Reklama

Reklama

Mladý pár, Margot (Anya Taylor-Joy) a Tyler (Nicholas Hoult), cestujú do luxusnej reštaurácie Hawthorn na pobrežnom ostrove v Severezápdnom Pacifiku, kde samotársky, ale celosvetovo preslávený šéfkuchár, Julian Slowik (Ralph Fiennes) pripravil pre vybraných hostí bohaté degustačné menu. (Cinemart SK)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (605)

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Po tom, ako festivalové publikum viac či menej trápne fabulovalo, prečo v Trojuholníku smútku grcky a hovná nie sú fekálny humor, a po tom, ako  Film roku predviedol najsebestrednejší artový pokus o vtip a Don’t look up prdel Meryl Streepovej, mám normálne už z vysokorozpočtových satír vyrážku.  A potom príde The Menu. Ukáže nám čiernohumornú blbosť jak z 90.tiek, a bez hovien a hľadania zmyslu vesmíru. 👍 ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Je to prosté. A platí to, co u nedávného Fresh: skvělý rozjezd, slabší dojezd. Fresh byl černohumorný kousek plný zvratů, který po sympatickém úvodu přichystal očekávaný úkrok do jiného žánru. Stejně jako tady. Divák je zvědavý, co bratislavský rodák a řádně démonický Ralph Fiennes pro nafoukanou skupinu snobů, kteří se hodlali dostat na vrcholek gurmánského štěstí, se svým menu přichystal. A je mu jasné, že luxusní restaurace na ostrově nebude jen o precizním menu, ale o celkovém zážitkovém balíčku. Nechybí šéfkuchařův fanda, kritička jídla, herec, kterému už dávno ujel vlak, mladí finančníci… i jedna odměřená dívka s nohama na zemi, která původně na seznamu hostů nebyla. Záhy se ze strany personálu začne projevovat pohrdání každým hostem. Graduje to solidně, ale postupně je patrné, že o nějaké přesahové myšlence se nám může nechat jen zdát. Kritika třídních rozdílů mi mnohem víc seděla u oceňovaného jihokorejského Parazita, který mnohem kousavějším způsobem upozorňuje na nedostatky ve společnosti. Tohle je ve výsledku „jen“ plytká báchorka o šéfkuchaři, který (místy až hloupě) trestá i lidi, co s ním vlastně ani moc nesouvisí. Mdlá dohra, navíc když se nad jednotlivými scénami divák pořádně zamyslí... Nakonec to není ani chytré, ani zábavné. ()

