Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká veselohra o veselej rekreácii odborárov v zotavovni Jezerka. Postupne sa zoznámime s revízorom pražských elektrických dráh Andělom, energickým Slovákom Pálkom, šoférkou autobusov Marienkou, údržbárom Mašekom a ďalšími. Rekreanti sa popri svojej slnečnej dovolenke tajne pustia do rekonštrukcie miestnej detskej škôlky - a to všetko s nadčasovým i keď 50-tymi rokmi poznačeným humorom. Faktom je, že postava Anděla v podaní Jaroslava Marvana je podľa výsledkov českej ankety Hrdina filmového úsmevu najpopulárnejšou postavou histórie českej filmovej komédie. (RTVS)

(viac)

Recenzie (379)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Z tech dvou komedii o Andelovi je tahle ta lepsi. Pribeh sice neni nikterak slozitej a vetsinou tu jde jen o to ukazat, jak jsou na sebe vsichni hodny, pomahaj si a maj se fajn, ale vubec to nevadi, protoze tu je postava Jaroslava Marvana, kterej je jako vecne mrzutej Andel naprosto dokonalej. Prave diky nemu a situacim, do kterejch se dostava, je film vtipnej prakticky po celou dobu, cemuz taky napomaha smesna delka 75 minut. Fajn zabava. ()

berg.12 odpad!

všetky recenzie používateľa

Jsou filmy, ze kterých se mi dělá opravdu špatně. A tohle je jeden z nich. "Anděla na horách" ještě skousnu, ale tenhle vzorek pracujícího lidu (korunovaný nadrženým instalatérem), který na dovolenou jede v podstatě za trest, povinně se na povel bratřit a z utrpení v nicnedělání je vysvobodí až stavba místní školky, už ne. Na rozdíl třeba od "Zítra se bude tančit všude" se totiž tohle jako film pokouší i tvářit. ()

Reklama

ecceHOMMO 

všetky recenzie používateľa

Film ,síce staršieho razenia ...ale, ktorý nemám problém vidieť viackrát......srší vtipom, romantikou, nostalgiou.....je proste viac než fajn......A čo sa týka vo viacerých príspevkoch zmieňovanej propagande....ja som v tejto dobe nežil alebo som ju lepšie povedané ešte ako dieťa nedokázal vnímať a teda nemám na túto dobu trpké spomienky a propaganda mi príde ako ďaľšie spestrenie, vyvolávajúce na mojej tvári úsmev. ()

MM11 

všetky recenzie používateľa

Na oko to vypadá nádherně. Množství pracujících si jdou za krásného sluníčka odpočinout, a proč jezdit někam do Itálie, nedej bože do USA, vždyť tady máme také krásnou krajinu i bez kapitalismu. Soudruzi jsou mladí, plní síly a vydí krásnou budoucnost, která je na dosah ruky. Jen tam "páchne" jeden mrzout - což takhle mu ukázat, jaký je ten náš cíl krásný?.. A o tom to ve zkratce je. Z kraje padesátých let, kdy dunila cenzura a portréty Gottwalda se Stalinem "zdobily" snad všechna kulturní střediska vznikl i tento film, snad jediný (společně s pokračováním) tendenční, jenž vydržel dodnes. My se tomu dnes smějeme, ale mnozí tomu skutečně věřily. Je jasné, že bez nadčasových výkonů herecké elity by i tento film zapadl. ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

V devadesátých letech jsem coby nedospělý demokrat, co sežral všechnu moudrost světa, tento film zatracoval jako propagandu nastupujícího komunismu, ale snad jsem od té doby trochu vyrostl a zmoudřel. Je to pohádka o světě, který takhle nevypadal, ale to byly prvorepublikové společenské romance hemžící se šlechetnými milionáři, uznalými továrníky a počestnými chudými děvčaty také. Tady se to hemží pracovitými truhláři, zedníky či elektrikáři, kteří dělají dobré dílo, když dětem opraví útulek. No a co, vždyť je to stejně hezké, nemluvě o tom, že herecké obsazení je té nejvyšší kvality (i když některé dámy, když nahazují omítku, očividně drží lžíci poprvé v životě :) ). ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (41)

  • „Když bude pršet, děti mohou do hospody, je tam velký sál,“ říká předsedkyně MNV (Anna Kadeřábková). Montér (Josef Pehr) odpovídá: „Copak děti patří ho hospody?“ Ale objekt, ve kterém je školka, nese na fasádě paradoxně velký nápis „Hostinec“. (sator)
  • Vladimír Ráž (Karel Pavlát) povedal, že Jaroslavovi Marvanovi (Gustav Anděl) zaskočí na poštu do Úpice na bicykli pre rekomando. Skutočná vzdialenosť medzi týmito dvomi miestami je ale približne 123 km (Jevany - Úpice). Zábery z pošty Úpice sa ale natáčali na pošte v Stříbrnéj Skalici, ktorá je od Jevan iba niečo cez 10 km (Jevany - Stříbrná Skalice). Rudolf Princ (správca zotavovne) povie Marvanovi: "Važ si toho, je to do vršku," na čo Marvan pohotovo odpovie: "No bóže, zpátky to má zasa z vršku." V skutočnosti je to presne naopak a Ráž by išiel najskôr z vršku a späť do vršku. (Raccoon.city)
  • Baník Štefan Palko z Banské Bystrice (František Dibarbora) povedal, že pracuje v jednej partii v Ostrave v bani Hlubina. V rámci útlmového programu ťažby uhlia v Ostravsko-karvinskom revíre bol 30.6.1991 vyvezený posledný vozík s uhlím a činnosť bane Hlubina definitívne ukončená 30.6.1992. Dňa 22.10.1993 bola ťažná veža a centrálne povrchové objekty vyhlásené kultúrnou pamiatkou a v roku 2002 vyhlásené národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené