Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Horor
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný

Obsahy (4)

Gilda

Gilda (1946)

Buenos Aires. Zlodejíček Johnny Farrell (Glenn Ford) sa osudnou náhodou zoznámi s Ballinom Mundsonom (George MacReady), prevádzkovateľom ilegálneho kasína a začína preňho pracovať. Jedného dňa si Ballin privedie novomanželku, speváčku Gildu (Rita Hayworth) a Johnnyho požiada, aby na ňu dohliadal. V Gilde Johnny spoznáva svoju bývalú milenku. Veci sa skomplikujú viac, než by ktokoľvek z nich očakával...

Piknik s Weismannem

Piknik s Weismannem (1968)

Jeden z raných Švankmajerových krátkych filmov pojednáva o veciach, ktoré sa zhromaždili na lúke za účelom pikniku. Aký je však jeho skutočný účel vedia len ony samy. Alebo ho pozná titulný pán Weissmann? Podivný iracionálny surrealistický príbeh je vystavaný na invenčnej animácii neživých predmetov a záverečnej pointe, ktorá až spätne osvetlí predchádzajúce nuansy deja. Prvý Švankmajerov počin s rozpohybovaným nábytkom, neskôr brilantne využitým v dielach ZÁNIK DOMU USHERU a NĚCO Z ALENKY.

M.D.C. - Maschera di cera

M.D.C. - Maschera di cera (1997)

V Paríži v roku 1900 fantóm s oceľovými pazúrmi namiesto rúk zavraždí manželský pár. Jediným svedkom udalosti je Sonia, dcérka oboch zavraždených. O dvanásť rokov neskôr sa rímsky švihák Luca staví, že prebdie noc v miestnom novootvorenom múzeu voskových figurín, ktorého tvorca Boris Volkoff je špecialistom na technicky brilantné stvárnenie slávnych vražedných scén. Luca stávku prehrá. Krátko nato sa dospelá Sonia - v snahe čeliť traumatickému zážitku z detstva - zamestná v tomto múzeu ako kostymérka. S prekvapením zisťuje, že ateliér jej zamestnávateľa pripomína skôr vedecké laboratórium než sochársku dielňu. Rýchlosť, s akou do múzea pribúdajú nové exponáty je priamo úmerná rýchlosti, s akou sa v okolí strácajú ľudia. Novinár Andrea zaujímajúci sa o záhadné zmiznutia vytvorí so Soniou dvojicu, ktorá postupne odhalí nielen tajomstvo figurín, ktoré sú "ako živé", ale i záhadu parížskeho fantóma. Stivalettiho invenčná variácia je v poradí treťou filmovou adaptáciou poviedky Gastona Lerouxa Voskové múzeum. Film, ktorého scenár podľa námetu Daria Argenta napísal Lucio Fulci mal byť ďalšou položkou vo Fulciho filmografii. Po jeho predčasnej smrti prevzal režisérsku stoličku Sergio Stivaletti, majster špeciálnych efektov a častý spolupracovník oboch legendárnych talianskych hororových ikon. VOSKOVÁ MASKA je prvým filmom talianskej hororovej školy s uplatnením CGI efektov (computer-generated imagery).

Zombi 2

Zombi 2 (1979)

Dopravu v newyorskom prístave ohrozuje nikým neriadená opustená loď. Policajná hliadka, ktorá je k nej vyslaná zistí, že celkom opustená nie je. Dcéra majiteľa lode Anne Bowles (Tisa Farrow, mladšia sestra Mie Farrow) sa spolu s novinárom Petrom Westom vydávajú na Antily, aby zistili, čo sa stalo s pánom Bowlesom, ktorý už pár mesiacov nedal o sebe vedieť. Medzitým na ostrove Matool, kam majú namierené Dr. David Menard študuje telá ľudí napadnutých zombie v snahe zistiť príčinu hrôzostrašných udalostí. Po vylodení na ostrove sa situácia stáva kritickou a pre všetkých zúčastnených začína boj o holý život. Film (známy tiež ako ZOMBIE či ISLAND OF THE LIVING DEAD) vznikol ako reakcia na Romerov ÚSVIT MŔTVYCH, no napriek názvu s ním nemá nič spoločné. Vďaka početným drsným gore scénam, ktoré sú dielom maskéra Giannetta De Rossi film obsadil 98. miesto v rebríčku "100 Scariest Movie Moments" zostavenom televíznou sieťou Bravo.

Reklama