Reklama

Reklama

Oppenheimer

  • USA Oppenheimer (viac)
Trailer 2
USA / Veľká Británia, 2023, 180 min

V čase, keď Druhá svetová vojna ešte vyzerala nerozhodne, sa na diaľku odohrával dramatický súboj medzi Spojenými štátmi a Nemeckom o to, kto prvý zostrojí atómovú bombu a získa tak rozhodujúcu prevahu nad nepriateľom. V Amerike bol tento tajný výskum známy ako Projekt Manhattan a jedným z jeho kľúčových aktérov bol astrofyzik Robert Oppenheimer. Pod obrovským časovým tlakom sa spolu s tímom ďalších vedcov snažil zostrojiť vynález, ktorý mal potenciál zničiť svet. Bez jeho včasného dokončenia by sa ten istý svet nedal zachrániť… (Cinemart SK)

(viac)

Zaujímavosti (69)

  • Florence Pugh prezradila, že počas natáčania jednej z milostných scén s Cillianom Murphym sa pokazila kamera. Christopher Nolan si vyžiadal náhradnú kameru, ktorá však bola v opravovni. Keďže natáčanie scény prebiehalo na uzavretom sete, tak obaja čakali nahí, dokým kamera bola opravená na pľaci. [Zdroj] (drake31)
  • Filmovanie snímky prebiehalo od 22. februára do 22. mája 2022. Filmári pracovali v USA (predovšetkým v štáte Nové Mexiko) a Švajčiarsku. (MikaelSVK)
  • V tomto diele Nolan recykluje svoje trademarky z iných filmov – pohľad dvoch protagonistov Oppenheimera a Straussa je prebratý z príbehu o dvoch kúzelníkoch z Dokonalý trik (2006), budovanie viacerých vrstiev rozprávania je prebraté z Počiatok (2010), celé zhmotnené v dynamickom rytme podobnom ako v snímke Dunkirk (2017). Montáž aj s experimentálnym nádychom čo sa týka celkového vnímania je podobná predošlému filmu Tenet (2020). Obe snímky strihala Jennifer Lame, je to jej druhá spolupráca s Nolanom. (Biopler)
  • Cillian Murphy už vo filme stál zoči voči termojadrovej reakcii, a to konkrétne prebiehajúcej priamo vo vyhasínajúcom slnku v dobrodružnej sci-fi snímke z roku 2007 Sunshine, do ktorého sa mu podarilo zhodiť zhodou okolností tiež bombu. V onom filme mal ako mladý fyzik taktiež aj sny o termojadrovej reakcii. (nezavisle)
  • Podľa článku v The New York Times zo 7. júla 2023 o filme, Kai Bird, majiteľ Pulitzerovej ceny za dielo "Americký Prometheus: Triumf a tragédia J. Roberta Oppenheimera" navštívil dejisko v Los Alamos. Po príchode ho ohromila podobnosť Cilliana Murphyho s J. Robertom Oppenheimerom a povedal mu: "Dr. Oppenheimer! Čakal som desaťročia na stretnutie s vami!" Murphy na to s úsmevom odpovedal: „Všetci sme čítali vašu knihu. Je to tu povinné čítanie." (Arsenal83)
  • Na nakrútenie explózie v rámci trinity testu bola použitá technika vynútenej perspektívy. Vytvorením menšej verzie explózie, ale jej nafilmovaním zblízka, vzniká optická ilúzia, ktorá prinúti diváka myslieť si, že reakcia je väčšia, než v skutočnosti je. Tím špeciálnych efektov zostrojil skutočnú bombu poháňanú benzínom a propánom. Scott Fisher a Andrew Jackson, supervízori vizuálnych efektov filmu, vymysleli tajný recept na napodobnenie jasného záblesku a následných žiarivých červených oblakov atómového výbuchu. Okrem benzínu a propánu zahŕňal aj pušný prach, hliníkový prášok a horčíkové svetlice. [Zdroj: Business Insider, Syfy] (jozkopik)
