Reklama

Reklama

ŠTB: Prísne tajné


Akcia Kameň (E02)

(epizóda)
  • Česko Akce Kámen
Slovensko, 2022, 27 min

Réžia:

Michael Kaboš

Obsahy(1)

Jednou z najzákernejších provokačných akcií ŠtB bola Akcia Kameň realizovaná po komunistickom politickom puči vo februári 1948. ŠtB v bezpečnej vzdialenosti od nemeckých hraníc vytvorila uprostred lesov "predsunutú" štátnu hranicu, za ktorou boli utečenci vo falošných nemeckých colniciach a „úradovňach“ CIC vypočúvaní a následne ako nedôveryhodní, vracaní späť do Československa, kde boli zadržaní. Historička a bádateľka Václava Jandečková odkrýva príbeh svojho starého otca Ota Tulačku, ktorý riadil ilegálnu prevádzačskú sieť. Jedným z falošných prevádzačov bol príslušník Zboru národnej bezpečnosti Stanislav Liška, ktorý sa spolu s ním objaví v unikátnych, nepublikovaných filmových archívoch natočených v obci Kdyně pred a po oslobodení americkou armádou. (RTVS)

(viac)

Recenzie (5)

dyfur 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

....ďalší slabý diel....nikto z obetí nemenovaný-jeho osudy....nikto z druhej strany nebol extra identifikovaný-ani jeho osudy.....len nejaké mená typu Jano Mrkvička....hrozne neadresné.....v každom prípade Akcia Kámen bola sofistikovaná....neschvaľujem-neobdivujem, ale nepovedal by som to na nich, že niečo sú   schopní niečo také vymyslieť/okopírovať/...... (štb-áci)..... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Keby to nebolo obludné, tak by sa dalo povedať, že majstrovsky prefíkané, premakané. Komunisti fiktívne posunuli hranicu dopredu, posadili tam akože Nemčúrov a už len čakali, ako sa ľudia chytia do pasce. A tí sa už nadýchavali čerstvého západného vzduchu, keď v tom ten vzduch sa zmenil na prašivý dych eštebáka. ()

Galéria (11)

Reklama

Reklama