Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Systémový inžinier firmy FedEx Chuck Noland (Tom Hanks) má svoj osobný a pracovný život rozvrhnutý doslova na minúty - a jeho večne uponáhľaná profesia ho často nečakane odvádza ďaleko od milovanej Kelly Frearsovej (Helen Hunt), ktorú by si raz rád vzal za manželku. Chuckov hektický životný štýl sa dramaticky zmení, keď sa lietadlo, ktorým na Štedrý deň cestuje z USA do Ázie (ako inak, opäť raz za prácou), dostane do búrky a následne sa zrúti do Pacifického oceánu! Chuck katastrofu síce prežije, ocitne sa však na najodľahlejšom a najosamelejšom mieste, aké si kedy vedel predstaviť – na opustenom ostrove! Zbavený „barličiek" civilizácie i vnútorného pocitu večnej časovej tiesne zisťuje, že k tomu, aby si uchránil holý život si najprv musí zaistiť vodu, jedlo a aspoň provizórne útočisko. Keď prekoná i to, pochopí, že jeho najväčším nepriateľom v tomto exotickom vyhnanstve bude... Samota. Ale ako sa jej ubrániť a ako ju prekonať, keď nádej na záchranu je viac než mizivá? Hm... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (970)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejlepších filmů co jsem kdy viděl. Celý film stojí na T. Hanksovi, který dalo by se říct hodinu filmu nepromluví ani slovo ale sám na pustém ostrově dokáže zahrát jeho klasický herecký koncert. Scéna s pádem letadla se podle mě režisérovi velmi povedla. Skok z civilizovaného světa na pustý ostrov je pro diváka celkem šok a jako parťák Wilson by špatný nebyl....do ničeho by vám nekecal. Nakonec film zkazili klasicky americky....ale co naplat je to Americký film! ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý tak trochu dopláca na svoje očakávania-od tvorcov Forresta Gumpa. Hanksova one-man show ale určite nie je tak zaujímavá ako minule a v podstate sa jedná iba o nadpriemerný dobrodružný film s nijak výraznou réžiou. Treba ale uznať Hanksovi, že sa na film skvele fyzicky pripravil, niekde som s ním videl rozhovor a hovoril, že musel výrazne kvôli úlohe v krátkom čase schudnúť. Televíznym evergreenom sa pre mňa Stroskotanec nikdy nestal. Vo filme je pre mňa najzaujímavejším motívom čas. Záver (od scény v daždi) je trochu doslovný, čo je škoda a mám pocit, že to bol viac zámer štúdia, ako Zemeckisa. ()

Reklama

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Film je popretkávaný krásnymi scénami drsného ostrova. Nie je núdza ani o dojímavé, citové scény. Jednou z nich je tá, keď sa Chuck snaží na provizórnom plavidle dostať preč z ostrova a odpláva mu jeho jediný priateľ Wilson. Táto scéna ma veľa krát dokázala rozplakať, ale zároveň som v tom momente úprimne držal Chuckovi palce, nech sa mu podarí zachrániť a nech už nikdy v živote neuzrie ten prekliaty ostrov. Film sa našťastie končí happyendom ale tu si ho Chuck plnou mierou zaslúži po toľkom utrpení, ktoré prežil na ostrove. Taktiež pre mňa nezabudnuteľná scéna je tá, keď sa Chuck vezie v aute pri pesničke od Kráľa Elvisa a zazrieť môžeme v aute aj novú loptu. Stroskotanec je krásny a poučný film, ktorý jednoznačne odporúčam každému pozrieť. ()

DJ Obelix 

všetky recenzie používateľa

Vyborna one-man show Toma Hankse, ktery zde podava jeden ze svych skvelych vykonu, za ktereho bych mu klidne pridelil 3. oscara, protoze - co si budeme namlouvat - cely film stoji a pada na nem (ovsem "pan Wilson" hraje take skvele :-D). PROC ale musel nakonec prijit tak hollywoodsky melancholicky konec? Kvuli nemu musim strhnout jednu hvezdu, chte nechte ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Zatímco Defoeův Robinson byl především o lidském boji s přírodou a tak trochu o tom, že člověk ji má ovládat a opanovat, tady se podařilo celkem vkusně ukázat robinsonství jako boj člověka se sebou samým, i když ten prvotní smysl rozhodně nezmizel. Tom Hanks rozhodně není můj oblíbený herec, ale za to, že mě dokázal udržet takovou dobu, vlastně úplně sám, u obrazovky, si trochu toho respektu zaslouží. Bohužel ten obal je pochopitelně o úroveň níž, a proto jsem asi udělal dobře, že jsem Trosečníka půl hodiny před koncem přepnul a ušetřil se tak typicky americky nechutné happy-omáčky. ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (67)

  • Keď sa Chuck (Tom Hanks) zbaví boľavého zubu, prezradí Wilsonovi, že sa jeho zubár z Memphisu volá Dr. James Spalding. V Nemecku sa názov zmenil na Dr. James Volley. V maďarskej verzii sa zubár nazýva Dr. James Speedo. (WalterIK7)
  • Podľa filmu sa Chuck (Tom Hanks) ocitol na ostrove koncom decembra 1995 a svietil mu Mesiac okolo splnu. V skutočnosti nastal spln až 5. 1. 1996. (Richard768)
  • Pri scéne havárie lietadla sa zničila kulisa kokpitu. Táto kulisa slúžila v Hollywoode 15 rokov. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (viac)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (viac)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (viac)

Reklama

Reklama