Reklama

Reklama

Přítelkyně smrti

(seriál)
Trailer

VOD (1)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Žena se rozhodne za každou cenu zjistit, kdo jí zabil manžela, a vytáhne přitom na světlo nejtemnější a nejhlubší tajemství lidí kolem sebe. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (7)

Přítelkyně smrti (2022) 

Veľmi slušný pokus o netradičnú krimi sériu, ktorá je kombináciou možno takého Farga a severských kriminálok, avšak predsa len ich atmosféry a vyhrotenosti nedosahuje. Poteší, že dej je značne nepredvídateľný, že tretia časť prinesie dosť veľkú zmenu perspektívy a že ani pred posledným dielom netušíte, ako to celé tvorcovia ukončia. Mne tu osobne chýbalo o trochu viac postáv, o niečo lepšie budovanie atmosféry a mám dojem, že osem dielov by bolo adekvátnejších. A to som zástancom kratších sérií. Každopádne tu aspoň nemáme žiadnu obávanú dejovú vatu. Hodnotené v rámci porovnania s videnou konkurenciou, ako samostatne stojace dielo je to skôr za štyri. 70% ()

Mezi mrtvými (2022) (E01) 

Prostredie Álp ku krimi sedí, ako vidíme v pilote tohto netflixovského pokusu o rakúsku minisériu v štýle škandinávskych či britských bračekov. Čo sa snažia priniesť tvorcovia nové, je pomerne netradičné rozhodnutie urobiť z vyšetrovateľa manželku obete, ktorá nie je policajtka. Vysvetlenie? Polícia je tak tupá, že ju nenapadne sa pozrieť na záznamy kamier. Prečo? Ťažko povedať, manžel bol totiž ich kolega, takže nízkym IQ to asi nebude. Čo sa z toho vykľuje, sa ešte nedá predpovedať. ()

Velcí umělci (2022) (E02) 

Druhá epizóda naplno ukazuje, že Priateľka smrti je dosť drsná záležitosť, kde sa nevyhýbajú násiliu ako postavy, tak ani kamera. Dej naznačuje, že všetko je zrejme pomerne jasné, avšak zo skúseností sa dá predpokladať, že ide možno o podzápletku a za smrťou manžela môže stáť niekto iný z odlišných dôvodov. Stále je tu však otázka, prečo hlavná hrdinka nejde na políciu a prečo sa vyšetrovaním polície ani minimálne nezaoberáme. ()

Strach z živých (2022) (E03) 

Tak Priateľka smrti (seriál, aj postava) sa vydala takým smerom, aký v tomto žánri málokedy vidíme. Všetko, čo sa odohrá v tretej časti je veľmi nečakané, ide takpovediac proti pravidlám žánru a ťažko povedať, kam to celé môže smerovať. V skratke vieme, že už nie sme v klasickej detektívke, ale skôr v rakúskej a netflixovskej snahe o Coenovcov. Možno už hlavnej postave ani nebudete držať palce, len sa budete zabávať nad jej nepatričnou snahou dopátrať sa pravdy. ()

Mateřská láska (2022) (E04) 

Vedľajšia dejová línia s problémovým teenagerom nesmie chýbať, tu je to však vzhľadom na množstvo iných dôležitých udalostí dosť zbytočné. Naopak únos syna zmysel má, skrátka dnes už sa nemôžete spoliehať na nejaké karty a usb kľúče, všetko je aj tak na cloude. Štrvtý diel je z hľadiska logiky bohužiaľ najslabší. Polícia skonštatuje, že mŕtvola v horách bude zrejme nešikovná turistka, prebieha vôbec vyšetrovanie? No a plán s elimináciou tretieho vinníka mohol byť teda omnoho viac prešpekulovanejší. Tu ma naša hrdinka výrazne sklamala. ()

Přírodní rovnováha (2022) (E05) 

Rakúske Fargo vrcholí, dejú sa skutočne zaujímavé veci a tvorcovia popritom všetkom už definitívne rezignujú na elementárnu logiku. Povedzme, že prázdne nemocničné chodby sú už nevyhnutným klišé, avšak ak zmizne lekár aj pacient a nikoho ani nenapadne to riešiť, respektíve zavolať políciu, je to skrátka neospravedlniteľná dramaturgická chyba. Škoda, pretože zvyšok epizódy je určite nadpriemer. ()

Až do konce (2022) (E06) 

Našťastie sa všetko vyriešilo a do seba zapadli aj kúsky z minulosti. Chvalabohu dostali význam aj niektoré nelogické prvky sujetu, niektoré však nie a to je bohužiaľ asi aj najväčšia slabina seriálu. Finálne odhalenie je asi viac priamočiare než si seriál zaslúži, rovnako aj spôsob odhalenia ďalšieho vraha zaváňa otravným klišé. Taktiež finále, kde si myslíte, že sa dohrá, sa aj odohrá, mohlo byť viac napínavé a atmosférické. 70% ()

Reklama

Reklama