Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenzie (12)

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Chcel som napísať rozsiahlejší komentár, ale nemám slov. Jeden z najlepších, ak nie vôbec najlepší kino zážitok môjho života.

plagát

Wonka (2023) 

Krásny film. Nádherne spracovaný príbeh o tom, ako si Willy Wonka plní svoj sen a ide za svojím cieľom a to vybudovať svoj vlastný čokoládový monopol, stáť sa veľkým čokoládovým magnátom a vykorisťovateľom Oompa Loompov, v ceste mu ale stojí miestny čokoládový kartel na čele s čokoládovým Escobarom, ktorý vidí vo Wonkovi konkurenciu, lebo predáva čokoládu lacno, aby si ju mohla dovoliť aj pracujúca trieda. Film ma dojal aj rozosmial, takže som spokojný, veď predsa, čo viac si od filmu želať, než to, že vo vás vyvolá nejaké emócie? Rozhodne nevidené poslednýkrát.

plagát

K zemi hleď! (2021) 

Jeden z tých lepších filmov od Netflixu. Užil som si celých 140 minút. Presne takýto satirický humor, aký bol v tomto filme mám rád. Natočené to je fakt skvelo a napísané asi ešte lepšie. Čo sa týka hereckých výkonov, tak DiCaprio ako A.I.L.F. (po zhliadnutí filmu pochopíte) je tradične skvelý. Jennifer Lawrence (aj keď ju veľmi nemusím) je v tomto filme vynikajúca, najmä scény kde je spolu s Jonah Hillom sú naprosto skvelé. Meryl Streep ako prezidentka tiež super, celkovo všetci herci podávajú skvelé výkony. Rozhodne odporúčam.

plagát

Vrahovia mesiaca kvetov (2023) 

Scorseseho opus magnum tohto roku. Pre mladšiu generáciu asi ťažký film na sledovanie (pokiaľ vám prídu aj dvojhodinové Marvel filmy uťahané, tak tento film vás asi zabije). Film bol síce distribuovaný do kín, ale je vidno, že bol vytvorený primárne pre streamovaciu platformu, kedy si počas celej stopáže filmu môžete dať pár pauz (za 3 a pol hodiny ich pár stihnete). Film mal rozpočet 200 miliónov dolárov a je to vidno, kulisy sú nádherné a tá atmosféra 20. rokov 20. storočia je zachytená naozaj majstrovský (proste klasický Scorsese). Čo sa týka hereckých výkonov, tak DiCaprio podáva jeden z najlepších výkonov svojej kariéry, už len kvôli tomu ako dokázal stvárniť jednu z najviac úbohých a morálne odporných postáv, akú som kedy vo filme videl, sa toto dielo oplatí vidieť. De Niro ako vypočítavý a chamtivý hajzel s morálkou pod bodom mrazu, s egom s ktorým by mohol konkurovať aj niektorým súčasným politikom, no s tvárou milého starého pána, ktorý sa tvári ako sa každému snaží pomôcť, no opak je pravdou je taktiež skvelý. Lily Gladstone, ako hlavná hrdinka tohoto diela je tiež super a vôbec nezaostáva za svojími, pred chvíľou spomenutými hereckými legendami, naopak v niektorých scénach ich dokonca aj prekonáva, minimálne nominácia na Oscara musí byť. Scenárista Eric Roth spolu so Scorsesem dokázali úchvatne zachytiť jednu z najodpornejších a najmrazivejších kapitol novodobých amerických dejín. Síce mám ešte nejaké resty, čo sa týka tohtoročných filmov, ale nemyslím, že niektorý dokáže prekonať toto dielo legendárneho Martina Scorseseho, pre mňa osobne film roku.

plagát

Babylon (2022) 

Jeden z najlepších filmov, aký som za posledné roky videl.

plagát

Bedári (2012) 

