Reklama

Reklama

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného majiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora. Producent celé desaťročia zneužíval svoje mocenské postavenie a "predával" svoju filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť. Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, ktorá sa nebojí prehovoriť. Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu "sexuálne násilie". (CinemArt SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (72)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dostať prasáka Weinsteina za mreže je skvelá vec, ale film nejde dostatočne do hĺbky, aby si človek nemusel naštudovať niečo z internetu, aby sa dostal do príbehu viac. Americké publikum samozrejme pozná tých faktov viac. Je zvláštne, že rapavý tlusťoch si mohol robiť, čo len chcel, celé desaťročia. Zvláštne mi ale príde, že obete a herečky sa začali ozývať až keď sa to celé prevalilo. Dovtedy mnohé z nich nielenže mlčali, ale ešte s ním posedávali na Zlatých glóbusoch či Oscaroch. A ešte jedno je zvláštne, čo sa netýka filmu, ale filmovej postavy a doby, ktorú žiaľ žijeme. Novinárka Megan Twohey dostala za tento prípad veľa cien, pochvaly, uznania. Prešlo len však len pár rokov a dnes je pranierovaná za to, že vyjadrila nesúhlas s podávaním blokátorov puberty a rôznych trans svinstiev deťom. A už nie je slávna. Už je hnusne transfóbna, už nie je "naša", už je to "fašistka". ()

Blackhand47 

všetky recenzie používateľa

Podobně jako Spotlight se i Když promluvila zabývá velkou kauzou, která se v nedávné době objevila v novinách a ovlivnila celou společnost. Zatímco první jmenovaný se zabýval zneužíváním dětí církví, novější dílo se zabývá sexuálním predátorem Harveym Weinsteinem, který sexuálně napadal nebo přímo znásilňoval herečky a jiné své podřízené. Film sám o sobě nese velmi silné téma a myslím si, že vás ovlivní daleko více, pokud máte ve svém okolí někoho, kdo byl taktéž nějakým způsobem zneužit. Rozhodně je to téma, o kterém se musí mluvit a je velmi dobře, že taková díla vznikají. Určitě jeden z nejlepších filmů tohoto roku. Hodnocení 80 % ()

Reklama

Handle 

všetky recenzie používateľa

Filmařsky je to určitě kvalitní práce a celkově to působilo velmi autenticky. Vzhledem k námětu to totiž klidně mohl být srdceryvný film plný slz a pompézní hudby, takže za tu uvěřitelnost tvůrcům palec nahoru. Emoční dopad už byl ovšem slabší, jak kdyby film neměl větší ambici než ukázat divákům jednu důležitou kauzu. She Said je určitě zajímavé drama, jen bohužel za pár dní tak trochu vyšumí z hlavy. 3,5* ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Tak rok 2017 budeme mať všetci ešte nejaký čas v pamäti. No aby som bol celkom úprimný, tak "She Said" nie je úplne filmom, aký som očakával. Ide o zlý zážitok? Nie. Myslím si, že niektoré scénky sú celkom silné, no neviem sa ubrániť pocitu, že to mohlo byť ešte o niečo silnejšie. Najmä keď si vybavím celkový pocit, ktorý vo mne zanechal projekt "Spotlight". Tu to nemá vôbec nejaký výslednejší a silnejší moment. Problém totiž tkvie v tom, že nevidíme poriadne aké úskalia naše novinárky musia prekonávať, alebo že by mali pod nohami obrovské polená. To je asi najväčším problémom. No je treba uznať, že je to film, ktorý aspoň treba pozrieť, aby ste tak trošku mali možnosť pochopiť čo za človeka v skutočnosti Harvey bol. Pretože aj bez jeho skutočnej prítomnosti je to miestami celkom náročné vnímať, keď si človek uvedomí čím si mnohé tieto ženy museli prjsť a akým spôsobom boli zneužité. Je to hnus. A som rád, že vo výsledku dopadol tak ako dopadol. Zasiahlo ma to. No som si vedomý veľmi dobre skutočnosti, že mohlo aj viac. takže na zhliadnutie odporúčať môžem. Hodnotenie: A- ()

Goldbeater 

všetky recenzie používateľa

Investigativní novinářská dramata bývají svou procedurou a odhaleními většinou velmi poutavá, zvlášť když divák nemá o subjektu filmu úplně přesné ponětí a objevuje fakta společně s postavami filmu. To ale není případ snímku Když promluvila, kde divák běžně zajímající se o filmové prostředí i současné dění moc dobře ví, co bylo jádrem celého skandálu a jak celá kauza skončila. A 129 minut je u filmu, který hraje s odkrytými kartami, opravdu neopodstatněná délka. Už 40 minut před koncem jsem si říkal, že je čas to uzavřít. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Uprostred škandálu #MeToo niekoľko novinárok v The New York Times verejne obvinilo korešpondenta týchto novín v Bielom dome, Glenna Thrusha, zo sexuálneho obťažovania. The Times to prešetrili a verejne potvrdili, že obvinenia sú pravdivé. Napriek tomu, že všetky ostatné veľké noviny prepustili zamestnancov, ktorí sa dopustili sexuálneho obťažovania, The Times sa rozhodli ponechať Trusha na svojej pozícii, čo nahnevalo väčšinu novinárok v novinách, pretože to považovali za zradu hodnôt #MeToo. Glenn Thrush ako postava vo filme nevystupuje. (Arsenal83)
  • James Austin Johnson, ktorý v tomto filme hrá hlas Donalda Trumpa, bol v roku 2021 obsadený do Saturday Night Live (od r. 1975), aby hral najmä rolu Trumpa po tom, čo sa videá s Johnsonovým napodobňovaním Trumpa stali virálnymi. (dwdb)
  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)

Reklama

Reklama