Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor
  • Komédia
  • Dráma

Recenzie (21)

plagát

Oppenheimer (2023) 

Oppenheimer je filmovým skvostom, ktorý ukazuje ako má vyzerať správny film. Po vizuálnej aj hereckej stránke. Či sa jedná o herecké výkony, strih, kameru, zvuk alebo tempo. Jedná sa o akčný film bez akcie, kde sa konštante niečo deje a diváka neustále udržiava v napätí skrz aj úžasný dialóg. Ponorený ste do filmu od pomalšieho začiatku, po strhávajúci prostriedok až po kľudnejší no stále si udržiavajúci tempo záver. Žiadna z príbehových liniek tu nie je naviac, a ku koncu zapadajú všetky do seba, zároveň každá postava ma dostatok priestoru sa preukázať a predviesť svoj herecký výkon. Nolan sa skutočne predviedol a ukázal ako sa to správne robí.

plagát

Lesný duch (1981) 

Začiatok ma celkom odradil hlavne po technickej stránke víz. kamera a strih. Kamera často zoomu je na tváre postáv a občasne vytrháva diváka z diania alebo atmosféry. Strih sa tu neraz prekrýva s kamerovými pohľadmi a robí to isté. Audio filmu na druhej strane je skvelé a len scéna ktorá je dotváraná zvukovými detailmi ju vylepšuje mnohonásobne. Herecký ansámbel ma vytrhával z deja asi najviac a to nevravím o klasických klišé ktoré dokážem prehliadnuť vzhľadom na vznik. Máme tu scény, ktoré majú pôsobiť emocionálne no postavy sa nijak netvária a len tak to zmätú zo stola. To samé platí aj pre strašidelné scény či akty kedy nevedia čo majú robiť, nedokážu uvažovať racionálne. Aj keby to bolo intencionálne, film ma o tom nepresvedčil, naopak zmiatol kedy jedinou pochvalou je za mňa Bruce Campbell. Čim film vyniká tak to je naťahujúcou atmosférou a dobrými „jumpscary“ ktoré dokážu diváka postrašiť vzorným spôsobom. Asi nemusím zmieňovať že „Gore“ a praktické efekty boli prevedené dokonalo, možno až na výnimku pár scén (zoom na prsty, náhla zmena v tvári „Deadites“). Deadites vyzerajú famózne a pôsobia vážne hrozivo, ich pekelnosť vylepšujú hlavne zvukové efekty v podobe smiechu, hlasu či kričania. Tempo obsahovo progresu je ideálne a len párkrát spomaľuje, postupne robí film lepším a lepším. No film sa za mňa vyšvihol na vrchol až na úplnom konci kedy brilantne kombinuje všetky prvky filmu a vylepšuje ich na maximum. Najlepším aspektom filmu je určite postupne doháňanie Ashleyho k šialenstvu vo finálnej sekvencii, ktorá je za mňa highlightom celého filmu (kamerové uhly sú špičkové, to isté strih, zvuk aj atmosféra). Do budúcna dúfam vo väčšej ustálenosti a predurčenom smere aby sme moc nevybočovali, poprípade nepôsobili chaotický :)

plagát

John Wick 4 (2023) 

