Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Krátkometrážny
  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia

Recenzie (24)

plagát

#annaismissing (2023) 

Na to, že tento film pochádza z prostredia Česka a Slovenska, musím uznať, že veľmi kvalitný počin. Boli tam síce nejaké momenty, ktoré mi prišli, že by sa dali spracovať inak, logickejšie, no nešlo o nič závažného a preto si myslím, že toto je určite film, ktorý by si zaslúžil patriť k tým naj z naších končín, čo sa aspoň týka roku 2023. Finálne rozuzlenie bolo naozaj nečakané, avšak absolútne nie nečakané. Človeka by ani nenapadlo, že "hlavným záporákom" bude zrovna tá postava, ktorá ním je, čo ma prekvapilo. Reálne som mal pocit počas celého filmu, že som tá vyšetrujúca osoba a scénáristům sa podarilo nás úplne do toho deja vtrhnúť, za čo im patrí veľká poklona. Fakt výborne spracované dielo, ktoré má zároveň aj hlbokú myšlienku.

plagát

Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937) 

Prvá Disney animovaná rozprávka je klenotom filmografie. Walt Disney a jeho tím stavili na nové vychytávky filmového priemyslu a zinovovali mnoho prvkov dovtedy celkom vzácneho animovaného štýlu, a dobre spravili. Aj skoro po sto rokoch od vydania má tento film stále čo ponúknuť a môže konkurovať aj počinom, ktoré vychádzajú v súčasnosti.

plagát

Upírske denníky (2009) (seriál) 

Zo začiatku som bol skeptický, že ďalšia upírska cliché zlátanina, ale keď som tomu dal šancu, tak sa ukázalo, že lore tohto seriálu je celkom komplexný a vyobrazenie upírov je celkom realistické v tom zmysle, že do domu nemôže vstúpiť bez toho, aby ho majiteľ pozval, a tak podobne. To sa mi páči. A aj celkový príbeh, zápletky, neočakávané situácie a skrátka pohltilo ma to, každým ďalším dopozeraním dielu som si chcel pustiť nasledujúci. Za mňa asi najlepší seriál s upírskou tématikou, ktorý dlho nič neprekoná.

plagát

Ako si vycvičiť draka 3 (2019) 

Od tretieho dielu som síce očakával viac, ale nebola to absolútne žiadna katastrofa. Opäť DreamWorks dokázali to, že animačne vedia konkurovať Pixaru, príbeh tu bol taktiež veľmi kvalitne spracovaný, no úprimne povedané, čakal som ešte niečo viac... síce to vo mne vyvolalo emóciu, avšak čakal som niečo silnejšie, niečo ešte viac na záver dobrodružstva takéhoto rázu. Nesklamalo ma to, ale ani ma to nerozcítilo tak docela.

plagát

Ako vycvičiť draka 2 (2014) 

Pre tvorcov je veľmi ťažké vytvoriť lepšie pokračovanie, než je samotný prvý diel, no ľudia z DreamWorks to dokážu. Shrek 2 je príkladom toho, že druhý diel môže byť lepší, než prvý. Nehovorím, že Ako si vycvičiť draka 2 je lepší, než jednotka, ale mal som strach, že dvojka bude zlá a už sa tam veľa toho nebude môcť vymyslieť, ale opak je pravdou. Veľmi sa mi páčila práca s emóciami diváka, tvorcovia presne vedeli kedy a ako hrať na tú a tú strunu, aby to vyvolalo potrebný efekt.

plagát

Ako si vycvičiť draka (2010) 

Naozaj kvalitné dielo zo štúdia DreamWorks! Dlhé roky som bral len Shreka ako hlavnú konkurenciu Pixaru, či Disney, no tento film mi v roku 2010 ukázal, že dámy a páni z DreamWorks dokážu spustiť ďalšiu frančízu, ktorá je legendárna. Keď som mal 13 rokov a bol som na tomto filme v kine, tak som ani netušil, že ako kvalitný tento film bude, proste som išiel s rodičmi na rozprávku do kina, ako zvyčajne, no dlho vo mne žiadny animák nezarezonoval tak, ako práve Ako si vycvičiť draka!

plagát

Hip Hop žije (2023) 

