Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny

Obľúbené filmy (10)

Na prahu války

Na prahu války (2019)

"Jeden podpis a ste slobodný"  "Ale ja som slobodný." Nádherný filmový zážitok. Pre niekoho možno zdĺhavý, no ja som si užívala každú minútu. V každej chvíli ticha bolo doslova cítiť a počuť myšlienky hlavných postáv, či už pri sledovaní Fanny (Valerie Pachner) pri práci na statku alebo dumanie Franza (August Diehl) v base. Takýto hĺbavý morálny boj len zriedka vidieť vo vojnových filmoch. Aj napriek absencií všeho druhu násilia, krviprelievania a fyzického utrpenia typického pre tieto filmy, bolo utrpenie mysle a duše možno ešte väčšie ako to fyzické. Zrodil sa hrdina (a tiež hrdinka!), o ktorom sme ani nemali počuť, pretože jeho príbeh nemal mať žiaden zmysel. Klobúk dolu a burácajúci potlesk pre pána Howarda za zimomriavkovú a emocionálne silnú hudbu, pre pána Widmera  za kameru, ktorá má preniesla z obývačky priamo do filmu, pre pána Malicka za úžasné režijné aj scénaristické spracovanie skutočného príbehu, a pre obsadenie filmu, pretože ich emócia bola tá, ktorá sa preniesla aj na mňa. Tak sa to robí. A...  "Raz sa dozvieme, aký to všetko malo význam."

Pelíšky

Pelíšky (1999)

"A přitom taková blbost, čo?"  Jeden z mnohých výrokov, ktoré s nadšením používam v bežných denných konverzáciach. Ale nie, nie.... blbosť to rozhodne nie je. Práve naopak, tento film je geniálny! Nesie ducha, ktorý sme mnohí nezažili, no vďaka filmu si môžu dotvoriť názor aj nasledujúce generácie. Páči sa mi, ako medzitým všetkým humorom je aj vytriezvenie v podobe smutnej reality režimu. Hlavne, aby sme sa filmu až moc neprežrali zásluhou početných TV repríz. "Kde udelali soudruzi z NDR chybu." Jedinou chybou je, že tento film je práve vďaka originálnemu (dá sa povedať česko-slovensky internému) humoru nepreložitelný do iného jazyka, a tým pádom nepochopiteľný pre svet. Čo je obrovská škoda, pretože ak na svete existuje dokonalá komédia, tak je to práve táto a zaslúžila by si celosvetové uznanie. Stalo by sa a... "(Amíci) nebudou mít čo žrát!"

Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly

Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej perly (2003)

"Nie každý poklad je iba zo zlata alebo striebra." Tento filmový poklad má úplne predvídateľný jednoduchý základný príbeh, ktorý je vyskladaný z veľkého množstva celkom nepredvídateľných zvratov v humornom prevedení, ktoré predvádza nenapodobiteľný, a od tohto filmu aj večný pirát Johnny Depp. Výborne mu pri tom sekundujú BloomKnightley a pri tomto filme často prehliadaný aj pritom vynikajúci Rush . Univerzálny film hneď z niekoľkých hľadísk. Rada si ho pozriem kedykoľvek, kdekoľvek, s kýmkoľvek a nespočetne mnohokrát - a stále mi vyčarí úsmev na tvári.

Temný rytier

Temný rytier (2008)

Nedá superlatívami opísať výnimočnosť tohto majstrovského diela. Ani neviem, čo bolo lepšie, či scenár, réžia, hudba, obsadenie a jeho výkony alebo absolútne originálny, nepredvídateľný, strhuhúci, dynamický, prepletený príbeh plný paradoxov, zvratov, zamotaných charakterov a hlbokých myšlienok. Jednoducho takmer dokonalý balík. Zaslúžená svetová filmová špička a koniec-koncov aj moja osobná. Skláňam sa, stojím na nohách, tlieskam a kričím BRAVO!

Rivali

Rivali (2013)

Daniel Brühl sa doslova premenil na Nikiho Laudu. Fakt, ktorý priznal ešte za života aj samotný Lauda. Prostredie F1 mi je viac ako iba blízke, preto sa na tento film pozerám obzvlášť prísne, čo sa faktov týka a ono to bolo skutočne vierohodné.  Zimmer nesklamal ako vždy, hudba je mrazivá, každodenný playlist obohatený. Vlastne všetko ostatné po tých faktoch je tu ako čerešničky na torte. A musím povedať, že tá torta je potom tak lahodná, až to hladí na duši.

Chyť ma, ak to dokážeš

Chyť ma, ak to dokážeš (2002)

Fascinujúci, ba priam, neuveriteľný skutočný príbeh natočený do filmového diela, ktoré je podľa reálneho Franka Abagnala zhodujúci sa na 80-90%, čo je vo filmarine milimetrová presnosť. Charizmatické duo DiCaprioHanks tu neskutočne hviezdia, je medzi nimi skvelá chémia. Čo obzvlášť oceňujem je strhujúca a chytľavá hudba s detektívnym podtónom od majstra Williamsa, ktorú som hneď po prvom zhliadnutí filmu pridala na svoj playlist. Catch me if you can je film, ku ktorému sa veľmi rada vraciam aj po rokoch, stále baví a stále rovnako inšpiruje.