John Wick 4 je po technickej stránke prešpikovaní ako sa dá, vybrané prostredia skombinované s paletou vyžarujúcich farieb bolo prevedené na jednotku. Do toho vám v pozadí hra perlivo vybratá hudba, ktorá pasuje na danú sekvenciu. Každá lokácia ktorú tvorcovia vybrali, chrčí nápadmi a pridáva už tak perfektnej choreografii zábavu a úžas navyše (Hotline Miami pasáž musím samostatne pochváliť). Akcia tu dupe neustále a nechá vás vydýchnuť iba na pár scén, v takomto prípade hrajú dialógy druhé husle a s tempom skoro 3 hodín vás nenechá úplne premýšľať, ale skôr vás zoberie do tranzu kedy sa nemôžete odlepiť od obrazovky, čo môže fungovať ako minca. Pre niekoho to môže byť až moc zdĺhavé, pre niekoho nie. Ja patrím do tej polovice ktorej to už prišlo moc a myslím si že zvládnuť sa to dalo aj za pomerne kratší čas. Niektoré prestrelky sú na moju osobu až moc dlhé (viz. Osaka hotel) a o tých pár nábojov a zabití mohli byť ušetrené. Ďalším mojím problémom je samotný príbeh, ktorý nebol nikdy silnou stránkou tejto už zabehnutej série, ale v tomto prípade, ide vážne o veľké zjednodušenie a možno až upozadenie sveta kriminálnikov. Zápletka ako keby sa tu recyklovala s trojky, k odpustkom tu zase príde až moc často a jednoducho. Na pomery Johna Wicka mi to ale až tak neprekáža, predsa len ide o sériu ktorá sa vyzabíjala na vrchol hlavne skrz akciu než pestrý obsah. Pred koncom by som mal ešte pochváliť nový ansámbel postáv, ktoré sa mi pevne zaryli do srdiečka počas celého sledovania. Po všetkej tej akcií si nechajte miesto na úžas aj v úplnom finále, plné prekvapení a zvratu ktoré fungovali perfektne... hlavne za krásnym úsvitom slnka :)

plagát

Halloween končí (2022) 

Čo si predstavíte pod pojmom Halloween Ends? Samozrejme že koniec príbehu Laurie a Michaela, miesto toho tu ale máme úplne novú postavu ktorá zaberá viac ako 80% času, Allyson ktorá už mala byť viac prepracovaná v minulej časti než v záverečnej a obidvaja tu majú romantickú stopáž ktorá trvá viac ako polovicu filmu. Na Halloween je to trochu neobvyklejšie a vyzerá to tak že sa pokúsili zase skúsiť niečo iné čo vôbec nebolo treba lebo sme DOSLOVA na úplnom konci a stačilo len zreplikovať niečo čo už tu bolo. Celé mi to príde že Halloween Kills a Halloween Ends sa mohli vymeniť a dostali by sme o dosť lepší zážitok. Na pozitívnejšiu notu, finálna sekvencia mi prišla dosť dobrá a s koncom som bol spokojný. Celok mi nevadil tak ako viacerým ale tiež by som bol radšej keby sme sa skôr držali klasiky :)

plagát

Očista navždy (2021) 

Nová Očista neprináša nič nové čo už by sme nevideli v tých predošlých. Nemáme tu niečo ako scénku na schodisku alebo Franka Grilla. Celý film pôsobí veľmi blbo. Najprv nám povie že vlastne události ktoré sa odohráli v 3 filme vlastne vôbec nič nezmenili len aby nám na to priniesli koncept Očisty čo sa asi stane keď sa ľudia rozhodnú predlžiť túto činnosť. Už len námet znie vážne hlúpo. A ako som už povedal, nie je to nič nové čo už by sme v predošlých 3 filmov nevideli. Ide len o to ukázať divákom ďalší masaker po 4x. Vôbec by som sa nehneval keby nám vrátili koncept z prvého filmu. Rodinka zavretá na jednom mieste a nepriatelia ktorý sa snažia dostať dnu. Minimalne v tomto filme si myslím že by to fungovalo o dosť viac ako to čo sme vo výsledku dostali. Musím ale povedať že na moje prekvapenie sa mi páčilo herecké obsadenie. Postavy sú sympatické a počas filmu sa vyvíjajú, za ne dávam 2 hviezdičky. A aby som nezabudol.... tie lacné jumpscary si vážne mohli nechať pre seba :)

plagát

Halloween zabíja (2021) 

