Reklama

Reklama

Linda

(seriál)
  • Maďarsko Linda
Maďarsko, (1984–2002), 20 h 56 min (Minutáž: 47–73 min)

Hrajú:

Nóra Görbe, Béla Szerednyei, Gyula Bodrogi, Sándor Zákonyi, Irén Psota, Gábor Harsányi, Ildikó Pécsi, Teri Tordai, Tamás Vayer, Miklós Szurdi, Ferenc Bencze (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(22)

Obsahy(1)

Príbehy z praxe mladej budapeštianskej kriminalistky Lindy Veszprémiovej, využívajúcej v boji proti zločinu aj svoje športové hobby: karate. (Addams-SK)

Recenzie (43)

megacik 

všetky recenzie používateľa

Po troch dlhých desaťročiach som si spomenul na tento seriál....nechápem ale, ako sme vtedy mohli mať túto krátkovlasú agresívnu mužatku za vzor ala Bruce-Lee. Pamätám si, že všetci v škole chceli byť ako Linda, a všetci ju aj napodobňovali. A všetci chceli mať Babettu.  Bŕr, to bolo ale divné... Z nostalgie za 50% ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

V tých 4 hviezdach určite nostalgia hrá svoju rolu, pretože už si toho veľa zo seriálu nepamätám. Ale pamätám si, že Linda sa mi páčila ako akčná hrdinka, pre svoju vnútornú silu, uštipačný humor a odpisovanie vlastného frajera :-) V časoch komunizmu, keď ženské postavy v krimi seriáloch vystupovali maximálne ako obete alebo podradené milenky, ona bola nezdolná baba s vlastnou integritou, ktorá si napriek zdaniu uchovávala aj obrovskú porciu ženskosti. Linda je proste niečo ako komunistická predchodkyňa Gracie Hartovej. V detstve to bol možno prvý seriál, ktorým som sa zoznamovala so žánrom detektívky, krimi a akcie. To sa mu darilo prijemným a zábavným spôsobom vhodným pre všetky generácie. ()

Reklama

maxxxim odpad!

všetky recenzie používateľa

Jesenná vlhkosť ovzdušia, opar alebo nedostatočný kapitál? Ktorá z týchto vecí má na svedomí obrazovú kvalitu série? Na čiernobielom televízore sa to ešte dalo, pretože tam boli aspoň vidno kontúry postáv, no vyspelosťou doby sa Linda, jej moped a kolegovia zmenili na farebné fľaky resp. machule ak chcete, mihajúce sa po obrazovke. S odstupom času možno povedať, že ide o maďarského predchodcu filmov s Jackiem Chanom, ale v ženskom garde. Čiže naivné a častokrát nereálne záležitosti sa striedajú pravidelne počas celej stopáže. Povestné zvukové efekty, ktorými sa Linda prezentuje pri aktoch svojho bojového umenia sa vám vryjú do pamäte, pripomínajú vrešťana červeného pri lúpaní banánu. Manifest socialistického realizmu po maďarsky s prvkami science-fiction. ()

Gareth_Jones 

všetky recenzie používateľa

Linda, to bol prvý "akčný" seriál, ktorý som ako dieťa videl. Je to proste moja základná škola. Všetci v triede sme chceli vedieť karate ako Linda, mať takú babetu ako Linda.... Bola to pre nás proste vysnená akčná hrdinka. Keď som seriál videl už po revolúcii pred pár rokmi, ako dospelák, prišiel mi už trošku smiešny, trápny, spomalený, málo akčný, do dnešnej doby absolútne neaktuálny...... svet sa už posunul veľmi ďaleko. Hviezdičku naviac musím dať za slovenský dabing, ktorý bol výborný. ()

dANo 

všetky recenzie používateľa

Tento seriál som ako dieťa sledoval s veľkou radosťou, lebo v tom čase v telke nedávali veľa akčných (o karate filmoch ani nehovorím) filmov, či seriálov. Linda bola proste zaujímavá a ešte teraz si s kamarátmi robíme srandu pri spomínaní na tento seriál vyzúvaním šlapiek a výkrikom "Lindáááá"... :o)) ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (7)

  • Linda (Nóra Görbe) jazdí na motocykli Jawa Babetta - typ 207. (Raccoon.city)
  • Linda je 18-ročná maturantka, jej predstaviteľka Nóra Görbe mala v čase natáčania 28 rokov. (Raccoon.city)
  • Maďarská televízia spočiatku nebola nadšená celým nápadom. Režisér dostal na výrobu "vražedný rozpočet" a nebolo dokonca ani na titulky. Po odvysielaní troch častí seriálu a obrovskému úspechu u divákov presunuli financie z redakcie dokumentárnych filmov na redakciu vyrábajúcu tento seriál. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama