Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (651)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $69,500,000Tržby USA $54,461,047Tržby Celosvetovo $90,000,098║ __Majstrovské dielo!__ James Cameron dokazuje z každej možnej scénky vyždímať možné maximum, rovnako tak z hercov, kde si opäť významnú aj keď tento krát psychopatickú postavu suverénne zahral Michael Biehn, ten fakt exceluje. Trikovo prvotriedna práca, ten rozpočet tam je veľmi cítiť. __/100%/__ __Režisérska verzia spočiatku ponúka len malé rozšírené scénky, ktoré len zľahka obohacujú dej a nijak nespomaľujú tempo vyprávania, tá najsilnejšia a veľmi obohacujúca scénka príde samým záverom filmu, táto scénka poskytne úžasné posolstvo, ktoré dodáva tomuto príbehu ešte hlbší a veľkolepejší rozmer, nečakal som to že rozšírená verzia až tak so mnou zamáva , Cameron je génius. __/120%/__ ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Tady už nejspíš Cameron pomaličku trénoval na ty svoje Avatary. Mělo to našlápnuto na něco ve stylu Vetřelců (nicméně já nějak nemusim ani tu vetřeleckou sérii) a vylezla z toho taková sluníčková stupidita. Na můj vkus to je moc pohádkový, mimozemšťani vypadaj jak z kreslenýho filmu od Disneyho a ten závěr, ve kterym je všechno růžový, je kravina, že to nemá obdoby. Hvězdy dávám za herce a na svou dobu slušný triky. ()

Reklama

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

V roce 1990 mě tenhle film v kině naprosto fascinoval ( jak by řekl pan Spock). Mám slabost pro podmořské filmy, dokumenty od Jacquesa-Yvesa Cousteaua jsem hltal odmalička. Tajemný svět hlubin, neprobádaný, čarokrásný. A Cameron dokázal svůj napínavý příběh zasadit právě sem. Akční honička podmořských člunů byla na filmovém plátně velkolepá. A což teprve, když režisér použil poprvé ( ještě před Terminátorem 2) počítačové 3D efekty! Vodní had jakoby přišel opravdu z jiného světa.... Občas se film dostává až do jakési polodokumentární polohy, například když sledujeme, jak lze dýchat ve vodě pomocí speciální tekutiny. Musím říci, že já se rozhodně nenudil ( asi za to může trénink na klubových filmech náročného diváka, a nebo okouzlení podmořským světem, nevím) a nakonec mi ani moralizující a výchovný závěr až tak nevadil. Rozhodně nemohl přebýt to, co se vše před ním odehrálo. Ostatně podobné konce mají i Spielbergovy sci-fi počiny. Kdysi byla doba tzv. happy endů, pak se jako protiklad začaly prosazovat tragické konce filmů. Jeden ze spisovatelů prohlásil: proč by měly mít knihy šťastné konce? Vždyť život končí taky blbě - smrtí....a filmy se začaly opičit. Kdysi mi to bylo sympatické, neboť slaďáků bylo přespříliš...A dnes? Je to nějak vyvážené, což se mi líbí. Někdy pořádně nevíte, jak příběh skončí, a to je přece fajn, ne? Propast holt nejsou ani Vetřelci, ani Terminátor, ale mám je rád všechny stejně. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

ž pri dokončovaní svojho komerčne najmenej úspešného filmu mal Cameron pri strihu voľnú ruku. Pod jedinou podmienkou - musí dodržať stanovenú dĺžku. Za obeť krátenia tak veľmi prekvapivo padla hlavná myšlienka a pointa jeho vysnívaného projektu. Z dnešného pohľadu nepochopiteľne nepríliš priaznivo prijaté sci-fi však „železnému Jimovi" nedalo spať a v roku 1993 bola uvedená jeho pôvodne zamýšľaná podoba. Po navrátení vyše pol hodiny materiálu sa vyznenie filmu kompletne zmenilo. Nebudem spoilerovať, pretože mnoho z vás tento skvost v tejto podobe nepozná, takže napíšem iba, že vďaka novému koncu získal film na naliehavosti a zmysluplnosti. Rozpracovanie vzťahu dvoch hlavných hrdinov zase pomohlo pri diváckom sympatizovaní s postavami. Priepasť sa tak okamžite v očiach diváckej aj kritickej obce rehabilitovala a kinoverziu bez problémov prekonala. Cameron sa po tomto úspechu rozhodol aj pre rozšírenú verziu svojho druhého Terminátora. Zmeny v ňom však nie sú tak zásadné a rozšírenie občas zbytočne brzdí tempo rozprávania. Za pozornosť ale takisto stojí. Rovnako ako režisérska verzia Avatara. ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

RETRO Operace SALVOR. Věc národní bezpečnosti…. Dřív než se J.Cameron rozhodl potopit TITANIC, provedl zkoušku na americké ponorce. Podmořský svět, napínavý boj o přežití s poselstvím a varováním. Mám dojem, že je to trochu zapomenutý film, který je - hlavně v režisérské verzi, ÚŽASNÝ! I když by se právě ona mohla zdát zdlouhavá, za ten pohled do ,,emzácké“ duše rozhodně stojí! MĚLI BY S NÁMI NĚCO UDĚLAT! ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (50)

  • Potkan, ktorý si nakoniec z piatich vybraných zahral vo filme, zomrel (nie kvôli fluorkarbonu) krátko pred premiérou. (POMO)
  • V době svého uvedení byla Propast všeobecně považována za kariérní klopýtnutí scenáristy a režiséra Jamese Camerona, který na sebe předtím upozornil kladně přijatými snímky Terminátor (1984) či Vetřelci (1986). Po letech se však film dočkal uznání od filmových kritiků i diváků. (ClintEastwood)
  • První mořský mimozemšťan se objevil v povídce „V propasti“ („In Abyss“) anglického spisovatele H.G. Wellse z roku 1897. (Varan)

Reklama

Reklama