Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Nástup rozviedky (E07)

(epizóda)
  • Česko Nástup rozvědky
Slovensko, 2022, 27 min

Réžia:

Pavol Pekarčík

Obsahy(1)

Počas prvých rokov prekonala československá zahranično-politická spravodajská služba pomerne dramatický vývoj. Aj v tejto zložke sa pomerne rýchlo dostali do kľúčových pozícií komunisti, primárne Zdeněk Toman (pôvodne Zoltán Goldberger, rodák zo Sobraniec), ktorý pracoval na Ministerstve vnútra ešte v Londýne. Služba však stála v úzadí vnútorného spravodajstva. Komunisti, ktorí prakticky od roku 1945 systematicky pracovali na ovládnutí bezpečnostných a spravodajských zložiek štátu, nevenovali zahraničnému spravodajstvu veľkú pozornosť. To je v kontexte ich ambícií nastolenia diktatúry pochopiteľné, nakoľko v tomto smere potrebovali primárne zložky operujúce do vnútra krajiny. Zmena prichádza až koncom roku 1949.Dramatický vývoj našej rozviedky je zrejmý aj z toho, že v pomerne krátkom čase sa zásadne zvýšil jej význam, ale súčasne prekonala obrovské personálne zmeny, ako aj zmeny v celkovej koncepcii činnosti. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

*CARNIFEX* odpad!

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tak vám touto epizódou "z minulosti" ktorá dôkazmi nedokáže nič preukázať a taktiež sa vezie len na vlne polemiky, pekne zajebalo. Samozrejme, nedalo sa neodpustiť si ukázať ruského atašé uplácača s pecto eurami, dohabaného jak nejaký kolotočár z Ostravy. Riadna ostuda .. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Človek by čakal, že sa dozvie niečo z histórie, o práci eštebákov a rozviedky, no aj tu museli strčiť Putina a dokonca vložili aj to trápne videjko, kde akože ruský agent upláca nejakého nášho agenta sumou neuveriteľných 500 eur a to niekde v prostredí pri ceste, kde ich každý vidí 😂 To je veruže dôveryhodná nahrávka. ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

........nástup rozviedky vysvetlené tak, že to šlo cez KGB...ok.....a ostatné boli len nejaké vypichnuté akcie v zahraničí.....ten mechanizmus tam odhalený nebol.....a ten záznam odovzdávania peňazí-eura od človeka s ruským prízvukom- komusi ...to bolo čo ? nejaká reality show? ..... slabá časť......pozn: ak nepustíte nikoho zo štátu X do štátu Y - tak potom špionáž štátu X v štáte Y bude nulová resp.minimálna..... ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama