Reklama

Reklama

Urutoraman

(seriál)
  • Japonsko Ultraman: Kúsó tokusacu series (viac)

Epizódy(40)

Obsahy(1)

Když je svět napaden mimozemskými vetřelci a ohromnými prehistorickými monstry, existuje pouze jedna jediná organizace, která si s takovýmto ohrožením dokáže poradit. Je to Science Patrol, vysoce sofistikovaná policejní jednotka, vybavená nejmodernějšími zbraněmi a vesmírnými plavidly. Úkolem této jednotky, vedené kapitánem Muramatsuem, je chránit planetu Zemi před hrozbami z neznáma. A pokud se ukáže, že jejich výzbroj k poražení jejich obludných nepřátel nestačí, nastupuje na scénu jeden z členů – Shin Hayata, který má schopnost proměnit se v obřího superhrdinu z vesmíru, Ultramana! (Israha)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (38)

Ultraman: Kúsó tokusacu series (1966) 

Seriál o japonskom superhrdinovi je síce sympatický, ale až príliš naivný a skratkovitý. Častokrát sa nevyhne aj akejsi detinskosti, až sa divák pýta, či seriál nie je určený práve deťom. Častý detinský humor to iba podčiarkuje. Kaidžu sem, kaidžu tam, príšer je až príliš mnoho, každá z nich dostáva automaticky meno a ich súboj s Ultramanom je viacmenej o tom istom - najprv zápasenie, podobajúce sa skôr na teplošské súboje v bahne, nejaké tie úsmevné a neúčinné džudo chvaty, po ktorých nasledujú účinné ultramanové "laserové" zbrane. Prečo ich Ultraman nepoužije hneď, nevedno, každopádne od krajiny, kde vznikli bojové športy ako karate, aikido, džudo, džiu-džitsu a iné, by som čakal súboje na omnoho omnoho vyššej úrovni. Pätica hlavných postáv je sympatická, ale aj bezcharakterná a nie príliš inteligentná. To, čo mnohým bude imponovať, sú miesto špeciálnych efektov používané všemožné modely budov a bojovej techniky a hoci divák ocení ich náročnosť a detailnosť, po nejakom čase sa zunujú. Škodou je, že sa seriál nikam nevyvíja a teda to, čo bolo použité v prvej epizóde, je použité aj nasledujúcich...takto až po poslednú epizódu. Ocenim môžem ale akt, že Japonci sa nijako nevyvyšujú a v seriáli je bežná spolupráca s európskymi či americkými vedcami, doktormi, inžiniermi, ku ktorým chovajú vždy veľkú úctu. ()

Ultraman sakusen daiičigó (1966) (E01) 

Úsmevný vstup do série o Ultramanovi. Pripomenulo mi to staršie japonské filmy o vesmírnych príšerách a modelov, ktoré tieto príšery ničili. Modelíky sú pekné, aj keď strihové skoky medzi skutočnými veľkosťami a týmito modelíkmi sa jasne zreteľné. Ťažko povedať, ako fungovali na divákov tých rokov. Aj japonská mentalita je úsmevná, niekedy aj nelogická - treba si proste na to zvykať. Najsmiešnejší zo všetkého bol však súboj Ultramana s príšerou - to treba vidieť - to je niečo medzi rozprávkou a bizardným sexom. Tempo epizódy však bolo veľmi svižné, pokojne by som privítal aj vyššiu stopáž. ()

Šinrjakuša o ute (1966) (E02) 

Námetom zaujímavejšia a aj nápaditejšia epizóda ako tá uvodná. Ale že sa už pri druhej časti budem diviť, prečo nová nepriateľská "príšera" sa opäť pretransformovala do rovnako veľkách rozmerov aké má aj Ultraman, to som nečakal. Najhorší bol ale silný prvok humoru, ešte k tomu neskutočne infantilný. ()

Katokutai o šucugeki sejo (1966) (E03) 

Celkom zaujímavý námet o príšere požierajúcej energiu z elektrární. Len ten trápny súboj v závere. Akosi som ani neprišiel na moment, kedy superhrdina uštedril knokautujúci úder a príšera bola razom mŕtva. Malý fagan večne sa motajúci okolo dospelých mi pomaly začína liezť na nervy. ()

Daibakuhacu gobjó mae (1966) (E04) 

Ešte naivnejší diel ako predchádzajúce. Morská príšera má príšernú masku a jej stratégiu naháňania svojich obetí som akosi nepochopil. Ale aspoň som videl, ako trávia Japonci svoje dovolenky. ()

Miroganda no himicu (1966) (E05) 

Zatiaľ najslabší diel. Zmutovaná rastlina s nie najlepšou maskou a k tomu strašne infantilný humor. ()

Barédži no aoi iši (1966) (E07) 

Osadníci zabudnutého stredoázijskeho púštneho mesta sú obsadení výlučne japonskými hercami. To vadí menej, horšie je to so zápletkou, ktorá konštruuje nezmysly. Potešila aspoň mytologizácia Ultramana. ()

Kaidžú muhóčitai (1966) (E08) 

