Reklama

Reklama

Osudová príťažlivosť

  • Česko Osudová přitažlivost (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Thriller Adriana Lynea vyvolal v dobe svojho uvedenia radu kontroverzných diskusií. Jeho príbeh rozpráva o Danovi Gallagherovi (Michael Douglas), šťastne ženatom a úspešnom právnikovi, ktorý sa behom jedného víkendu, trávenom v New Yorku bez ženy a dcéry, zoznámi s atraktívnou, osamelou lektorkou Alex Forrestovou (Glenn Close). Strávia spolu noc, no Dan celej epizóde neprikladá zvláštny význam a kľudne sa vracia ku svojej rodine. O to viac sa zľakne, keď si naňho Alex začne suverénne robiť nároky. Dan odmieta akúkoľvek zodpovednosť, ale zatiaľ čo sa spočiatku cítil Alexiným otvorene prejavovaným záujmom polichotený, postupne jeho sebauspokojenie viac a viac ustupuje číremu strachu - z jej samovražedných pokusov, z psychického teroru, ktorý Alex vyvíja na všetkých členov jeho rodiny, ale predovšetkým za zrútenie jeho zdanlivo dokonalého sveta. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (186)

choze 

všetky recenzie používateľa

Fádní erotický thriller s pár silnými momenty (pro mě hlavně podřezané žíly a finále v koupelně - Glenn Close má prý ten nůž pořád ještě schovaný doma), připomínající ZAHRAJTE MI MISTY nebo MYS HRůZY. Filmový rok 1987 byl dost slabý, když tohle bylo jeho druhým nejvýdělečnějším filmem, hned po TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ. Postava Glen Close inspirovala hovorový termín bunny boiler označující ženu, která se po rozchodu mstí. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Reku nahrám si to a pozriem - vravím si, keď som videl, že budú tento podľa názvu slávny film vysielať v TV. V týchto ,,erotických thrilleroch", či lepšie thrilleroch s erotických nádychom mám značné rezervy, čakal som niečo v štýle ,,Základného inštinktu" alebo ,,9 a 1/2 týždňa", no nakoniec sa až do takýchto relácií dej nevyhrotil. Avšak čo ma výrazne prekvapilo a do istej miery aj ľutujem, že som tou informáciou disponoval ešte pred pozretím, bola skutočnosť, že aj napriek modrým číslam signalizujúcim skôr priemernosť, bol film nominovaný na 6 Oscarov vrátane najlepší film. Takéto nečakané pikošky vítam viacej až po pozretí, nuž doplatil som na svoju prílišnú zvedavosť a nič sa s tým už nedalo robiť. Tak teda konečne k filmu. Zo začiatku skôr poctivý priemer od ktorého som čakal, že sa viac-menej povezie na rovnakých koľajách ako vyššie zmienené filmy. No keď sa tieto správne horúce hrátky skončia, príťažlivosť sa zmení na posadnutosť postupne naberajúcu na sile a grandiózne vrcholiacu v tak atmosférickom finále, že by isto dal pred ním klobúk dole aj majster Hitchcock (chcel by som aby niečo takéto natočil on a zhudobnil to Herrmann). A odpustiť sa mu aj značná nadsádzka nielen v podobe klišového ,,znovuožitia". Glenn Close je taká aká je preto, že v skutočnosti nemá predstavovať zvodnú famme fatale, ale psychicky narušenú ženu. A aj keď nikdy nebola žiadna bohyňa na ktorej by chlap oči nechal, iskru tá ženská v sebe má, hernajs. (1691. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

Reklama

Falko 

všetky recenzie používateľa

No stalo mu to za to, tomu beťárovi Michaelovi Douglasovi, aby sa pošantil s Glenn Close pocas jedneho vikendu? Veru stalo, inac by bol film o nicom, no a cim sialenejsia bola Glenn, tym viac ma film bavil a nevadila mi ani dlha minutaz. Psychopati koncom 80-tych alebo zaciatkom 90-tych rokov mali asi 7 alebo ktovie kolko zivotov, spomente si na Patricka Bergina v thrilleri NOCI S NEPRIATELOM (1991) alebo na Raya Liottu v ZHUBNEJ VASNI (1992). Osudova pritazlivost bola nominovana aj za najlepsi film roka 1987, Oscara vsak ziskala historicka drama POSLEDNY CISAR. Aj reziser Adrian Lyne bol nominovany za najlepsieho rezisera, avsak sosku si mohol vyzdvihnut Bernardo Bertolucci za POSLEDNEHO CISARA. Glenn Close bola nominovana za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe, ale sosku jej vyfukla Cher za romanticku komediu POD VPLYVOM SPLNU, nemam nic proti Cher a film sa mi velmi pacil, ale osobne by som privital, keby Oscara dostala Glenn Close. Taktiez Anne Archer bola nominovana za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe, ale Oscara jej vyfukla Olympia Dukakis opät za komediu POD VPLYVOM SPLNU. Michaelovi Douglasovi sa sice za pritazlivost neusla ziadna nominacia, za to ale ziskal v tomto rocniku Oscara za ulohu Gordona Gekka vo filme WALL STREET. _________ Michael Douglas - (Dan Gallagher) +++ Glenn Close - (Alex Forrest) +++ Anne Archer - (Beth Gallagher) +++ Ellen Hamilton Latzen - (Ellen Gallagher) +++ Stuart Pankin - (Jimmy) +++ Fred Gwynne - (Arthur) +++ ()

LeoH 

všetky recenzie používateľa

Kdyby Lyne to úvodní dramátko s ožehavými morálními otázkami nerozehrál tak přesvědčivě, člověka by tolik nemrzelo, když ho scenáristi najednou rozseknou prohlášením jedné strany konfliktu za psychopata a úhybným manévrem do čistokrevného lekacího thrilleru. Který taky v limitech svého žánru vůbec není špatně natočený. ()

Eldrick 

všetky recenzie používateľa

Tve, Glen Close měla už tehdy placatý kozy, ale jinak všechna čest, na 40 tenkrát vypadala ještě dobře, ikdyž slovem hezká bych ji zrovna neoznačil. Jinak, nad úspěchem totohle paskvilu z dnešního pohledu jen kroutim hlavou. 2. nejvýdělečnější film roku '87?! 6 nominací na Oscara?! WTF?! Jinak rozhodně ponaučení: nikdy si nezačínejte s pošahanou vypsychlou emancipovanou hysterickou krávou. Ani kdyby vám stará už dlouho nedala. ()

Galéria (131)

Zaujímavosti (29)

  • Film logicky vyvolal mnoho kontroverzních ohlasů. Kritika s oblibou psala o "nejhorším filmu o námluvách" či o "skutečnosti, že bezpečný sex vlastně neexistuje". Filmu bylo také vytýkáno množství chyb a děr ve scénáři. (-bad-mad-wolf-)
  • Kolik je vlastně Gallagerově dcerce let? Matka v jednom záběru tvrdí, že pět, otec zase v jiném, že šest. (StevenW.)
  • Všimněte si nevídané výdrže, která provází sex u kuchyňského dřezu. Podle hodin na zdi začínají v 4.45 a končí v 6.35. (StevenW.)

Súvisiace novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (viac)

Reklama

Reklama