Reklama

silentname 

všetky recenzie používateľa

Tak "The Menu" je pre mňa filmová chuťovka, aká ešte nejaký čas ostane v pamäti. Celkom ma mrzí, že som sa nedostal na film do kina a mal ho možnosť vidieť až teraz, no vo výsledku môžem povedať, že to stálo úprimne za to vidieť. Ralph Fiennes aj Anya Taylor-Joy sú absolútne vynikajúci a v najlepšej forme. Neviem vôbec čo by som k tomu mal viac dodať? Proste sú skvelí a každou scénkou v tomto filme to potvrdzujú. Excelentná je pre mňa aj čašníčka v podaní Hong Chau. Ten jej stoický pokoj a pokojné posielanie kohokoľvek kamkoľvek s eleganciou je pre mňa excelentné. Mimo iné aj to menu vyzerá famózne, hoci má v sebe skrytý temný odkaz, ktorý skončí veľkým vyvrcholením, ktoré nebudem prezrádzať. Som rád, že film nešiel rovnakou cestou ako "Fresh" lebo vidieť niečo druhýkrát by určite už nefungovalo s rovnakou intenzitou. Tento film si však našiel svoju vlastnú originálnu cestu, čo chce urobiť. Super. Páči sa mi ako neustále stúpa napätie, ako sa z večere stáva doslova temné divadlo a rovnako aj reakcie všetkých zúčastnených. Najviac som bol zvedavý aká je v tomto všetkom Tylerova rola, ktorý pôsobil celý čas s neskutočným kľudom. Škoda len, že v závere ho nevyužili ani v najmenšom. Prišlo mi to celé tak trošku odbité. Ale fajn. Vo výsledku kvalitný film, skvele natočený, plný zaujímavých prekvapení a troch skvelých hereckých výkonov, ktoré ho ťahajú do výšin. Skvelá práca. Hodnotenie: A ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Hlavnou ingredienciou filmu The Menu je pre mňa Ralph Fiennes, na ktorého mám slabosť. Film je vlastne satirou, cielene mieri na snobizmus a lesk prepychovej a luxusnej gastronómie a povrchnosti, kde sa platí za zážitok prchavý ako je charakterová pevnosť jeho konzumentov.  Pre vybraných hostí a vybranú spoločnosť , na špeciálnom mieste je pripravené bohaté degustačné menu, ktoré v konečnom dôsledku veľmi nechutí, prečo tomu tak je, prezrádzať pochopiteľne nebudem kvôli spoileru. Potenciál film je obrovský, akosi však nebol využitý dostatočne. Šéfkuchár je posadnutý svojou prácou, dokonalosťou a stal sa majstrom svojho remesla za cenu deštrukcie normálneho života. O jedle hovorí ako o pôžitku a palive pre naše telo a psychiku, nie je určené na fotenie, ale užívanie a pravý pôžitok z neho je o ochutnávaní, nie konzumovaní. Pre šéfkuchára je čoraz náročnejšie prekvapiť a uspokojiť určitú skupinu konzumentov. Veľa momentov sa mi naozaj páčilo, sú však aj také, ktoré zostali len teatrálnymi pasážami bez hlbšieho zmyslu. Prednosť dostal na oko dokonalý vizuál a akcia s trochu krvi. Príbeh sa dômyselne rozplietol cez gradáciu vyhrotených a neočakávaných situácií, záver zostal podľa mňa v rozpačitej póze. ...viem si predstaviť, že niekomu takéto "menu" mohlo chutiť. Na mňa veľa čierneho humoru, cynizmu, psychologickej nevyváženosti, veľa dobrého odviedli herci, na čele s Ralphom Fiennessom, ktorý svojou mimikou a talentom utiahol nie jeden film. ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

Mne teda chutilo. Raz darmo, keď vám varí Voldemort, ľahko sa cítiť výnimočne. Len ma trošku mrzí, že potenciál nebol využitý 100%-tne, chýbala povestná čerešnička na torte. Nicholas Hoult opäť raz v pozícii žalostného tragéda (za ten jeho prihlúply ublížený výraz ho mám zakaždým chuť vyštípať za líčka), Fiennes kuchtil ako pán a Taylor-Joy si išla svoj štandard. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (20)

  • V Spojených štátoch bol film uvedený 18. novembra 2022 v 3211 kinách, čo je najširšie uvedenie v histórii spoločnosti Searchlight. (molcan2)
  • Okázalé pokrmy ve filmu připravila proslulá francouzská šéfkuchařka Dominique Crenn, jediná šéfkuchařka v USA, která od roku 2016 do doby uvení filmu pro svou restauraci Atelier Crenn v San Franciscu získala tři michelinské hvězdy. (Claw)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Taylor Swift se chystá na režijní debut

Taylor Swift se chystá na režijní debut

11.12.2022

Známá popová zpěvačka Taylor Swift k filmu měla odjakživa blízko. Už zkraje kariéry ve svých písních vyprávěla příběhy, které později zkušení režiséři převáděli do krátkých klipů, nedávno se pak… (viac)

Furiosa dorazí až v roce 2024

Furiosa dorazí až v roce 2024

11.09.2021

A je to oficiální. Furiosa, prequel Šíleného Maxe z roku 2015, dorazí místo roku 2023 až v roce 2024. Austrálie si totiž v těchto dnech prochází něčím, čemu se kupodivu jako jedna z mála zemí na… (viac)

Reklama

Reklama