Recenzia obsahuje spoilery!!!   Nový Halloween trpí hlavne demenciou postáv, ich konanie nedáva v mnohých scénach zmysel. Môžem napr. hovoriť o scéne s hasičmi, ktorú sme videli už z traileru, kde zhruba 20 z nich ma v ruke sekery ale musia na Michaela chodiť po jednom. To isté platí aj pre záverečnú scénu, kde sa konečne stretnú ľudia z Haddonfieldu s Michaelom, je ich asi 30 a všetci majú v rukách zbrane, čo asi urobia??? samozrejme že začnú naňho chodiť po jednom a všetci dostanú na zobák. Tommy Doyle ako chlapec z prvého filmu mi bol veľmi nesympatickou postavou po celý film, stále sa tu hrá na drsňaka ktorý sa chce vysporiadať s Michaelom no nič z toho. Laurie Stroedová tu má asi 5 scén a dokonca aj niektoré postavy ktoré pre dej nepridávajú nič a sú len dalšie prasatá na porážku pre Michaela tú maju viacej scén. Vzhľadom na to že Halloween Kills sa viacej sústredí na ľudi z Haddonfieldu, nemáme tu postavu ktorá by to tu vyložene viedla a na ktorú by sme sa mali zamerať. Možno to je ten problém ktorý som mal s novým Hallowenom. Mi tu vlastne sledujeme len bandu ľudí ktorý sa od začiatku filmu snažia zabiť Michaela a postupom času sa im to dostáva až moc do hlavy, a ku koncu aj tak z toho nič nebude. Nový Halloween teda u mňa ostáva takou slabšou verziou a zmiešaninou toho predošlého filmu a dúfam že záver ságy Michaela Myersa dopadne lepšie.

plagát

Jessica Jones - Série 3 (2019) (séria) 

Obsahuje SPOILERY !!! Jessica Jones po 3 krát nepredvádza nič také ohromujúce ako v 1 serií , približuje sa to k tej nie moc povedenej 2 serié . Prvý problém tu nastába počet epizod ktoré sú až moc dlhé a po väčšinu času sa len jedná o výplň ktorá nijak neobohacuje dej alebo ho neposúva dalej , bohato by stačilo 8-9 epizod . Začiatok 3 serié hádže všetko do koša čo nam bolo ukazané na konci 2 serié , vzťah Jessicy , Trish , Malcolm , všetko ide vlastnou cestou a tie prvy 4 epizody nam neukazujú nič nové a ani zaijimavé , neskôr sa nam dostane pár zaujimavých scéň , ale najhoršie na tom je že kvalita a napätie deja sa prejaví až posledné 3 epizody čož je sakra málo . Jessica tentoraz nehrá až takú hlavnú postavu ráta sa s ňou len s principom , tentoraz dostala viacej priestoru aj Trish ktorá ale svojím hlúpym chovaním nedáva na lepší charakter . Malcolm sa tu držal tak prvých par epizod a potom ked chce spraviť niečo super tak ho okamžite v tom zrušia , aj tak patrí medzi lepšie vybudované postavy s celkom kvalitnou dejovou linkou . Z nových postav je najlepší asi Erik - dalši partner Jessicy ktorý ale teraz sa zdržiava dlhšie než tí ostatní , tvoria s Jessicou pekný pár , má dobré hlašky a tiež scény . Jerry Hogarthova je zase ako na kopci , raz je nudná , potom záživná , potom ju nenavidíte ale zase si k nej nájdete cestu , musím ale uznať že asi zo všetkých má vážne vybudovaný silný charakter takého záporaka ale z části normalného človeka . Hlavný záporak tejto série Sallinger je najhorší záporak zo všetkých serií , dokonca horší ako mama . Je motivy a pohnutky niesu vôbec vysvetlené , ide len o klasickéhé vraha ktorý sa tak možno dokáže ohanať nožom , a ani intelekt nemá taký veľký , v pohode sa s ním dalo vysporadiať do 4 epizod kedže už asi tak 5 krát ho mali ale kvôli podstatnej dlžke ho museli nechať . Na záver sa nám spajajú všetky dosavadné linky s Trish , Jerry , Jessica , Erik , Sallinger a dalších . Linky sú slabé a ani nevyvrcholia , postava maju pomalý dej a dlžka je až moc dlhá , zato tu sú ale zaujimavé scény a celkom creepy atmosfera . Najlepšia linka Jessica s Erikom a ich vztah jednozačne , potom asi linka s Jerry a niečo malo hodím Malcolmovi .

