Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický film. Absolútna moc si vyžaduje absolútnu oddanosť...
Píše sa rok 1558 a anglická kráľovná Mária Tudorovna umiera. Jej krajina je zmietaná spormi medzi katolíkmi a protestantmi a ona nemá dediča, ktorý by po nej prebral žezlo katolíckej vlády. Tak sa po jej smrti sa na trón dostáva nevlastná sestra a protestantka Elisabeth, dcéra kráľa Henricha a jeho popravenej manželky. Elisabeth, ktorá má len 25 rokov, vyrastala v ústraní a na kráľovský trón ani nepomyslela. Nie je pripravená na vražedné dvorské intrigy, falošných poradcov ani na zištné sobášne ponuky od európskych panovníkov. Jej srdce patrí grófovi Robertovi Dudleymu, ktorý však nie je z modrej krvi a preto nie je vhodným kandidátom na kráľovského manžela. Aby Elisabeth na vratkej dvorskej pôde prežila a jej kráľovstvo prekvitalo, musí sa stať rafinovaným stratégom, ktorý sa spolieha len sám na seba. Jej absolútnu moc by manželstvo z rozumu iba oslabilo a preto sa rozhodne zostať panenskou kráľovnou. Začína sa alžbetínska doba... (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (283)

ajuska 

všetky recenzie používateľa

Kvalitní historické drama, ve kterém se nedočkáte velkých bitev, ale pouze zákulisních snah panovnice o správná rozhodnutí. Škoda jen, že film občas nefunguje tak, jak by mohl, některé situace jsou dramaticky nezvládnuté a také jsem měla chvílemi chaos ve všech těch mužích, které se kolem Alžběty pohybují a sledují různé cíle (ale to by asi spravilo doplnění vzdělání o anglických dějinách). ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Královna Alžběta je dobrý film, ale tou částí historie, která je skutečně historická, dokáže hrozně nudit. Ona samotná tehdejší doba nebyla nijak snadná, ale zvýraznit jí tvůrci dokázali docela dobře. Zvláštní že tu atmosféru zvýrazňuje režisér, který se zdejší historií nemá společného skoro nic, kromě velkého koníčku, pochází totiž z Pakistánu. Každopádně má rád historický filmy a pokaždé mě ty jeho historické filmy zaujmou. Mají nápad, nechá se na ně koukat, ale chybí jim to, co by mě dokázalo donutit film dokoukat. Dobrý historický film není jenom o vztazích, dramatech a precizně ztvárněné historické situace tehdejší doby. Pokud chci vidět opravdový historický film, tak na mě musí dejchnout splašky historický doby a ne abych si žil jak v papundeklu a bez potíží, to by brzo přestalo bavit i šaška, kterej by se z královskýho sálu s rychlostí blesku okamžitě odporoučel. ()

Reklama

Smok 

všetky recenzie používateľa

Film tématicky naväzujúci na obdobie Henricha VIII si bude od divákov žiadať aspoň miernu predprípravu na úrovni učiva dejepisu strednej školy, alebo aspoň mierne zalistovanie vo wiki. Na rozdiel od svojho neskôr natočeného kolegu, ktorý ma absolútne pohltil, Alžbetka ma aj napriek nesporne dobrým hereckým výkonom a omnoho kratšej stopáži a zaujímavej téme paradoxne nudila a zahlcovala ničnehovoriacou romantickou vatou. A to všetko vďaka spracovaniu, ktoré sa snaží zapáčiť na úkor historickej presnosti širokým diváckym masám. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

Zamlada mi stačilo, že je tam zrazená romance, postupem času se mi víc líbilo, že je tam žena, která řekne, že nebude mít žádného pána, a paralelně s tím mě strašně baví Geoffrey, který by nutně měl někdy představovat ďábla. Kdybych film viděla později než v pubertě, tak jeho hodnocení bude nejspíš mnohem nižší, protože dnes už si na takové čisté, velké věci nepotrpím. ()

Vitex 

všetky recenzie používateľa

Ufňukaná Cate Blanchett, hudba nacpaná všude a především tam kam se hodí nejlépe ticho a neschopnost scénáristy (režiséra?) napsat dialogy, kterým se dá věřit, způsobují, že se ani filmu nedá věřit (všichni nadšení nechť se podívají na Marketu Lazarovou nebo na Údolí včel). Dvě z tří hvězdiček jsou za kameru a kostýmy. ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (16)

  • Alžběta I. (Cate Blanchett) ve skutečnosti fakt, že Robert Dudley (Joseph Fiennes) je ženatý, znala. Jeho manželka, Amy Robstar, žila v izolaci a potýkala se s rakovinou prsu. Zemřela pádem ze schodů (ať už v důsledku své choroby, nebo sebevraždy) dva roky poté, co se Alžběta ujala vlády. (TroiMae)
  • Film Královna Alžběta byl nominován na 7 Oscarů (Masky, Nejlepší film, Výprava, Kamera, Kostýmy, Hudba, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesl pouze jeden - za masky. (Rodriguez)
  • Robert Dudley (Joseph Fiennes), 1. hrabě z Leicesteru, na rozdíl od filmu nebyl součástí žádné konspirace proti Alžbětě I. (Cate Blanchett) a do své smrti zůstal jejím blízkým přítelem i dlouho poté, co jejich romantický vztah skončil. (TroiMae)

Súvisiace novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (viac)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (viac)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (viac)

Reklama

Reklama