Tvorcovia sa namiesto tradičnej jednej príšery uchýlili až k 4 rôznym príšerám. Keďže sa ale niektoré vyradia navzájom, Ultraman nemá až tak veľa roboty. ()

Denkósekka sakusen (1966) (E09) 

Rádioaktívne monštrum síce nie je v ničom originálne, ale epizóda je dostatočne záživná a plná pekných modelov, tentoraz aj s modelom helikoptéry. ()

Nazo no kjórjú kiči (1966) (E10) 

Jedna z originálnejších epizód seriálu. Príšeru vytvorí, či vychová excentrický "dinosaurí" profesor. Stereotypne mu nechýbajú biele vlasy a brada, aj keď v závere nasleduje v jeho postave (lacný) zvrat. Zaujímalo by ma, ako sa mu podarilo v prípade príšery to, že je z úst chrlí akýsi laserový paprsok. Pre seriál je netradičný aj nehappyendový záver epizódy. ()

Učú kara kita aberenbó (1966) (E11) 

Zápletku tvorí mimozemský meteorit, ktorý plní priania majiteľa. Ale len dočasne. Tentoraz nie je príšera ozajstná, ale "iba" vymyslená. Pobavilo, keď si deti želali tortu a keď sa torta zjavila, miesto pustenia sa do jedenia začali deti bežať v kruhu, tešiť sa a spievať - až dokým torta nezmizla. Kedže príšera mala zmysel pre humor, aj jej súboj s Ultramanom bol podaný komicky. Inokedy sú súboje podané nechcene komicky, teraz to bolo pre zmenu chcene. ()

Miira no sakebi (1966) (E12) 

Zápletka je tentoraz o dvoch príšerách, ktoré archeológivia nájdu v starej jaskyni. Nie že by masky boli predtým ktovieako kvalitné, ale aj ony akoby išli dolu vodou. Prečo ale musí každá príšera vyžarovať aj nejaký paprsok? Ultraman si na jednej z príšer aj "zajazdí". ()

Oil SOS (1966) (E13) 

Ropná príšera je zložená z dvoch ľudí, ale viac ako s ňou si bude musieť Ultraman poradiť z ohňom. Netušil som, že Ultraman môže fungovať aj ako humanoidná hasičská striekačka. Chválim však scény s ohňom, miniatúrami a vôbec chaosom pri výbuchu rafinérie. ()

Šindžugai bóei širei (1966) (E14) 

Príšera požierajúca perly je ďalší z rady úsmevných námetov. Ultraman bol v tejto epizóde viacmenej zbytočný. Odpálilo mi dekel, keď obrovská príšera po ataku malej rakety začala lietať ako v nejakej animovanej groteske. ()

Kjófu no učúsen (1966) (E15) 

Asi najslabšia doterajšia epizóda. Je o kreslenej príšere, ktorú načarbali deti. Ani ako vtip do nie je dobré. Ešte horšie je vedecké vysvetlenie v epizóde - vraj sa rádioaktívne žiadenie spojilo s lúčami Slnka a tak sa z dvojrozmerných objektov vytvárajú trojrozmerné obrovské príšery. Otvorené ústa. ()

Katokutai učú e (1966) (E16) 

Pomerne dosť akčná epizóda s mimozemšťanom, s ktorým už jedna epizóda bola. Zápletkou je pomsta. Konanie a pohnútky sú síce úsmevné, rovnako tak triky, ale epizóda patrí medzi tie lepšie. Prvýkrát Ultraman ukazuje, neviem prečo až v 16. časti, že má aj ďalšie zbrane - okrem paprsku zo spodku dlane aj laserové oči či akýsi svetelný kruh, ktorým hádže. ()

Mugen e no passport (1966) (E17) 

Tentoraz príšera zo 4. dimenzie. Epizóde nemožno uprieť dávku originality, ale tá príšera a to, čo ztvárala, boli dosť bizarné. ()

Júsei kara kita kjódai (1966) (E18) 

Zápletka o záhadnom mimozemšťanovi, ktorý sa podozrivo chová priateľsky, ale pritom splieta plány na zničenie Zeme (!), je fajn. Naivné, ale zaujímavé a členovia vedeckej hliadky dostanú zabrať. ()

Akuma wa futatabi (1966) (E19) 

Pre zmenu sú tu prítomné rovno 2 príšery, každá naivne odlíšená inou farbou a inou špeciálnou schopnosťou - chŕlenie ohňa, resp. chŕlenie akéhosi mrazivého dychu/rozpúšťadla. Začiatok veľmi fajn, potom je to už rutina. Zaujímavé, že Ultraman sa púšťa do boja, až keď zostane iba 1 príšera. ()

Kjófu no route 87 (1966) (E20) 

Seriál sa vracia (ne)osvedčeným námetom, v ktorých príšery vylietavajú z hôr a podobne. Tentoraz ide o príšeru obrieho vtáka, ktorý keď lieta, vyzerá ako stíhačka, pretože netrepe krídlami - vyzerá to úsmevne. Reinkarnácia akéhosi chlapca bola zasa zbytočnou nadstavbou. ()

Reklama

Reklama