Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (652)

Skejpr 

všetky recenzie používateľa

Poslední dílek Cameronovy filmografie (pominu-li Piraně a dokumenty pro IMAX), který mi doposud chyběl. A jsem uchvácen. Cameron nikam nespěchá, odvíjí příběh pomalu, přesto je jeho Propast fascinující. Opět potvrzuje, že práci s efekty zvládá na výbornou (nikdy nevyčnívají a nepřetloukají okolní dění), nijak přitom ale neupozaďuje skvostné herecké výkony. A klasická klišé dokáže podat tak, že emoce stříkají na všechny strany... Další majstrštyk "Velkého Jima". A opět celý do modra :)) (hodnocena režisérská verze se stopáží 171 min) ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Cameron si vždy prosadí svou a jak si dupne, tak to prostě všechno bude. Od systému natáčení, stavby mizansceny, hereckého obsazení až po ty nejdrobnější dekorace a drobnosti. Režisér je to však naprosto geniální a co se potenciálu týče, zřejmě v Hollywoodu jen těžko existuje nějaká konkurence. Propast má především v závěru nesmírnou sílu a dvojice Harris - Mastrantonio je typově tak dokonale zvolená, že se tomu až věřit nechce. Přítomnost komplikovaných vizuálních efektů nikterak nebije do očí a vše je přesně tak, jak má být. ()

Reklama

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Mám rada sci-fi a mám rada filmy z podmorského prostredia. Priepasť ma fascinovala, odkedy som ju videla prvý raz. Ponorky, lode, hĺbky, napätie, akcia, emócie - z toho všetkého mi Cameron namixoval ten najlepší kokteil, ktorý síce má nejaké slabé miesta, no stále pre mňa zostáva "scifáčom non plus ultra" (znalci pochopia ;-). Poznám dva české dabingy a na každom sa mi niečo páči a niečo nie, ale oba sú dostatočne kvalitné, aby som nepociťovala príliš veľkú potrebu počuť originál. Mojou najobľúbenejšou scénou je "žeriav". ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Má očekávání byla asi až příliš vysoká. Cameronovy ostatní filmy jsou vesměs skvělá díla a to samé jsem čekal od Propasti. Asi jsem čekal více akce, nevím. Bijte mne. Také jsem čekal, že stvoření z jiného světa z mořských hlubin budou nepřátelská. Bijte mne. Ale i přes to všechno si myslím, že Propast je velmi dobře natočený film. Herci byli skvělí a efekty správně chladně. Je to asi nejvíce filmový Cameron. A jelikož mám k filmu stejný počet výhrad jako kladů... dávám průměr. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Cameron ma ako diváka vtiahol do svojej hlbočiny filmového umenia a držal ma v nej až do samého konca. Skvelá práca v podmorskom svete, kde Cameron ukazuje ako kráľovsky si vie poradiť s obmedzenými priestormi. Efekty na výbornú, sci-fi línia je triezvo zvládnutá, i keď záver bol trošku priškrtený. Navyše skvelý psychopatický Michael Biehn, Harris a Mastrantonio sa skvelo dopĺňali, najdojemnejšia scéna tesne po polovici deja, najnapínavejšia takmer na začiatku, aj to sú faktory originálnosti, ktoré som zožral aj s navijákom. 90%. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (50)

  • Když Bud (Ed Harris) zjistí, že má vzduch jen na 5 minut a loučí se, říká mu jeho žena: „Miluju tě.“ A on odpovídá psaním: „Miluju tě, manželko“, nikoliv „Miluju tě, miláčku“, jak zní český překlad. Slovo „manželka“ tam mělo zaznít, protože se u nich mluvilo o rozvodu. (pjotri)
  • Po prvýkrát vo filme bola využitá počítačová animácia a efekty typu, ktorým bol vytvorený mimozemský prieskumník v podobe tekutého hada, ktorá je dnes vo filmoch bežnou súčasťou. V skutočnosti sa stal záchytným bodom a inšpiráciou pre vytvorenie Terminátora T-1000 (Robert Patrick) vo filme Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama