Reklama

Reklama

Men

(festivalový názov)
Trailer 1

Harper (Jessie Buckleyová) cestuje na malebný anglický vidiek, aby si po nedávnej tragédii v osobnom živote oddýchla a začala premýšľať inak. Okolitá príroda je však veľmi znepokojujúca a Harper má neodbytný pocit, že ju spoza stromov niekto alebo niečo sleduje. To, čo sa spočiatku javí ako hrôza, sa čoskoro zmení na skutočnú nočnú moru. Vizionársky režisér Alex Garland (Ex Machina, O 28 dní...) sa so svojou víziou vydáva do najtemnejších zákutí ľudskej mysle. Prichádza s originálnym mysterióznym hororom, presýteným ponurou atmosférou a plným sviežich režijných nápadov. (HBO Max)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (300)

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Kdesi na anglickém venkově se nachází  mystický kraj s hlubokým lesem, kde se ve stínech stále skrývá vina z prvotního hříchu a kde smrt znamená nový začátek. Pro ženy je očistcem v mužské agresi a pýše, na muže čeká rozhřešení až v druhém díle Women. Surrealistická filmová báseň, kde se snoubí biblické pojetí světa s hříchem, vinou a bolestí a  tím starším pohanským plným života, smrti a  koloběhu znovuzrození.  Postupný pád do magického snu překvapil závěrečným rozhřešením a těhotná kamarádka je doufejme příslibem  kýžené druhé ženské části... ()

Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Na "chlapský film" vlastně hodně odvážný a progresivní počin, ale příliš se tam stírá hranice mezi fantasmagorií a realismem, respektive film nedokáže jasně definovat, kde končí a začíná jeho vlastní vidění světa. KDYBY tam nebyl finální příjezd kamarádky, ještě by se dalo polemizovat o celkovém rámci. Finální moment nás ale navrací do reality a s tím se podrývá celý koncept, kde najednou zůstávají jen otázky a nikde ani náznak odpovědí. Je to jako sledovat divadelní představení, kde najednou z ničeho nic herec na pódiu vytáhne zbraň, někoho skutečně zastřelí, pak ji zase schová a bez vysvětlení se hraje dál. Jsou zkrátka věty, které nelze nechat nedokončené. Garland se profiluje jako silný režisér, pokud se bavíme o tom, jak parádně jednotlivé scény vypadají. Vypravěčsky ale začíná být příliš zahleděný sám do sebe. Kéž by příště točil podle scénáře někoho jiného. 50 % ()

Reklama

leila22 

všetky recenzie používateľa

K vzhliadnutiu snímky pravdepodobne mnohých presvedčí známe scenáristické a režisérske meno patriace Alexovi Garlandovi. Mňa v prvom rade nalákala prítomnosť Jessie Buckley v hlavnej úlohe a samozrejme štúdio A24. 33-ročná herečka, ktorá už má na konte jednu nomináciu na Oscara, tentokrát stvárňuje mladú Harper, ktorá si odchádza oddýchnuť na malebný anglický vidiek po prekonaní tragickej udalosti. Hoci vskutku neochotne, ale hneď v úvode musím priznať, že ide o prípad, kedy forma víťazí nad obsahom. Garland pracuje s témami sebaobviňovania, silných tráum, odpustením a znovuzrodením a to najmä cez symboliku. V tom problém vôbec nevidím, akurát divák dúfa, že na neho v závere vytasí zamotanejšie posolstvo, ako to, ktoré mu došlo už v priebehu deja. Na druhej strane, aj napriek vyššie uvedenému, si ma atmosféra získala od začiatku do konca. Farebný vizuál je úchvatný, rovnako ako kamera a práca s ruchmi a so samotným zvukom. Ak očakávate poriadnu akciu a veľa ľakačiek, treba hľadať v inom lese. Garlandova novinka ich prakticky veľa neponúka. Ponúka však iné lákadlá, ktoré vo mne osobne dokázali vybudovať poriadne znepokojujúce a tiesnivé pocity. Men je v prvom rade folk horrorom, ktorý cez izolované vidiecke prostredie, náboženské prvky a nevyspytateľnosť nepoznanej prírody, pracuje s divákovou psychikou a jeho strachom z neznáma. Pripomenie filmy ako Midsommar a snáď najviac Mother!, ktorá patrí medzi divácky najrozporuplnejšie vnímané snímky vôbec. Takže tušíte správne. Men je ďalším titulom, ktorý bude publikum rozpolcovať na dva tábory. V závere sa mení najmä na body horror a prinesie scénu, pri ktorej sa bude usmievať snáď aj samotný Cronenberg. Za mňa ide rozhodne o film, ktorý sa oplatí vidieť z niekoľkých dôvodov a určite aj kvôli samotným hercom. Jessie Buckley (The Lost Daughter, I am Thinking of Ending Things) je jednoducho obrovský talent. Vyberá si vypäté role, v ktorých musí ísť emočne na dreň, aj na úkor toho, že ich náročnosť ocení iba okrajové publikum. No a nápad, že všetky vidiecke mužské postavy stvárni iba jeden jediný herec - Rory Kinnear, tiež oceňujem. Takže za mňa určite áno. ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Poetická pikačovina pro inťoušský hipstery anebo artovej meditativní horor pro všechny, kteří si procházejí psychologickým clusterfuckem? Asi obojí. Já můžu každopádně po skončení téhle haluze s rukou na srdci říct, že jsem se bál (anebo spíš "byl znepokojen") jak sviň, a taky že jsem teda kua do zádele nic podobnýho ještě v životě neviděl. Garland je magor par excellence permanentně na tripu, a já doufám že natočí další nepřiznané části Anihilace z VanderMeerovy Zóny! Šmoulové vědí. [HBOmax] ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Alex Garland je mistr hororového napětí, první scéna s naháčem za oknem je naprostou lahůdkou. Ale ani za svět se nezaprodá žánrové škatulce. Jeho Men jsou fascinujícím halucinogenním tripem plným souvislostních otazníků, vystupujících z harmonické série znepokojivých až děsivých výjevů. LSD trip, ve kterém bloudí hlavní hrdinka, zmítaná devastujícími výčitkami svědomí. Otřesená tragickou událostí, zapříčiněnou komorním konfliktem bytosti z Venuše s bytostí z Marsu. Duševní trýzeň z neschopnosti pochopit něco, co chápat nejde. Že o tom natočí těžký psychologický film zrovna chlap bych nečekal, ale jako milovník atmosférických, filmařsky vybroušených nočních můr, které to divákovi nedělají lehké, jsem za to sakra rád. Garland je z jiné planety. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (11)

  • Pampelišky se rozmnožují asexuálně skrze proces zvaný partenogeneze, aneb všechny pampelišky jsou klony původního vzorku. Jedná se tak o nápovědu k podstatě mužů ve vesnici, které všechny ztvárnil Rory Kinnear. (Silen.c.e)

Súvisiace novinky

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (viac)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené