Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor

Obľúbené filmy (10)

Skrotená hora

Skrotená hora (2005)

Jediný film, pri ktorom nie som schopná s kľudom čítať komentáre od nevidiacich, necítiacich, netečných. Ten film ma vzal a ja som vzala tento film. Nepatrím k 4% menšine, ale to nie je podmienkou k tomu, aby ste dokázali naplno pojať všetky emócie, ktoré tento film obsahuje. Pre mňa veľmi citová a citlivá záležitosť. Niečo veľmi zvláštne a jedinečné. Len nie každý to tam dokáže vidieť. Viac, ako 5*.

Prelomiť vlny

Prelomiť vlny (1996)

Prelomiť vlny je jeden z mojich najvýznamnejších "objavov" posledných rokov, takisto ako von Trier celkovo. Jeho neľútostný, ale o to trefnejší pohľad až na samé dno ľudskosti (ak uvážime čo všetko tento pojem v sebe obsahuje!) sa skvele vynímal aj v tomto filme. Postavil do nesmierne silného kontrastu ľudské dobro a čistotu na jednej strane a "dobro" pokrytcov hlásajúcich náboženské a iné dogmy na druhej strane spôsobom, ktorý nie je polopatistický, ale stále dosť jednoznačný na to, aby vám z tých druhých bolo naozaj zle. Von Trier majstrovsky narába so zobrazovaním ľudských charakterov, a pri stvárnení tohto jeho zámeru takým esom, ako bola v tomto filme Emily Watson a jej fantastický výkon musím len povedať klobúk dole! Skvelé.

Pekné dediny pekne horia

Pekné dediny pekne horia (1996)

Neviem si predstaviť ako takýto film vníma niekto, kto osobne nepozná Balkán a balkáncov. Je v ňom totiž vidieť všetko, celá schizofrénia tohto nepríčetného národa, celá nepochopiteľnosť a bizarnosť vojny. V tejto vojne sa diali aj omnoho zverskejšie veci, ďakovala som v duchu režisérovi za to, že sa nepustil do totálneho naturalizmu, že to bolo smerované skôr akosi hystericky tragikomicky, s vyzdvihnutím absurdity diania v tejto nádhernej krajine. Dajte bláznivej mentalite zbrane, anarchiu podporenú silnou propagandou, zaliatu rakijou a horúcou krvou a vyjde vám niekoľko rokov trvajúca občianska vojna, ktorej následky nezmiznú celé veky. Niektoré trpko vtipné narážky na Tita, staré známe piesne, akási podivná "česť", o ktorú sa viedli spory - to všetko urobilo veľmi silný drink namiešaný z týchto pálivých ingrediencií a naservírovalo ho tak, že mierne povedané - ohromil. Nebolo iste povedané všetko, históriu by každá zo zúčastnených národností napísala inak, kde ale bola a je PRAVDA, to rozhodne nevie nikto! A ak si myslí že áno, patrí mu len kyslo ironický úškrn a lá Nikola Kojo.

Mary a Max

Mary a Max (2009)

Úžasné.... a predsa jeden z najsmutnejších filmov, aké som kedy videla.... Musím s odstupom času napísať, že z akéhosi dôvodu ma tento film zasiahol hlbšie, než som tušila. Natoľko, že pocity z tohto filmu neviem sformulovať. Pre mňa malý animovaný zázrak.