Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) sa narodil ako syn chudobného černošského roľníka na americkom juhu. Jeho otec Mac (Carl Lumbly) nechce, aby syn celý život trpel núdzou ako on, ale naopak, aby sa vzdelal a niečo dosiahol. Najväčšiu perspektívu v 40. rokoch minulého storočia mu mohla poskytnúť iba armáda, rasová nerovnosť však vládla aj v nej. Carl sa dá naverbovať k námorníctvu, stane sa najskôr kuchárom, potom sa osvedčí ako záchranný plavec, ale jeho sen je stať sa potápačom. Na každom kroku sa stretáva s otvorenými rasistickými predsudkami. Napriek tomu sa ako prvý černoch dostal do elitnej školy pre potápačov – záchranárov v Bayonne neďaleko New Yorku. Nie je bojovníkom v poli, ale expertom záchranárom. Jeho nadriadený veliteľ Billy Sunday (Robert De Niro), známy drsný muž, však nie je z Carlovej prítomnosti v jednotke nadšený, dáva mu to poriadne pocítiť a šikanuje ho. Carl sa však nevzdáva a sám sa aj vzdeláva. Hoci je preukázateľne najlepší, odopierajú mu odmeny, chcú ho dokonca utopiť, ale Carl prekoná všetky príkoria a stane sa prvým černošským veliteľom potápačov. Neskôr sa ešte raz ocitne tvárou v tvár diskriminácii, keď príde o nohu a majú ho prepustiť zo služby. Tentoraz mu však pomôže práve bývalý veliteľ Sandy, ktorý presvedčí sudcu, že Carl môže službu vykonávať aj naďalej. Medzi mužmi sa zrodí vzácne priateľstvo... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (170)

Figu 

všetky recenzie používateľa

Na skutečný motivy předhozená krásná story, kterou táhne nepochybně velikán De Niro, ale i jako příjemný překvapení stojí zmínka o Gooding jr., jenž předvedl do té doby zřejmě jeho nejlepší životní hereckej výkon. Dnes se dá mluvit ještě určitě o jeho postavě Radia, která je taktéž jeho top! Chybělo mě zde víc autentických záběrů (fotky, videa...), naopak příběhy podložený pravdou, to je moje! Hudba ve filmu krásná! No a ten Robert, to je prostě bourák! 75% ()

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Silné životné príbehy o tom, ako sa černoškovia snažia presadiť v bielom svete sme už videli miliónkrát. A aj po milión prvý raz to vo mne zanechalo silný pocit. Keď som si predstavil, že tohto osudom bičovaného černocha bude hrať Gooding jr. išlo ma rozhodiť. Ako mohli takého klauna postaviť pred herecké eso akým je De Niro? ale obavy sa našťastie nenaplnili a Cubík sa mi tam dokonalo napasoval. Perfektné bolo ako, keď už si každý jeden divák myslel, že je film na svojom konci vďaka prechodu minulosť budúcnosť a ukončeniu hlavnej dejovej linky. Produkcia zasadila nášmu malému černoškovy ešte jednu zdrvujúcu ranu... s ktorej mu nepomohol nikto iný ako jeho obľúbený generál De Niro. A to bol jeho posledný dobrý skutok pre černošskú komunitu v tomto filme. Tým pádom má film hneď dvojitý Happy Ending čo je celkom super. Jediné čo som nehodnotil kladne bolo to, že som sa nedonútil plakať aj pri dosť dojímavých scénach. Asi som bol v rozpoložení, ktoré mi to neumožňovalo. 80% ()

Reklama

OG_Swifty 

všetky recenzie používateľa

Hodně podhodnocený film inspirovaný skutečným hrdinou Carlem Brashearem. Sice nic nevynalezl nebo nevymyslel, ale pro svou zemi odvedl hodně práce a především bojoval proti okolnostem, což by většina lidí včetně mě asi nezvládla. Film samotný není kdovíjaký trhák, ale Cuba Gooding Jr. to zahrál dobře a celý film pak stojí i na fantastickým De Nirovi. Taky tam hraje sexy (tehdy) Charlize Theron. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Nebyť DeNira tak neviem, či by som do toho išiel. Film plný patriotizmu a salutovania v istých momentoch ide riadne na nervy, samozrejme záver v súdnej sieni tomuto celému dal korunu. Salutovať aj vtedy, ak to nie je potrebné, to asi k námorníctvu patrí. Niekedy sa zdá, že nemajú nič dôležitejšie na práci...Niekoľko scén je dobrých, i tá „amputačná“,v ktorej by sa asi každý zachoval tak ako náš „hrdina“, ale celkovo veľký priemer, hlavne vďaka záverečnej fraške, ktorá mi pripomína ešte väčšiu zo Scottovho filmu Biela smršť... „Vy ste ten, čo vydržal na 4 minúty zadržať dych?“ ...“Nie, bolo to na 5 minút, pane!“... Ci boha, námorník USA, hotový vtákopysk!.. 50%. ()

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Ja neviem, ale mne sa film páčil. Kam všetci týmto filmom mierili je mi jasné a je to okaté aj pre úplneho blbečka, ale v tomto podaní som to jednoducho zožral aj s navijákom. Možno mám problém vysvetliť, čo sa mi na filme naozaj tak veľmi páčilo (retro? originálne prostredie? ústredná dvojica?), ale jedno viem isto a to, že jeho zhliadnutie u mňa zanechalo veľmi dobrý dojem a to je pre mňa to najdôležitejšie, technicky to bolo na vysokej úrovni, dvojica De Niro a Gooding Jr. to hrali super, ostatní vo vedľajších úlohách tiež ušli a tieto obdobia okolo rasovej segregácie ma vždy fascinovali, keď boli obklopené skvelým a zaujímavým príbehom ako napr. Spomienka na titánov a iné... Videl som ten film viackrát a ešte si ho viackrát pozriem. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (6)

  • Synovec Carla Brasheara Donald je hokejistou týmu NHL Washington Capitals. (duklak2)
  • Carl Brashear sloužil půl roku v námořním doprovodu prezidenta Eisenhowera. (duklak2)
  • Carl Brashear zemřel 25. Července 2006 ve věku 75 let. Film byl tedy natočen ještě během jeho života. US NAVY na jeho počest pojmenovala zásobovací loď třídy Lewis and Clark - USNS Carl Brashear (T-AKE-7), která vstoupila do služby 4. března roku 2009. (Posheidon)

Reklama

Reklama