To, čo píše Arsenal83 mi príde ako zaujatosť voči Tine a Separovi a vôbec neberie ohľad na ten dokument ako taký.   Tento dokument zachytáva všetky vzostupy aj pády celej dekády Hip Hop Žije a robí to dobre. Sú tu rozhovory s kompetentnými ľuďmi, ktorí pri tom skutočne boli a vedia, o čom hovoria, preto by som to zaradil do kategórie "must watch" pre všetkých fanúšikov česko-slovenského rap žánru, lebo vám to rozšíri všeobecnú znalosť ohľadom tohto hudobného štýlu.

plagát

Keď sa červenám (2022) 

10/10 Ono to nie je tak úplne klasická Pixarovka, ale niečo do seba má, vďaka čomu som si tento film tak zamiloval.  Režisérsky debut Domee Shi je o to osobnejší, že sa tu reálne pohybujeme v meste Toronto z roku 2002, a tú kultúru 00s tu dokonale cítime prakticky všade. Verne je aj spracovaná myšlienka boybandu 4 Town, inšpirovaný Backstreet Boys, NSYNC, či O-Town.   Čo sa týka príbehu, tak ten výborne korešponduje s tým, že sa tu nerieši boj medzi dobrom a zlom, a hrdina tu nezachraňuje svet, ale skrátka to je o emóciách dospievajúceho dievčaťa so všetkým, čo k tomu patrí. Plus, že sa pri výraznejšom vyjadrení emócie zmení na pandu, čo tento dej ešte viac oživuje. Je aj o priateľstve a spoločnom cieli, dostať sa na koncert 4 Town-u. Zároveň je tu výborne vykreslený vzťah medzi mamou a dcérou, ktorá už nechce byť len tou perfektnou Mei-Mei, za ktorú ju jej mama má a túži si presadiť svoje názory.   Záver filmu bol taktiež výborne spravený a miestami som bol aj napätý, pretože pri Pixare človek nikdy nevie, ako sa dej môže zvrátiť, ale v konečnom dôsledku som maximálne spokojný a ešte niekoľko dní po tom, ako som ho videl, mi zostal v mysli. Páči sa mi spôsob, akým sa toto štúdio s lampičkou v logu uberá!

plagát

Raya a posledný drak (2021) 

8/10. Musím hneď zo začiatku pochváliť ten svet, v ktorom sa tento film odohráva. Ja mám strašne rád fantasy svet, keď sú takto premyslené a zároveň čerpajú inšpiráciu z reálneho sveta, ako tomu tu bolo. Nie je to príbeh, ktorý by bol úplne nečakaným asi som vedel, čo sa stane na konci, no netušil som, ako to tvorcovia spracujú a v konečnom dôsledku som bol bol milo prekvapený a dopadlo to lepšie, než som očakával a aj za to si táto Disneyovka zaslúži priazeň a obdiv. Vedel by som si teoreticky predstaviť život v tomto svete a to svedčí o kvalite jeho prepracovania autormi. Vizuálne to taktiež vyzerá krásne a páči sa mi spracovanie hlavnej dračej postavy, ktorá je skôr milo vyzerajúca

plagát

Encanto: Čarovný svet (2021) 

10/10 Od Encanta som nemal zo začiatku žiadne očakávania a chcel som si sám urobiť vlastný obraz, lebo som všade na Reddite videl nejaké fanúšikovské teórie a vždy som to preskakoval a povedal si, že si to musím pozrieť. To, čo som videl, ma strašne milo prekvapilo. Páči sa mi, ako je to atmosfericky spracované, je to celé farebné a človek sa prostredníctvom tých pesničiek (čo si mimochodom extrémne idem, We Don't Talk About Bruno & Surface Pressure sú TOP!) dokáže vžiť do toho príbehu a do toho, čo tie postavy naozaj cítia a príde mi to také naturálne. Pokiaľ by sme sa mali baviť o príbehu, tak sa mi na ňom páči to, že nie je až tak úplne predvídateľný, a niektoré veci si človek začne uvedomovať až po niekoľkatom pozretí, a vďaka tomu aj chápem nespočetné množstvo fanúšikovských teórii, ktoré vznikajú. Za mňa je Encanto dôkazom, že Disney je stále fresh a dokáže ponúknuť divákovi originalitu, ktorá ho donúti sa zamyslieť a očarí ho.