zážitku úplne stratil radosť z lezenia po horách a nikdy si neprestal vyčítať otcovu smrť, jeho sestra sa lásky k horolezectvu nedokázala vzdať. Ba práve naopak, neustále čelí novým výzvam. Tou najnovšou je účasť v tíme známeho miliardára a dobrodruha Elliota Vaughna (Bill Paxton), ktorý plánuje mimoriadne nebezpečný výstup na druhú najvyššiu horu sveta K 2! O to nebezpečnejší, že dobytie vrcholu sa má uskutočniť v presne určenom čase, kvôli čomu kompetentní cielene klamú o skutočne hroziacich rizikách, len aby ich „misia“ bola korunovaná úspechom! Nuž a stane sa to, čo sa stať nemalo: tím pri výstupe zaskočí zlé počasie a jeho členovia ostanú zasypaní v jednej z trhlín v ľadovci! Jedine Peter sa, v snahe zachrániť sestru, odváži zostaviť záchranný tím zo skúsených, hoci ťažko zvládnuteľných horolezcov – a aj ich poriadne tlačí čas, pretože si každý jeden z nich bolestne uvedomuje, že ich zasypaní kamaráti môžu v takej treskúcej zime prežiť len pár hodín... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (375)

Kryšpín 

všetky recenzie používateľa

Očekával jsem víc, v místech mi to sahalo do oblasti sci-fi. Napětí? O hodně slabší než Hitchcock. Vše se dalo čekat a tak mě nic nepřekvapilo. Pokud si opravdu chcete užít, tak si kouněte na Cliffhangera a potom něco mluvte. Připomíná mi to jako bych to už někde viděl, podobný děj. Humor byl v místech fajn. Alu musím zůstat u podprůměru. ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Byl jsem překvapen dobře zpracovanou úvodní sekvencí, ale ta jakmile skončila, zážitek z filmu kolísal mezi vrcholem slasti, aby následně po odříznutí lana padal do nekonečné temné propasti plné trapnosti a klišé. Hlavní představitel je nudný a necharismatický, ale kdo mi vysloveně na plátně vadil byla jeho sestra. Hrůza. Pokud jste členem skalních fanoušků Chrise O'Donnella a jestliže jste fandou horolezectví a zároveň očekáváte velkolepou reklamu, jak je horolezectví cool a nebezpečné... je to přesně pro vás. Pokud ne... však vy víte co. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

Mne sa Vertical Limit páčil oveľa viac, ako minuloročný Everest, pri ktorom som skoro zaspal, ak keď je najvyšší, tento je o viac, ako 200 metrov - nižší, presnejšie - 8 611 m nad morom ( K 2 : Čhogori ), čo mi neprekážalo, lebo som pociťoval tak extrémny adrenalín v krvi, pri niektorých geniálnych dynamických scénach, že som normálne nechápal. Vôbec, samotný úvod z amerického Utahu, s trojdielnou rodinou, otec, brat a sestra, predznamenáva, v akom duchu sa bude niesť zbytok filmu, ktorý sa na začiatku skončí tragicky, lebo sa stane nepríjemná nehoda, keď horolezci nad nimi, spadnú omylom na nich, strhnú ich, a všetci sa rútia smerom dolu, tí nešťastníci, ktorí to spôsobili, sa rozpleštia o zem, rodina ostáva visieť na lane, pričom karabina sa pomaličky a systematicky uvoľňuje zo skaly, a tak duchaprítomný otec zvreskne na syna, aby prerezal lano, tým pádom sa súrodenci zachránili. Strih, o pár rokov neskôr sa presúvam do Pakistanu, kde sa čoskoro súrodenci stretnú za rozdielnych okolností, keď Ona - Annie, bude sprevádzať výstredného miliardára Vaughna, pri výstupe na K 2 spolu s niekoľkými ďalšími profesionálnymi horolezcami. On - Peter, s nimi nepôjde, lebo zažíva, akúsi traumu. Pri výstupe sa stane nehoda, keď nepriazeň počasia im skomplikuje extrémne situáciu tak, že ich zasype smrtonosná - nebezpečná lavína, uviaznu pod ňou, ale ešte oveľa hlbšie, prepadnú sa pod snehovou roklinou, kde majú, o čosi viac, ako 24 hodín na záchranu. Nič zvláštne na tom nebude, keď poviem, že jej brat, Peter, bude naliehať, aby sa uskutočnila záchranná akcia. Uskutoční sa, budú vybrané TRI týmy po dvoch ľudí s tým, že ešte pôjde neskôr s nimi jeden horolezec, menom Wick, ktorý má s miliardárom nevyriadené účty. To mi prišlo úplne normálne. Najväčšie PSYCHO leží v tom, že musia so sebou niesť, okrem svojho ťažkého nákladu, ešte J-E-D-E-N, ktorý sa volá = Nitroglycerín, aby sa k uväzneným dostali, že odpália epicentrum výskytu. Toto je film s trošku zabudnutými hercami a režisérom, či s tupým a jednoduchým scenárom, ale čo mu nemožno uprieť, je to, ako bravúrne nakladá s atmosférou, adrenalínovými scénami, ktoré mi niekoľko - krát spoľahlivo vyrazili dych, kamerou skúseného Tattersalla, taktiež i s ZVUKOM. Je to film, ktorý podľa mňa nemá konkurenciu, čo sa týka tohto žánru. Je mi sympatickejší, ako spomínaný Everest !!! ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ nemáte nejaké maxi skúsenosti s horolezectvom (ako ja), tak filmu nemôžete až toľko vyčítať. Jednotlivé situácie a adrenalínové výstupy, alebo zostupy, nech sú natočené akokoľvek primitívne ma vždy strhnú a potom sa už len jemne usmievam na pokusom o dramatické situácie jednotlivých postáv a podarený boj o život. Aj keď na malom priestore. Primitivita postáv je zrejmá, cez to všetko 75%. ()

Tyler 

všetky recenzie používateľa

Je to hodně slabé. A nejhorší je, že „Vertical Limit“ prostě není adrenalinová hardcore velehorská akce. Pár scén je sice „velkolepých“, ale na druhou stranu naprosto neuvěřitelných a studiovost z nich jen čiší. Další a mnohem větší problém mám se žánrem – chvílemi jsem si připadal jako bych se díval na parodii. Ať už na začátku filmu, kdy po emocionálně vypjaté scéně s přeříznutím lana následuje záběr na zem a okolní skály, aby se po třech vteřinách přímo před kamerou s dutým zvukem rozpláclo tělo otce hlavních hrdinů. Nebo „setkání“ Scotta Glenna s manželkou – škoda slov, tady se dá jen hlasitě smát...Sečteno a podtrženo - pár záběrů na krásnou přírodu a hlášky dvojice bratrů-horolezců nemohou hodnocení „Vertical Limitu“ vytáhnout ani do základního tábora. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (18)

  • Vo filme je možné zhliadnuť amerických výrobcov oblečenia a výstroje pre horolezectvo. Napríklad The North Face, Arc'teryx, Mountain Hardwear a Colleman. Ale je možné vzhliadnuť aj európsku značku, a tou je Petzl. (Jumar)

Reklama

Reklama