Reklama

Reklama

Starodávné apokalypsy


Zkáza a znovuzrození (E08)

(epizóda)
  • Veľká Británia Cataclysm and Rebirth
Veľká Británia, 2022, 32 min

Hrajú:

Graham Hancock (sprievodca)

VOD (1)

Obsahy(1)

Graham se u prastarých vykopávek v Severní Americe zamýšlí nad apokalypsou, která mohla změnit planetu Zemi i její obyvatele jednou provždy. (Netflix)

Recenzie (4)

Martrix 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Působivý vizuál, hudba i komentář....profi dokument, který varuje před katastrofou, která kdysi smetla civilizaci. Hypotéza je to zajímavá a v mnoha názorech na vědce a jejich přístup se s autorem shodnu, pojistku proti meteorickému bombardování, si sjednávat nebudu. ()

66pepo66 

všetky recenzie používateľa

Možno má pravdu a možno nie. Ťažko povedať či tieto záhadné otázky minulosti niekedy ľudstvo dokáže naozaj rozlúštiť. Musím však priznať, že aj keď nepoznám názor odborníkov, ktorí by zastali stranu opozície, tak niečo na tej Hancockovej verzii bude. Je možné, že sa vo veľa veciach míli a iba si ich prikrášľuje podľa svojej teórie a fantázie, veď napokon... niekedy to tak býva. Keď raz chceme, aby niečo bolo podľa našej "pravdy", nájdeme tisíc spôsobov, ktorými tú teóriu možno podložiť. Aké sú však protiklady? Správna otázka. :D Finále Starodávnych apokalýps je však zvládnuté naozaj dobre a okrem peknej grafiky je to naozaj slušná kulminácia predchádzajúcich dielov. Ja sa neradím ku veriacim ľuďom, no to ešte neznamená, že neverím v niečo nadprirodzené. Možno nie v Boha, prípadne aj áno, ale asi nie úplne vo forme, do akej si ho radí ľudstvo v rôznych vierach. Predstava dávnej apokalypsy spojenej s nejakou kométou, asteroidom, meteoritom sa mi dosť pozdáva. Skutočne by dávalo zmysel, že veľká časť ľudstva jednoducho vyhynula. Tí preživší zdedili minimum znalostí, prípadne využili svoje znalosti a schopnosti k tomu, aby si pripomenuli čo sa stalo a zároveň varovali ďalšie generácie. Napokon, podobným štýlom sa správame teraz aj my. :) Ďalšia teória náboženstva a biblie je tiež zradná, ale zopár koreňov môže siahať aj sem. Znalosti ľudí tej doby a ich mentalita si mohla vyobraziť vzdelanejšiu časť ľudstva pokojne aj božsky a pokiaľ nadobudli astronomické znalosti, je pravda, že aj laicky mohli odhadnúť, že podobná konštelácia hviezd a všetky premenné sa jedného dňa môžu zopakovať. Čo taký koniec sveta, ktorý ospevujú veriaci ľudia? Vítajú ho a tešia sa na svoj život v raji. Všetky tie predzvesti a biblický popis posledných dní sveta, ktorého poznáme tak, ako ho vidíme i žijeme. Mohlo by ísť o predpoveď toho, že sa blíži katastrofický scenár z minulosti? A prečo by nie? Vyspelá, hoci predsa len hlúpa, civilizácia by mohla za takýchto podmienok pokojne vyhynúť a tí, ktorí by prežili predsa automaticky nemusia byť rovnako vzdelaní. Stačí ak zahynie drvivá časť tých najlepších vedcov, lekárov, astronómov a podobne, kým prežije drvivá vrstva Ľudí, ktorí sú pre zmenu predavači, vodiči, stolári a podobne. To, že ľudstvo má vedomie o poznatkoch neznamená, že je schopné ich aj poňať a reálne využiť. A hneď tu máme razom preživšiu vrstvu ľudí, ktorá nie je schopná odovzdať mladším generáciám poznatky na plnohodnotnej úrovni a tá zase ďalšej a ďalšej. Mohlo teda takto dôjsť k zabudnutiu a "vyhynutiu" pokročilej civilizácie v minulosti? Mohlo. Mohlo by to čakať aj nás a tento scenár by sa tak zopakoval takmer do bodky? Mohol. :) ()

Reklama

Reklama