plagát

Glass (2019) 

Nebol som zklamaný lebo som prehnane neočakával žiadne veľké zvraty ako napr. vo Vyvolenom alebo Rozpoltenom jednoducho som si film užíval . Najviac si pre seba film kradne Samuel L. Jackson a James McAvoy , pripadne u Bruca Willisa som čakal troška viac ako zakladnu postavu tejto série . Film ma cez 2 hodiny a odohráva sa len v priestore blázinca kde sa jedna psychiatrička snaží vyliečiť troch jedincov od toho že nemajú žiadne superschopnosti toľko asi k deji . Za celý film som fandil asi Kevinovi (James McAvoy) ten už v Rozpoltenom ukázal že vie dobre zahrať niekoľko identít ktoré majú odlišne správanie , Bruce Willis ako som už povedal dostal podla mňa menej priestoru ako si zaslúži a bud je to len mnou ale nevidel som žiadnu známku niakých emocii , Samuel L. Jackson je zamna výborný dokáže zahrať skoro nemu postavu do polky filmu a od polky mu to ide ešte lepšie . SPOILERY : finále kde všetci traja zomrú bol pre mňa celkom zvláštni chápal som že je toto záver celej trilogie a myslím si že Shyamalan to zvládol dobre , sice mu bude vadiť že sa nedočkáme Vyvoleného 2 alebo Rozpolteného 2 ale chápem toto rozhodnutie chce sa posunuť dalej a to mu nezazlievam , smrť Kevina bola dobre emočná zahraná a prišlo mi ho ľúto , Elijah zase prekvapil na úplnom konci filmu a David Dunn mi zase prišiel ako nedostačujúci koniec ani behom svojho konca nedostal žiadnu svoju scénu jednoducho ho utopili a nič to bolo pre mňa sklamanie , človek ktorý začal túto cestu svojím filmom nedostal ani jednu emočnú chvilku na koniec sa rozlúčiť , záver v štýle že ľudia sa nemôžu dozvedieť niečo ako že tu je niekto nad nimi a výhru „zaporakov“ celkom beriem a nevadilo mi to len ten koniec Davida mi prišiel odflaknuty :) . KONIEC SPOILEROV : na záver len poviem že táto trilogia spravená Shaymalanom bola rozhodne zaujímava a myšlienka hrdinov ktorý vlastne niesu taký hrdinovia ako poznáme z komiksov skvelý nápad . Rozhodne si budem chcieť niekedy zase skuknut celú trilogiu , len keby tam toho bolo ešte troška viac tak by som bol nadšeny inak vážne dobrá práca :)

plagát

Flash - Therefore She Is (2018) (epizóda) 

Na tejto epizode nemam čo vitknuť všetky postavy dostali priestor možno až na Iris ale ta jedina mi bola ukradnuta , dočkali sme sa aj zahadnej postavy , flashbacky ktore boli dobre omnoho viac sa mi pačili ako samotna 7 epizoda , Marlize bola badass na konci dufam že to čo povedala sa splni , Harry mal dobru linku s Cecile , Joe bol dlhšie v tejto epizodke čo poteši , linka Cisca a Gypsy bola dobra až na ten predvidatelny koniec : SPOILER - Dosť som im fandil ale škoda a to asi všetko za mna najlepšia epizodka s poselednych epizod všetko fungovalo vyborne .

plagát

Flash - Fury Rogue (2018) (epizóda) 

Leo sa nam vratil posledny krat a že to bola ale parada jeho hlašky , presvedčanie a motivacia postav je skvela lenže nič ine asi tuto epizodu nedrží , DeVoe nič moc , Fallout nudny ako v 10 epizode pripočitajme Iris a nič dobreho tu už nemame ale rozlučka bola skvela :)