Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V temných hlbinách stredoveku sa rozpúta boj múdreho čarodejníka Merlina a jeho chránenca kráľa Artuša proti zlej kráľovnej temnoty Mab... Keď kráľa Konštantína (John Gielgud), Artušovho starého otca, zabil pohan Vortigern, v krajine vypukla občianska vojna, čo chcela kráľovná Mab (Miranda Richardsonová) využiť a oslovila Merlina (Sam Neill). Merlin sa však odmietol stať vodcom temných síl a navyše sa zamiloval do krásnej Nimue (Isabella Rosselliniová). Rozzúrená Mab ich oboch vrhne do rúk Vortigerna (Rutger Hauer), ale obom sa podarí ujsť, keď Merlin pomôže kráľovi Utherovi Vortigerna poraziť. Keď však zistí, že Uther Pendragon (Mark Jax) nie je dobrý kráľ, súhlasí, že mu pomôže stráviť noc s lady Igraine (Rachel de Thameová) pod podmienkou, že dieťa narodené z tohto zväzku bude patriť jemu, aby ho mohol vychovávať. Keď sa Artuš narodí, Mab ho prekľaje... V druhej časti filmu Merlin učí Artuša etike a morálke. Artuš (Paul Curran) vytiahne z kameňa čarovný meč Excalibur a postaví zlaté mesto Kamelot. Zároveň sa dá zviesť lady Morganou (Helena Bonham Carterová), ktorá túži po kráľovskej korune, a dá jej syna Mordreda (Jason Done), s ktorým potom bude musieť sám bojovať o kráľovstvo. Artuš sa napokon sa ožení s krásnou Guineverou (Lena Headeyová) vydá sa hľadať Svätý grál. Vzťahy medzi rytiermi zničí láska Guinevery a sira Lancelota (Jeremy Sheffield), ktorý má chrániť kráľovnú a Kamelot počas kráľovej neprítomnosti. A katastrofu zavŕšia ďalšie intrigy zlej kráľovnej temnôt Mab, ktorá očaruje Nimue s prísľubom večnej krásy a využije ju proti Merlinovi, aby ho zničila. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (200)

Lilloos 

všetky recenzie používateľa

Anglické legendy, které mě na rozdíl od těch řeckých nikdy nezaujaly, jsou v tomto "telenovelním" podání (spoustu výrazných postav jejichž osudy jsou nekonečně propletené) po celou neobvykle dlouhé stopáže vyprávěny nesmírně poutavým způsobem. Jak skvělý je příběh, tak mizerné jsou efekty. Chápu, že se jedná o TV film, ale za takového draka nebo grify by se styděli i amatéři. ()

Markussis 

všetky recenzie používateľa

Inu žádný velkofilm to jistě není. Ovšem v rámci možností televizního filmu velmi vkusně a jaksi komorně natočeno.Tuto skutečnost právě velmi oceňuji. Vždyť není již dnes žádná náhoda, že v jiných případech, kdy se točí například historické megarozpočtové filmy, to dopadne katastrofou. Co se týče samotného Sama Neila, tak myslím, že jeho charisma je pro takovéto role jako stvořené. Škoda jen že typologie dalších obsazených herců vzhledem k bájným postavám již není tak precizní. Merlinova postava je zde až tak výrazná, že zastiňuje vše kolem sebe. A lze bohužel jasně vidět, že samotný film se z toho snaží težit, jak jen to jde. Ovšem na to má film jistě své alibi ve svém přímočarém názvu. Za naprosto nevýrazného a směšného Artuše musím schovat jednu hvězdu. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na hallmarkovské spracovania všakovakých legendárnych a mýtických príbehov (Hercules, Noemova archa :-( ...) je tento film naozaj skvostný a myslím si tiež, že po Excalibure, je toto jedno z najlepších spracovaní legendy o kráľovi Artušovi, aj keď ten je tu viac-menej iba okrajový. Oceniť treba aj vizuálne efekty (na Hallmark nezvyčajne dobré), ktoré vzhľadom na celkovú rozprávkovosť príbehu dodávajú filmu naozaj kúzelnú atmosféru (najviac treba vyzdvihnúť animáciu draka). Z hercov najviac zaujmú Sam Neill a Miranda Richardson ako kráľovná Mab pôsobí naozaj úžasne. Film je však často veľmi chaoticky zostrihaný, príbeh je všelijak novodobo poprekrúcaný a niektoré scény (hlavne tie s Frikom) pôsobia dehanestujúco a groteskne. Film získal 4 ceny Emmy (výprava, masky, kostýmy a vizuálne efekty) z 15 nominácií a 4 nominácie na Zlatý glóbus. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

