Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselohra nakrútená podľa poviedky M. Kukučína. Adam Krt so svojou ženou Evou nažívajú v svornosti, nebyť škriepnych susedov Trnkovcov, s ktorými sa povadia pre kozu a hydinu. Adam Krt sa vyberie na jarmok predať kapce a kúpi v dobrej nálade od Trnku jalovičku. Pálenka ich zblíži, lenže kým sa oni meria, jalovička spred krčmy zmizne. U Krtov nastane súdny deň, lebo Adam prišiel domov bez jalovice, aj bez peňazí. Všetko sa však šťastne vyrieši: Trnková jalovicu doviedla domov a práve na Štedrý večer nastáva medzi rodinami túžobné zmierenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (69)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Martin Kukučín (vlastným menom Dr. Matej Bencúr) bol najvýznamnejším predstaviteľom slovenského literárneho realizmu. Poviedku "Rysavá jalovica" napísal v roku 1885, ako svoje druhé prozaické dielo. Patrí ku jeho prvotinám. O osemdesiatpäť rokov neskôr, v roku 1970, sa režisér Martin Ťapák rozhodol sfilmovať toto literárne dielo. Do hlavnej úlohy obsadil výborného Jozefa Krónera, ktorý dokonale stvárnil tragikomickú postavu alkoholika Adama Krta. Vznikol tak snímok, ktorý sa stal súčasťou skromného, slovenského, filmového pokladu. **** ()

duddek 

všetky recenzie používateľa

Adaptace tehdy 85 let starého díla Martina Kukučína: zimní, předvánoční příběh "kapcáře" Adama Krta z Adamoviec (kapce jsou vysoká soukenná obuv, nošená zvl. v zimě), který jde na trh a za utržené :) peníze má pořídit něco adekvátního. Smlouvá o jalovici, až nakonec uspěje u "kmotra" Trnky. Jenže tehdy to teprve začíná... a v této tvrdě matriarchální společnosti snad ani nelze nečekat, že za vším bude žena, když se jim kráva najednou ztratí. A je Krt následně vyhnán z domu a Trnka ho musí dlouze hledat... Asi je potřeba být trochu Slovák, aby to člověk plně docenil (třetí hvězda je čistě za idylický závěr). :) P. S. Překvapilo mě, že už tehdy měli perníčky se zrcátkem (hodně podobné tradičním záhřebským licitarům) a dělali andělíčky ve sněhu (Krtova žena Eva v jedné vidině). ()

Reklama

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Pred všetkými filmami o ožran párty amerických tínedžerov bola Rysavá jalovica. Dominantnú časť stopáže strávi hrdina v riadne potrundženom stave a vďaka tomu sa dostane do mnohých roztomilo úsmevných situácii. Króner bol pán. Atmosféra slovenskej dediny na maxime. Tunajšie hodnotenie ale samozrejme vôbec nereflektuje filmárske kvality tohto diela (alebo jednoducho nedokážem takéto veci náležite oceniť). 6+/10 ()

triatlet 

všetky recenzie používateľa

Výborné zachycení atmosféry jarmarku, krčmy i manželských půtek. Už úvodní předtitulková předehra - boj o kohouta - potvrzuje velký herecký potenciál. Groteskní podání, kdy aktéři hrají beze slov, navnadí a nezklame ani v následném líčení Krtových trampot. Hudba Svetozára Stračinu příběh doprovází výborně, zajímavá je i kamera (Tibor Biath). ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Azda moje najobľúbenejšie dielo o opilcoch, začo sa nemálo zaslúžili dvaja Martinovia : Kukučín, ktorý milú poviedku napísal, a Ťapák, ktorý ju milo sfilmoval. Ruku na srdce, videli ste už niekedy dramatickejšiu komédiu ? Pretože nech je ako chce, a nech sa na Kronerových opileckých rozhovorov s tancujúcou lavičkou zo srdca smejem už neviem koľké Vianoce, pravdou ostáva fakt, že bez láskavého a chápavého pohľadu oboch Martinov by príbeh dvoch Adamov a dvoch Evičiek nebol kultovou stálicou stv, ale praobyčajnou dedinskou tragédiou, akých sa ešte i dnes odohrá mnoho ... A ešte kompliment, ktorý si neodpustím : znamenite nasnímané obrazy zasnežených dreveníc, výborne vystihnutá atmosféra starosvetských trhov, majstrovské gestá a mimika štyroch hlavných hrdinov ; to všetko je už samo osebe veľkolepé, no až hudba Svetozára Stračinu všetkým týmto prvkom dodáva správny rozmer a podtón. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v nasledovných lokalitách: Habovka, Zuberec, Hámričky, Trstená a Oravský Biely Potok. (dyfur)

Reklama

Reklama