Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká veselohra o veselej rekreácii odborárov v zotavovni Jezerka. Postupne sa zoznámime s revízorom pražských elektrických dráh Andělom, energickým Slovákom Pálkom, šoférkou autobusov Marienkou, údržbárom Mašekom a ďalšími. Rekreanti sa popri svojej slnečnej dovolenke tajne pustia do rekonštrukcie miestnej detskej škôlky - a to všetko s nadčasovým i keď 50-tymi rokmi poznačeným humorom. Faktom je, že postava Anděla v podaní Jaroslava Marvana je podľa výsledkov českej ankety Hrdina filmového úsmevu najpopulárnejšou postavou histórie českej filmovej komédie. (RTVS)

(viac)

Recenzie (379)

MM_Ramone odpad!

všetky recenzie používateľa

Letná rekreácia pod patronátom Revolučného Odborového Hnutia (ROH). Bŕŕŕ, humus. Des. Odporný komunistický agitačný film. Všetko pod prísnou kontrolou, samá nechutná politická propaganda, absolutne žiadne súkromie, netrpí sa žiaden individualizmus, kolektívne vymývanie mozgov ešte aj počas dovolenky... Stašné! Ťažko pochopiť ako takýmto spôsobom dokázali ľudia vtedy existovať. Tento film nie je komédia, ale desivé memento doby, kedy tu prísnou, nekompromisnou rukou vládla všemocná Komunistická Strana Československa (KSČ). Vôbec to nie je smiešne, ani zábavné... je to nebezpečný, normalizačný odpad! ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

V devadesátých letech jsem coby nedospělý demokrat, co sežral všechnu moudrost světa, tento film zatracoval jako propagandu nastupujícího komunismu, ale snad jsem od té doby trochu vyrostl a zmoudřel. Je to pohádka o světě, který takhle nevypadal, ale to byly prvorepublikové společenské romance hemžící se šlechetnými milionáři, uznalými továrníky a počestnými chudými děvčaty také. Tady se to hemží pracovitými truhláři, zedníky či elektrikáři, kteří dělají dobré dílo, když dětem opraví útulek. No a co, vždyť je to stejně hezké, nemluvě o tom, že herecké obsazení je té nejvyšší kvality (i když některé dámy, když nahazují omítku, očividně drží lžíci poprvé v životě :) ). ()

Reklama

dobytek 

všetky recenzie používateľa

No to čumim, jak se dá taky trávit dovolená. Abych pravdu řek, tak při některejch scénách jsem se docela pobavil. Třeba ve chvíli, kdy si jeden soudruh začal nadšeně vyhrnovat rukávy a s úsměvem prohlásil něco ve smyslu, že "Práce se najde pro všechny.", jsem se málem pochcal smíchy. A podobnejch momentů tam bylo mnohem víc. Dneska je to sice prdel, ale tenkrát by ve mně zhlédnutí týhle sračky asi vyvolalo myšlenky na sebevraždu. ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem... a fakt, že jo. Komunistická propaganda stříká na všechny strany (stejně jako ve většině československých filmů z 50. let, leč zde je to skutečně markantní), lidé se smějí, rekreují, pracují, vzájemně si pomáhají a utužují své vztahy a vazby. Člověka z toho až zahřeje u srdíčka (Podívej se, děti. - Naše děti!), je to vlastně nerealizovatelný ráj na Zemi, který zde chtěli soudruzi vybudovat. ALE - to, co zde předvádí pan Jaroslav Marvan, to je skutečný herecký galakoncert, který si každoročně rád dopřeji a dokonale se pobavím. (Ne)zapomeňte na politiku, kochejte se plejádou mimořádných herců v čele s jedním z těch největších a užijte si hodinu a půl hořko - sladké podívané, jenž je vlastně důležitou výpovědí (či nechtěnou obžalobou?) své doby. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Nová vlna kolektivizácie a demagógie priniesla veľa obety v rôznych smeroch. I v umení. Neviem, či na to "doplatil" tento snímok, alebo sa z neho Zeman osobne tešil, každopádne pokiaľ doň (aspoň v náznaku) neprinesiete uveriteľný sociálny konflikt a nebudete sa držať pod hranicou únosnosti, "ste vybavení". I keď musím priznať, že som sem-tam, z času na čas pociťoval nostalgiu šťastného prostredia (i keď len veľmi vratkú). Ale ani v náznakoch nie takú, aby som to vzdialene čo i len prirovnával k HOW GREEN WAS MY VALLEY. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (41)

  • Kresby na stenách v novom detskom útulku, ktoré predpisoval scenár nemaľovali deti, ale pracovníci Kresleného filmu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Keď rekreanti vystupujú z vlaku a chystajú sa nastupovať do čakajúcich autobusov, môžeme vidieť nápis na železničnej stanici Stará Úpa. Ide už o neexistujúcu obec, ktorá sa zlúčila časom s obcou Veľká Úpa, ktorá je v súčasnosti časť mesta Pec pod Sněžkou. V Starej Úpe ani neskôr v Veľkej Úpe nikdy žiadna železničná stanica nebola, lebo tadiaľ nikdy neviedla železničná trať. (Raccoon.city)
  • Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad. (dyfur)

Reklama

Reklama