Reklama

Reklama

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Seriál Čas nádejí mapuje osudy troch generácii jednej slovenskej živnostníckej rodiny, v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom deji, plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť pútavou formou hraného príbehu sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa: prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko -Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, Február 1948. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa Ahsoka k tomuto seriálu (6)

Čas nádejí (2024) 

Príbeh tejto rodiny nebol až tak neobyčajný alebo mimoriadny, navzdory tomu bola táto všednosť celkom pútavá. Avšak aj napriek sympatickosti hercov, aj ich výkonov, krásnym dobovým interiérom, hudbe a seriálovému intru (priam lyrické), kamere, akčným bojovým scénam (hoci by ich bolo treba lupou hľadať, boli kvalitné) a očividnej snahe urobiť kvalitný (možno pre Slovensko aj kultový) dobový seriál, si myslím, že tu bol potenciál pre emocionálnejšie silnejší zážitok. A to, prečo k tomu u mňa nedošlo je extrémne frustrujúci príliš RÝCHLY a SKÁKAVÝ dej a príliš málo epizód na časové obdobie 1914-1951 v živote jednej rodiny. Máme tu veľa postáv, o ktorých nevieme dokopy nič, tým pádom ani nie je vytvorené žiadne cítenie s nimi, a keď umierajú, je mi to ako divákovi v podstate úplne jedno. Akoby si namiesto 3-hodinového finále Wimbledonu pozriem 10 minútový zostrih. S takým víťazom, či porazeným predsa vôbec necítim tak, ako keď vidím celú ich cestu. Okrem toho tiež mohla byť odvedená trošku lepšia práca na ostaršovaní postáv počas celého seriálu, veď predsa je to takmer 40 rokov a minimálna zmena. I tak by som odporučila vzhliadnutie seriálu svojim známym ako príjemne strávený čas, no asi by som si ho už druhýkrát nepustila. 70% ()

Episode 4 (2024) (E04) 

Dej eskaluje a seriál baví. Skvelé herecké výkony počnúc Danielom Žulčákom a Dominikou Morávkovou-Zeleníkovou až k Danielovi Fischerovi, ktorý baví v tejto epizóde mimoriadne. Až človeka mrzí, že máme iba 8 epizód, a nevidíme z týchto zaujímavých charakterov viacej. Aj keď sme svedkami pomerne fatálneho zlyhania v maskérni alebo postavy tajne užívajú nejaký elixír mladosti keďže už dejovo prešlo 20 rokov a pár šedín navyše mala snáď len Mauréry ()

Episode 5 (2024) (E05) 

Vzhľadom k tomu, že tých častí máme (s prihliadnutím na široké časové obdobie) tak málo, pri tejto časti inklinujem k slovu "zbytočná". Ďalšia smrť, ktorá so mnou ako s divákom ani nepohla. Slabé rozvinutie charakteru hlavných postáv najmladšej generácie - o Irene (Katarína Krajčovičová) stále nevieme dokopy nič okrem toho, že je Židovka a je zaľúbená do Vojtu (Róbert Sipos). A to už sa objavila v 2 častiach z 8. Ja mám pocit, že ani oni dvaja sa vzájomne poriadne nepoznajú. Na začiatku epizódy sa iba po druhýkrát stretajú v zubárskom kresle a na konci už je Irena tak zamilovaná, že si rozmyslí útek o život (ale to by sme tiež museli mať trošku pomalšie plynutie deju, že?). O charakteroch vedľajších postáv ani nehovoriac. Výprava, čo sa kostýmov týka, ok. Ale tie masky už pri minulej časti som písala, že sa tu fičí na nejakom elixíre mladosti a teraz zase žiadna zmena. O chvíľu Vojta vekom dobehne rodičov. Chúďa sesternica Paulína (Petra Blesáková) má hlavu viac oranžovú ako vlasy. A v jednej scéne som zahliadla v pozadí modrú značku parkoviska.  Za mňa táto epizóda je - a hlavne po tej predošlej - sklamanie. Milosrdných 50%. ()

Episode 6 (2024) (E06) 

Keď je dej tak pútavý, že napätie pohltí diváka, hneď si potom človek menej všíma nepodstatnejších chybičiek v pozadí. A tak isto si viacej dokáže užívať prítomné momenty bez prílišného časového skákania deja. Kiežby takéto strhujúce boli všetky epizódy. Ady Hajdu, čo by predovšetkým komediálny herec, podáva neskutočný dramatický výkon. Paralelný príbeh popri Irene (Katarína Krajčovičová), ktorý sa odohráva v živote Vojtu (Róbert Sipos) bol o niečo menej záživný a viac predvídateľný. Preto za mňa "len" 80%, ale rozhodne zatiaľ najlepšia epizóda. ()

Episode 7 (2024) (E07) 

Tento seriál je ako na sínusoide. Tešila som sa na túto epizódu, ale po nej len frustrujúco krútim hlavou. Toto kľudne mohlo byť aj na tri pekné prehľadné epizódy: 1. SNP až do momentu, kedy Vojto ochorel, 2. Irena až do deportu 3. Vojtov príbeh prežitia a ozdravný proces. Miesto toho 50 minútová zlátanina. Tóno Gábriš (Peter Ondrejička), čo by zrejme chcel byť záporák seriálu, má tak málo priestoru, že som si ani nevedela spomenúť ako sa vlastne volá, keď "zatkol" v krčme Irenu. Pomaly aj prestávam veriť, že posledná epizóda prinesie nejaké zvraty, vrchol, či prekvapenie. ()

Episode 8 (2024) (E08) 

Rafinovaná epizóda s podmanivým dejom. Škoda toho 5-ročného skoku, po ktorom sa hneď v prvej scéne postavy bavia o tom, čo bolo v poslednej scéne spred 5 rokov. Akoby ani nemali 5 rokov čas sa o tom baviť. Irenin osud ukončený veľmi rýchlo, v podstate ako všetkých ostatných zomrelých postáv. Zápletka s vymenenými deťmi nakoniec bez ďalšieho pokračovania. Ale to mi až tak nevadí, aj také veci sa diali. Viac mi vadí zbytočný čas venovaný príbehu Vojtovej milenky Hany, čo by úplne novej neznámej postavy v príbehu, ktorý ma v poslednej epizóde zaujímal zo všetkého najmenej. ()

Reklama

Reklama