Pred zhliadnutím tohto filmu som ani nevedel, že mám rád muzikály. Film som síce videl pred štyrmi dňami, ale niektoré pesničky mi stále hrajú v hlave, či už to je Master of the House (v hlavných úlohách: Sacha Baron Cohen a Helena Bonham Carter), At the End of the Day (kde si to aj v spoločnosti Anne Hathaway celé pre seba ukradla Kate Fleetwood), Lovely Ladies (dosť znepokojivé), One Day More (kde sa mi paradoxne veľmi páčil výkon Russella Crowea, ktorý bol kritizovaný za svoj spevácky výkon, ale ja nemám hudobný sluch, takže mi to je jedno) a samozrejme Do You Hear the People Sing (táto pesnička je tak epická, že by mohla kľudne byť hymnou nejakej krajiny). Z hereckých výkonoch by som chcel vyzdvihnúť Samanthu Barks ako Éponine a Aarona Tveita ako Enjolrase, za mňa najlepšie obsadené postavy. Taktiež sa mi páčila réžia Toma Hoopera, je až neskutočne, že človek, ktorý okrem tohto filmu režíroval aj bravúrny The King's Speech (2010) stal aj za filmom Cats (2019). Vďaka zážitku, ktorý mi poskytol tento film, mi do môjho zoznamu vecí, ktoré chcem spraviť do konca života pribudlo: navštíviť divadelné predstavenie Les Misérables. Rozhodne nevidené posledný krát.

plagát

Päť nocí u Freddyho (2023) 

Na začiatok poviem, že nie som fanúšikom internetového fenoménu Five Nights at Freddy's, vyrastal som síce v dobe, kedy bola popularita tejto "značky" na svojom vrchole, no podobne ako aj iný fenomén Slenderman, mi to celé bolo úplne ukradnuté a aktívne som sa tomu vyhýbal, nakoľko to bolo na môj vtedajší pubertálny vkus príliš populárne, takže tento komentár je napísaný z pohľadu obyčajného fanúšika hororov. Čo sa týka filmu, tak hororovej atmosféry je tu ako šafranu, jumpscary vôbec nefungujú a strašne tomu chýba gore. Film sa miestami snaží byť aj vtipný, ak je pre vás Marvel humor vrchol komédie, tak hrozí, že sa počas sledovania aj zasmejete. Je to plné žánrových klišé a neprináša to nič nové. Osobne má veľmi nebavili snové sekvencie, ktorých tu je viac než dosť. Herecké výkony sú... dajme tomu fajn, nie je to síce na Oscara ale ani na Zlatú malinu. Trochu má prekvapili dialógy, čakal som, že budú viac debilné, no väčšinu času rozhovory medzi postavami, znejú ako rozhovoru medzi ozajstnými ľuďmi. Film má rating PG-13 a presne na ľudí, ktorý su okolo tohoto veku to aj cieli.

plagát

Vyháňač diabla: Znamenie viery (2023) 

Na úvod by som povedal, že nie som veľkým fanúšikom pôvodného filmu The Exorcist z roku 1973, nakoľko tieto duchárske filmy nie sú, ako sa hovorí "môj šálok čaju", no tento, už 50 ročný film má svoje kvality, či už je to navodená atmosféra bezchybnou réžiou Williama Friedkina, skvelý herecký výkon Lindy Blair alebo dnes už ikonická hudba Jacka Nitzscheho. Do sledovania filmu The Exorcist: Believer som išiel s nulovými očakávaniami, dokonca som si ani nepozrel trailer, takže film ma mohol len prekvapiť. No neprekvapil, film nepriniesol nič originálne a zaujímavé. Atmosférický to bol asi najmenej hororový horor čo som tento rok videl. Záverečný akt exorcizmu je jeden veľký, zbytočne naťahovaný chaos. Film sa snaží hrať aj na nostalgiu zakomponovaním Ellen Burstyn z pôvodného filmu, no podľa môjho skromného názoru to nie je dobre spravené a filmu to skôr škodí. Jediné čo tento film ako tak dvíha z podpriemeru je herecké obsadenie hlavnej dvojice, hlavne Leslie Odom Jr. a jeho rola otca samoživiteľa snažiaceho sa zachrániť svoju dcéru mi prišla ako najlepšia časť filmu a jeho vzťah s dcérou, ktorý bol dostatočne uveriteľný na to aby si získal moje sympatie a ja som mu fandil a prial aby všetko dobre dopadlo. Žiaľ to je jediná dobrá časť najnovšieho Vyháňača diabla, David Gordon Green ako režisér svoj tieň neprekročil a naďalej (aspoň pre mňa) jeho najlepším výtvormi ostávaju Princ a pruďas (2011) a Halloween (2018).

