Reklama

Reklama

Divoké 90. roky. Šuštiakové súpravy, pestrofarebné saká, veľké magnetofóny, videoprehrávače, gýčová dancefloor hudba, videopožičovne na každom kroku, nové spoločenské pomery, záplava rôznych podvodníčkov, začínajúci organizovaný zločin a s ním spojené násilie a korupcia. V tomto čase a prostredí anonymného slovenského malomesta sa odohráva príbeh Laca Hundera – údržbára v múzeu, ktorý je hrdý na svoju prácu, ale kvôli svojej cholerickej povahe sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (7)

Trailer 2

Recenzie (468)

Pejpr 

všetky recenzie používateľa

Přijde takhle Němec, Slovák a Rus do muzea, takhle začíná vtip, který Invalida vypráví. Tento slovenský Hardcore Henry či Pulp Fiction východu balancuje na hraně absurdity, kterou sice několikrát překročí, ale nejedná se o nic zásadního. Důležité je, že to je zábavná jízda na kolečkovém křesle. A to je celkem rarita na to, s jakou kvantitou československá kinematografie plodí jednu odpadovou komedii vedle druhé. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu říct, že bych se nebavil. Devadesátková atmosféra je v pohodě, některým fórkům se dalo od srdce zasmát a Godla v uniformě SS je je krásně ujetej. Někde v komentáři jsem zahlédl přirovnání ke Kusturicovi a pod to bych se podepsal. Problém je, že zatímco Kusturicovi se daří vybalancovat hranici mezi absurditou a úletem, tak Karáskovi to zatím moc nejde. Z mého pohledu tohle měla být ujetá jízda s rychlým střihem, ale toho se tu divák dočká jen částečně. V ostatních aspektech film až příliš často hapruje. 60% ()

Reklama

verbal 

všetky recenzie používateľa

Maďarská velryba zase na chvíli vyvrhla svého ojedinělého kreativce, ten po výborné Amnestii prokázal, že mu jde, na co sáhne, a nonšalantně vydefinoval zcela nový žánr, který se do terminologických análů moderní filmové teorie tímto zapisuje jako „bláznivá tragédie“. Veskrze originální černotumornou taškařici z prostředí devadesátkových hornouherských morgošů, socek a pravicových kriminálních struktur spolu s Dušičkou udrželi naprosto elegantně na míle daleko od fekálních trapáren, přičemž celou hrací dobu de fuckto jen brutálně lechtali tíživou lidskou tíseň, až se smála na celé kolo. Načež ani nevadilo to progresivně utopistické Együttélés, že dokonale vystřiženému mámtovpičistickému vozíčkáři je solidárně ochoten koupit walkmana akorát tak dobrotivý ghettový cigoš v šik uniformě SS. Doufám, že to kriminálník Godla dostal hotově a bez papírů, protože si svým přirozeným a až odzbrojujícím výkonem bezesporu zasloužil ulít každou vydělanou korunu před exekutorem! Prostě něco, o čem si můžeme v našich lůzrech a hnojích, sériově produkujících výhradně žinantní Langmajeroviny pro slaboduché smíšky a retardované hospodyňky, nechat akorát tak zdát. Paráda, kluci! P.S.: Postelová scéna krajně vyteplených neoprogresivců je naprostá dokonalost! ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Na SK pomery to má kvalitnú technickú stránku a palec hore Godlovi za jeho slovenčinu. Nemal som ani na sekundu problém veriť, že je slovenský cigáň. Ale všetko ostatné išlo mimo mňa. SK humor mi je snáď ešte viac vzdialený ako ten český a už ten je pre mňa dno. Takže evidentne nie som cieľovka.  Ale kto sa zabáva pri všetkých tých Horných, dolných a podobných slovenských sitcomoch, tak bude nadšený aj z tohto. 4/10. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Keď som videl upútavku na Invalida, mal som taký pocit, že to bude len nejaká priblbá folk komédia na štýl Hranice či Hornej Dolnej. Ale napokon som bol z toho veľmi milo prekvapený a bolo to nad očakávania! Aj keď bol humor pomerne vulgárny a drsný, tak v tomto prípade to k príslušným postavám parádne zapasovalo. Aj po dejovej stránke to bolo až prekvapivo dobré a malo to skutočne epický scenár. 90te roky tu boli vystihnuté pomerne satiricky, ale zároveň to celkom reflektovalo realitu. Postavy skvelé, predovšetkým ústredná dvojica Lacko & Gabo - tí ma bavili takmer neustále. Jediné mínus boli pre mňa tie prihlúple akčné scény v závere počas prestrelky. Ale inak na parádu! Jonáš Karásek sa opäť vyznamenal. 4* ()

Galéria (53)

Zaujímavosti (25)

  • Divácky ohlas bol veľmi pozitívny, pasujúci film do pozície najlepšieho slovenského filmu v ére samostatnosti, resp. pridelenia statusu kultového diela. Režisér Jonáš Karásek reagoval nasledovne: „Tieto reakcie ma, samozrejme, veľmi hrejú, niet väčšej radosti pre mňa ako tvorcu, než keď sú diváci spokojní. Či sa stane naozaj kultovým, preverí až čas, isteže budem veľmi rád, keď náš film nezostarne a bude fungovať aj po rokoch a aj pre generačne nové publikum. To sa nedá predpovedať - to my sme zažili 90-te roky, ďalšie generácie už nie. Napriek tomu si však myslím, že problémy, ktoré naši hrdinovia riešia, sú stále tu a myslím, že tu budú aj o pár rokov. Takže by som bol veľmi rád, ak by aj s časovým odstupom ostal - ak už nie kultovým, tak aspoň nadčasovým a vtipným.“ (Biopler)
  • Keď Laco ide už na vozíku v nemocnici, kričí za svojou ženou: "Mňa sa nezbavíš, s tým sa lúč... Sem tvúj muž." Je to citácia zo skladby Richarda Müllera "Nebude to ľahké" z roku 1992. (Dance29)
  • Lacovi sa zapichne do nohy nôž ostrým smerom od seba. Ten si ho z nohy vytiahne, ale drží ho ostrím k sebe. (LacoD)

Súvisiace novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Reklama

Reklama