Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Akčný
  • Horor

Obľúbené filmy (10)

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Ide bezpochyby (podľa môjho názoru) o najlepší český snímok (aký som zatiaľ videl). Hefty o ,,mamičciných nocích" alebo ,,soudruhú z NDR" sú nesmrteľnými hláškami, pri ktorých sa nedá nesmiať, no na druhej strane (resp. zároveň) z nich i ,,mrazí na zádech". Osobne som sa narodil už po Nežnej revolúcii, a nič z tejto doby socializmu som nezažil, ale o históriu sa zaujímam - a roky 1968 - 1969, sú z tohto obdobia azda najzaujímavejšie. Pelíšky podávajú podľa môjho názoru (a názoru mojich rodičov) autentický obraz doby, a prostredníctvom empatie s hercami (ktorá je pri tomto filme akosi automatická) sa divák akoby prenesie do danej doby, a tak poznáva históriu svojej krajiny lepšie, než po pozretí akéhokoľvek historického dokumentu.

Rain Man

Rain Man (1988)

Ide o jeden z najkrajších a najzaujímavejších filmov všetkých čias. Vďaka réžii a Dustinovi Hoffmanovi mi Raymond prirástol k srdcu. Viac než Tom Hanks v úlohe Forresta. Asi viac než ktorákoľvek zvláštna postava vo filme. Film je príjemne vtipný a dojímavý zároveň. Avšak za smutný by som ho neoznačil.

Mechanický pomaranč

Mechanický pomaranč (1971)

Neviem si predstaviť lepšie vyobrazenú dávku irónie, násilia a sarkazmu v spojení s Beethovenovim dielom. Po knihe, ktorá sa dostala na piedestál v mojej knižnici, som sa nechal filmom doslova uniesť a vychutnával som si všetky detaily žargónu a symbolov, ktoré reprezentovali Burgessove hlbšie sociálno - politické myšlienky, a pritom som sa zabával na výbornom hereckom výkone Malcolma McDowella. (Neviem si predstaviť, ako by som reagoval na tento extravagantný film vyvolávajúci veľa kontroverzií bez prečítania knižnej predlohy, ktorá ma na túto ,,jazdu" dokonale pripravila, a pri čítaní ktorej som pochopil, čo chce tým všetkým nespútane drzým a výstredným autor povedať). V tomto prípade zakázané ovocie veľmi chutilo :)