No tak tohle je asi muj nejoblibenejsi film o Excaliburu, Merlinovi, Artusovi atd. Ale netvrdim, ze je nejlepsi, nejlepsi je Excalibur. Je fajn, ze se film zabyva kompletne celou legendou a nesoustredi se jen na Artuse nebo jen na Excalibur, takze vidime cely Merlinuv zivot. Sam Neill zvlad svou roli vice nez dobre a fakt mi do role sedl a i ostatni se vicemene hodily a byli az na nejake vyjimky nadprumerni. Dal za zminku stoji Martin Short - naprosto vynikajici prevleky, misty k nepoznani, Rutger Hauer - prijemne prekvapil a ukazal, ze jeste porad umi hrat, Miranda Richardson - jeji hlas a pohled nemel chybu a Helena Bonham Carter, ktera nemela moc prostoru, ale byla fakt dobra. Trochu se mi jen nezdala Isabella Rossellini, neprisla mi nejak zvlast pekna. A pak tu je predstavitel Artuse Paul Curran. Mlady Artus byl v pohode, ale jakmile byl uz starsi, tak to bylo dost spatny. Nevim, jesli slo o stejnyho herce, takze je mozny, ze to bylo make-upem, ale takle si proste Artuse nepredstavuju. Dalsi vytka je k rozdeleni filmu na dve casti, prvni dil skonci zacatkem bitvy mezi Mab a Merlinem a druhy dil navaze uplne nekde jinde a pak je v druhem dilu trochu mezer v deji, kdy se film chvily venuje jedne veci a pak najednou druhe, ale je to nastesti jen ze zacatku. Jelikoz se jedna o TV produkci, je jasne, ze triky nebudou nic extra, ale zas tak spatny nebyli a nektery se docela povedly. Mile prekvapi hudba, ta je na TV film nadprumerna. Taky me mrzel fakt, ze Merlin moc necaruje a celkove by ve filmu mohlo byt vic kouzel. A Kamelot by moh urcite vypadat vznesenejc, proste je videt nedostatek penez. A ten konec, sice je fajn, ze byl stastnej, ale bylo to trochu moc, uplne stacilo, kdyz by zustali stary. Tenhle film se radi mezi to lepsi, co Hallmark vyprodukovala, je to takova pohadka, na kterou se muzu divat porad, ty tri hodiny, co film ma, jsou tak akorat, takze jsem se prijemne bavil a vubec nenudil, ale nemuzu si pomoct a pride mi, ze kdyby film dostal do rukou nekdo jako Peter Jackson, byla by to nejvetsi rezba sveta. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

V súčasnosti existuje mnoho verziíí legendy o Merlinovi, v priebehu storočí bol tento príbeh často prepisovaný a dopĺňaný rôznymi autormi. Musím ale priznať, že verzia, ktorú ponúklo toto filmové spracovanie, nebola vôbec zlá (aj keď niektoré postavy a udalosti okolo nich boli pomotané). Príbeh bol zaujímavý, epický, napínavý a čo je hlavné, pekne sa zahralo na strunu aj romantickej zložke tohto príbehu. Škoda, že výprava spolu s trikovými efektmi neboli na vyššej úrovni, aj v rámci svojej doby sa v tomto smere dalo urobiť predsa len viac. Solídny nadpriemer. 80/100 ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (13)

  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Lynn Kressel soutěžil o cenu Artois v kategorii nejlepší casting. (Terva)

Reklama

Reklama