plagát

Saw X (2023) 

Ako hovoria naši západní susedia: "Rozmohl se nám tady takový nešvár" a to, keď tvorcovia hororov vezmú zápornú postavu zo známeho hororu a spravia z nej anti-hrdinu, mohli sme to vidieť v Don't Breathe 2, v Orphan: First Kill a vidíme to aj v (zatiaľ) poslednom pokračovaní glorifikovanej torture porn telenovy, ktorá šla do kín pod názvom Saw X. A aby som bol úprimný tak to na mňa funguje, John Kramer v tomto filme pôsobí, hlavne v prvej polovici filmu, ako postava na ktorej vám záleží a je vám jej aj ľúto (ale môj názor naňho je stále rovnaký, stále si myslím, že je to len pokrytecký sadistický sériový vrah), za čo klobúk dole pred scenáristami a hlavne pred Tobinom Bellom, ktorý si celý filme kradne pre seba. Záverečný zvrat s ikonickou hudbou je síce pekný, ale keď sa nad tým zamyslíte, tak to je proste nezmysel. Gore je na klasickej Saw úrovni, pasti, až na tú s očami, mi neprišli veľmi originálne. Trochu som sa bál, že stopáž o dĺžke takmer dvoch hodín je prepálena na film z tejto série, ale ubehlo to docela rýchlo a film vôbec nenudí. Vo výsledku je to jeden z tých lepších filmov tejto nekonečnej série (horšie ako Saw 3D a ten zločin proti kinematografii menom Spiral to byť nemôže), ale od kvalít, atmosféry a napätia prvého filmu to má viac ďaleko, ako Slovensko od slušnej krajiny.

plagát

Mníška 2 (2023) 

Komentár obsahuje spoilery. Priemerné pokračovanie priemerného hororu aneb ďalší film z "Conjuring cinematic universea". Ak si z prvého filmu nič nepamätáte tak to nevadí, stará mníška vám zhrnie dej pri čistení zemiakov. 110 minút je na takýto film dosť, skrátiť film aspoň na 95 minút by tomúto filmu rozhodne neuškodilo a divákovi by ušetrilo 15 minút drahocenného času. Nieje to ani atmosférické a ani strašidelné, dej je nezaujímavý a zdĺhavý, herecké výkony pochybné. Najstrašidelnejšia scéna je hneď tá z úvodu filmu z pohľadu malého chlapca, keď je v kostole sám s kňazom, strašidelné to prestane byť, keď sa objaví démon, to už viete, že chlapcovi nič nehrozí. Chcel som ešte napísať, že natočiť dva filmy o démonovi z druhého V zajatí démonov mi príde divné, ale potom som si spomenul, že natočili tri filmy o bábike, ktorá sa objavila na tri minúty v úvode prvého filmu tohoto "filmového univerza", ale aj v tomto prípade s najväčšou pravdepodobnosťou vznikne tretí film, v kinách to zarobilo dosť, na konci sa vyrieši úplne h... nič a navyše ešte musíme zistiť ako sa démon dostal do Anglicka. Som ale úprimne zvedavý s čím prídu tvorcovia v treťom filme, respektíve akú relikviu budú musieť naše hlavné postavy využiť pri súboji s démonom, v prvom filme to bola Ježišova krv, v tomto filme to boli oči svätej Lucie, tipujem, že v trojke to budú uši svätého Víta alebo gule Jána Krstiteľa. Na záver: nie je to najhorší film zo série (od prvého Annabelle filmu to má ďaleko), ale ani najlepší (od prvého V zajatí démonov to má ešte ďalej).