  • Christopher Nolan povedal, že podobnosť scény, v ktorej J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) prvýkrát nosí svoj typický klobúk a fajku, a scén v jeho trilógii o Batmanovi, kde si Bruce Wayne oblieka svoj batsuit, bola zámerná, aby ukázal, že Oppenheimer je svojho druhu superhrdina zo skutočného života, pričom jeho magická sila spočíva vo využití atómovej energie. (Arsenal83)
  • Paul Schrader označil film za „najlepší a najdôležitejší film tohto storočia“ po tom, čo sa zúčastnil premiéry filmu v New Yorku. (Arsenal83)
  • Po oznámení štrajku SAG-AFTRA britskú premiéru opustilo celé herecké obsadenie, takže Christopher Nolan zostal sám, aby sa prihovoril publiku. (Arsenal83)
  • Nolan bol inšpirovaný aj svojim detstvom, kedy obavy z jadrového holokaustu boli skutočné, keďže žil počas éry kampane za jadrové odzbrojenie a protijadrových protestov. Vyjadril sa, že „zatiaľ čo náš vzťah s týmto [jadrovým] strachom časom opadol a odplával, samotná hrozba v skutočnosti nikdy nezmizla.“ Nolan má pocit, že ruská invázia na Ukrajinu v roku 2022 spôsobila oživenie jadrovej úzkosti. (Arsenal83)
  • V Spojených štátoch dostal film od Motion Picture Association hodnotenie R za „sexualitu, nahotu a jazyk“, čo znamená, že osoby mladšie ako 17 rokov musia byť sprevádzané dospelým sprievodom. Je to prvý Nolanov film, ktorý získal takéto hodnotenie od filmu Insomnia (2002). (Arsenal83)
  • Albert Einstein (Tom Conti) je zobrazený na prechádzke v lese s Kurtom Gödelom (James Urbaniak). V skutočnosti naozaj spolu chodili na dlhé prechádzky ako priatelia z Inštitútu pre pokročilé štúdie. (Arsenal83)
  • Matt Damon mal prestávku od hrania, ako súčasť sľubu svojej manželke v rámci párovej terapie, pričom podmienkou bolo, že sa vráti, až keď ho náhodou bude kontaktovať s ponukou Christopher Nolan. (Arsenal83)
  • V partitúre filmu nie sú žiadne bicie, pretože režisér Christopher Nolan a skladateľ Ludwig Göransson mali pocit, že použitie zvuku, ktorý sa typicky spája s armádou, by bolo neautentické, aby hudobne zachytilo postavu J. Roberta Oppenheimera. (Arsenal83)
  • V Indii bol film vydaný tak, že všetky scény nahoty, sexu a fajčenia cigariet boli cenzurované. (Arsenal83)
  • V niektorých krajinách Ázie, vrátane krajín Blízkeho východu, južnej Ázie a juhovýchodnej Ázie, sa nahota Florence Pugh zakryla tak, že jej vyrobili počítačom vytvorené čierne šaty. (Arsenal83)
  • Emily Blunt sa s Nolanom zoznámila v Los Angeles a keď jej ponúkol rolu Katherine "Kitty" Oppenheimer, nadšene prijala. Následne kontaktovala Cilliana Murphyho, aby zistila, aká bude spolupráca s Nolanom. (Arsenal83)
  • Hinduistická pravica v Indii sa snažila dosiahnuť odstránenie scény, kde sa pri sexuálnej scéne číta verš z hinduistického písma Bhagavad Gita. Neuspela. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (viac)

Matt Damon a Casey Affleck v bostonské vykrádačce

Matt Damon a Casey Affleck v bostonské vykrádačce

30.04.2024

Režisér Doug Liman (Na hraně zítřka) do toho šlape naplno. Jen před pár týdny přistál na Prime Video jeho remake akční klasiky Road House s Jakem Gyllenhaalem a už v srpnu se budeme moci pokochat… (viac)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (viac)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (viac)

Reklama

Reklama