Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Budapešti nakrútený prepis rovnomennej klasickej Rostandovej hry, napísanej podľa skutočnej postavy fantastu, búrliváka a rojka, z ktorého autor urobil romantického hrdinu, trpiaceho komplexom kvôli veľkému nosu, fanfaróna a platonického milenca Roxany, ktorú očarúvajú jeho listy, podpisované ale menom krásneho Christiana. Veľkolepo inscenovaný príbeh nakrútený v realistickom duchu zachováva veršované dialógy. Risk vyšiel vďaka perfektnému výkonu G. Depardieua, oceniť hodno i ďalších hercov, premyslenú réžiu, dobrú výpravu a kostýmy. Film tvorí na poste komerčného diela protiváhu viacerým dokonalým, ale plytkým hitom. Komentár pôvodnej hry nahradili tvorcovia akciou - potrebný text doplnil vlastnými alexandrínmi scenárista J.-C. Carriére. Dvanásťslabičný alexandrín dáva jazyku (a do istej miery aj inscenácii) "swingové tempo". Postava malého chlapca, ktorý opodiaľ sleduje niektoré dramatické scény, znázorňuje režiséra filmu, ktorý bol od mladosti touto drámou očarený. Film získal roku 1991 Oscara za kostýmy, nominovaný bol tiež v kategóriach zahraničný film a masky. A po zásluhe tiež za herecký výkon v hlavnej úlohe. Depardieu bol za svoj výkon ocenený na MFF v Cannes. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (118)

Amonasr 

všetky recenzie používateľa

Výborná výpravná filmová adaptace klasického střihu s dobrým spádem a rytmem. Pět hvězdiček si u Cyrana ale i tentokrát nechám až na záznam divadelního přenosu z Anglie, kdy Cyrana nepřekonatelně ztvárnil Derek Jacobi a kongeniálně ho nadaboval Miroslav Moravec. Viděl jsem to někdy koncem 80. let a od té doby marně čekám, zda to Česká televize ze svého archivu někdy opráší. Pokud mě paměť nezklame, byl to skvost, jaký se povede jen zcela výjimečně a jehož laťku ani tato verze nedokázala překonat. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Hra Edmonda Rostanda patrí medzi klasiku, ktorú by mal poznať každý trochu vzdelanejší človek ešte pred vstupom do dospelosti. A keď sa nedokáže prehrýzť jej stránkami alebo navštíviť divadlo (ktoré je spravidla bez rýchloposuvu), má možnosť pozrieť si túto vydarenú filmovú verziu, ktorej skreslenie oproti predlohe je minimálne. Môže sa v nej nadchýnať veľkolepou výpravou a kostýmami, oceniť že bol ponechaný pôvodný veršovaný text a potešia ho herecké výkony dvíhajúce celok na pozoruhodnú úroveň. Gérarda neznášam, ale tu som ho toleroval. Napriek tomu si viem predstaviť aspoň troch francúzskych hercov, ktorí by vtlačili postave Cyrana väčšiu vierohodnosť. Ale to je vec názoru. Ak chcem mať tolerované vlastné názory, musím tolerovať názory ostatných. ()

Reklama

Desmi 

všetky recenzie používateľa

Tenhle druh filmů není nic pro mne, i když musím ocenit neuvěřitelné dialogy. Co se průběhu a děje týče, tak asi po půl hodině vytušíte, kam to všechno směřuje, což ale zásadně nevadí, protože to hlavní a nejdůležitější je obsah a bohatost dialogů a monologů podávaných vlastně úplně všemi postavami. Samozřejmě tou nejvytíženější a nejsympatičtější je pak Gérardův Cyrano. ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Art above entertainment. Cyrano disponuje skvělými hlavními herci (dominuje Gérard Depardieu), výtečně zpracovanou dialogovou lyrikou a prvotřídními maskami. Na druhou stranu to má klasická negativa filmového zpracování divadelní hry. Papundeklové kulisy, záměrně přehrávající herce v podstatě ve všech vedlejších rolích a neslanou nemastnou dramaturgii. Divadelní adaptace se tvoří těžko, podobně jako ty herní a dobře uchopit se podaří málokterá. Tato se dá ustát, leč za vyslovenou hitovku bych ji nepovažoval. ()

Don Maty 

všetky recenzie používateľa

V zásade krásny film ale veľmi náročný skrz veršovanie textov. Obdivujem tých, čo to dabovali. Bohužiaľ nie som fanúšik klasiky. Ako ľúbostný príbeh je to nádherné a Gérard Depardieu podal fantastický výkon. A nesmieme zabudnúť na úžasné exteriéry, kostýmy a dobové spracovanie kde som si myslel, že som naozaj v stredovekom Francúzsku. Aj bitva famózne spracovaná. Jednoducho klasika, žiaľ pre mňa nič viac. Ale chápem každého, kto tento film resp. hru, predlohu obdivuje. Je čo...4 ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (7)

  • Gérard Depardieu (Cyrano) byl svou postavou natolik fascinován, že ještě dlouhou dobu po natočení filmu nosil knír a dlouhé vlasy. (Terva)
  • Snímek byl v roce 2010 zařazen časopisem Empire mezi sto nejlepších filmů světové kinematografie. (Terva)
  • Film je první barevná adaptace stejnojmenné knihy. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené