Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Akčný
  • Horor

Recenzie (13)

plagát

Mechanický pomaranč (1971) 

Neviem si predstaviť lepšie vyobrazenú dávku irónie, násilia a sarkazmu v spojení s Beethovenovim dielom. Po knihe, ktorá sa dostala na piedestál v mojej knižnici, som sa nechal filmom doslova uniesť a vychutnával som si všetky detaily žargónu a symbolov, ktoré reprezentovali Burgessove hlbšie sociálno - politické myšlienky, a pritom som sa zabával na výbornom hereckom výkone Malcolma McDowella. (Neviem si predstaviť, ako by som reagoval na tento extravagantný film vyvolávajúci veľa kontroverzií bez prečítania knižnej predlohy, ktorá ma na túto ,,jazdu" dokonale pripravila, a pri čítaní ktorej som pochopil, čo chce tým všetkým nespútane drzým a výstredným autor povedať). V tomto prípade zakázané ovocie veľmi chutilo :)

plagát

Čistá duša (2001) 

Rain Manovi sa to u mňa (výkonom hlavnej postavy) nevyrovnalo. Ale veľmi pôsobivý film, miestami až strhujúci. Páčilo sa mi (tolerantné) univerzitné prostredie, Jennifer Connelly, hudba, a samozrejme, aj Russell. Bolo pekne vyobrazené, ako sa hlavný hrdina postupom svojou snahou naučil so svojimi halucináciami vyrovnávať a žiť (tu teda vidno, že iba lieky nestačia), a ako ho potom mohlo celkom akceptovať aj jeho okolie. Avšak samotné okolie (žena a univerzitní známi) ho často svojou toleranciou a láskou azda motivovalo k tej snahe. Pekný film, ktorý prispieva do mozaiky pretvárania stereotypov o ľuďoch s ťažkými psychickými poruchami.

plagát

Železná Lady (2011) 

4* dávam filmu asi jedine za výkon Meryl - a naozaj za dokonalý make up - teda tak, ako získal i Oscarov. Tu asi vidno, že dobrá herečka dokáže vyniknúť i v horších filmových spracovaniach.

plagát

Hodiny (2002) 

S filmu mám znamenitý umelecký dojem, a to vďaka nezvyčajnému podaniu, strihu, hudbe, no najmä vďaka hereckému výkonu Nicole Kidman, ktorá svoju rolu zahrala vynikajúco - film by som si určite ešte raz pozrel najmä kvôli nej, pretože sa mi (možno okrem Dustina Hoffmana ako Raymonda, Toma Hanksa ako Forresta či F. Murraya Abrahama ako Salieriho) nestáva, že ma nejaká postava natoľko uchváti a pozorujem každú jej črtu a každý jej výraz. Samozrejme, dojem by nebol kompletný bez ostatných dvoch pani herečiek, ktorých výkony boli v tomto prípade štandardne dobré. Celkový dojem z filmu hodnotím zatiaľ na 4*, ale je možné, že po druhom pozretí dám tomuto kúsku plný počet. Vlasnte - po napísaní tohto komentáru, musím hodnotenie už teraz zmeniť na 5* :)

plagát

Príbeh lesa (2015) 

Ako štandardný prírodopisný dokument by som ,,Príbeh lesa" neoznačoval - zábery sú naozaj nadštandardne vydarené (oplatí sa vidieť v kine) a spolu s hudbou tvoria dramatický a často vtipný zážitok. Celý film trochu kazí len prvoplánovo moralizujúci koniec. Nemám nič proti enviromentalistickým myšlienkam, práve naopak. Neviem však, či je správne vykresľovať vývoj človeka a civilizácie vždy ako negatívny či neprirodzený. Neviem, či je zrovna pozitívny. Nemyslím si ale, že my - ľudia - máme v rukách to meradlo, na základe ktorého môžeme stále posudzovať, ,,čo je prirodzené, a čo nie".

plagát

Zem - história jednej cesty (2009) 

Tento dokument by sa mal stať povinným vyučovacím doplnkom na základných školách. Nenakazuje - ale podnecuje k premýšľaniu. A takého premýšľania bude treba veľmi veľa.

plagát

Rain Man (1988) 

Ide o jeden z najkrajších a najzaujímavejších filmov všetkých čias. Vďaka réžii a Dustinovi Hoffmanovi mi Raymond prirástol k srdcu. Viac než Tom Hanks v úlohe Forresta. Asi viac než ktorákoľvek zvláštna postava vo filme. Film je príjemne vtipný a dojímavý zároveň. Avšak za smutný by som ho neoznačil.

plagát

Som tvoj (2014) 

Napriek tomu, že režisér využil tak vďačné témy, akými sú vo filmoch s homosexuálnou tematikou AIDS a sex za peniaze (vďaka, že tam zasa niekto nešňupal), je film celkom dobre spracovaný. Od začiatku až do konca dokáže rozhýbať emócie (najmä radosť a odpor), a dej nie je zas také klišé. Zaujímavé je, že dve hlavné postavy (Lucas a Henry) si spravia prvý dojem zlý a odpudzujúci (aspoň pre mňa), avšak postupne, až ku koncu, som si tieto dve postavy obľúbil, napriek tomu, že sa mi niekedy zdvíhal žalúdok. V tomto prípade dobrý humor vyhráva nad smutným životom hlavných postáv.

plagát

Proti múru (2004) 

Film má na začiatku celkom dramatický priebeh. Vykreslenie oboch hlavných postáv je vierohodné, pri návšteve rodiny Sibel sú naozaj zábavné scénky. A tým to aj končí. Síce má dej známky pútavosti asi do troch štvrtín filmu (zaujímalo ma, ,,ako sa to celé vyvinie"), režisér bohužiaľ stavil na to, ukázať divákovi čo najdrsnejšie scény, aby náhodou nesúcitil s postavami, ktoré sú tu vykreslené skôr ako obete kultúry, než ako samostatní jedinci zodpovední za svoje činy. Áno, aj kontext kultúry hrá určite rolu v správaní postáv, ale nemôže ospravedlniť všetko ich konanie. Napokon, odkedy Európanky považujú za samozrejmosť ,,šukať" s každým a brať drogy? Takzvaná voľnosť je tu zobrazená čo najnegatívnejšie, a celý film pripomína skôr undergroundovú drámu z drogovej scény, než konflikt medzi dvomi rozdielnymi kultúrami. Čo je škoda, lebo takých filmov je už dosť a ja som sa tešil na niečo viac pestré.

plagát

Hobit: Bitka piatich armád (2014) 

Hoci som nečítal ani jednu z Tolkienovich kníh, a presne neviem, ,,ako to autor myslel"...ale po celkom pútavých predchádzajúcich častiach trilógie, ktoré mali epické miesta pripomínajúce Pána Prsteňov (niektoré dokonca epickejšie), bola trojka pre mňa veľkým sklamaním. Príbeh bol zbytočne rozťahaný, nič nové sa v ňom neobjavilo (drak, ktorý v dvojke očaril, tu nudil), samotný stret armád bol plytký, azda jediné, čo mi utkvelo v pamäti, boli ,,kozy" skákajúce po skale... Možno som mal prehnané očakávania - ale potom boli prehnané aj sľuby o ,,veľkolepom" závere trilógie...