Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenzie (10)

plagát

Kung Fury (2015) odpad!

Napriek tomu, že to bolo perfektný potenciál a veľké možnosti v podstate je to o ničom, jednotlive vtipy a odkazy sú nevyužité alebo využité neskutočne hlúpe. Nie je to dobrý explotaiton, nie je to dobrý homage, nie je to dobrý film. Žáner podobný Major Lazor alebo Axe Cop ale veľmi zle spravené. Nostalgicky poteší ale to je tak všetko. Som veľmi sklamaný.

plagát

Ex Machina (2014) 

Wow! Ak budete mat možnosť tento film zhliadnuť, určite neváhajte. Videné vrámci festivalu Future Gate. Len máloktorý film si môže dovoliť behom polhodiny spomenúť Wittgesteina, turingov test či Mary the color scientis a pri tom nenudiť diváka. Film rozvíja veľmi silne a dobre postavene dialógy na minimalistickom pozadí, kde tu doplnenom prírodou; navyše to cele v komornej zostave troch postav. Koniec nie je úplne predvídatelní, hudba dobre zvolená (od Beethovena cez post-rock až po post-punk) a čo si cenným asi najviac je neskomolená myšlienka. Povinnosť pre každého koho zaujíma filozofia okolo umelej inteligencie alebo má rád dobre scifi. Musím vypichnúť, že boli pomerne opatrný pri práci s pojmami (napríklad asi prvý film kde hovorili priamo o strong UI a nie iba o UI).

plagát

Ghost Dog - Cesta samuraja (1999) 

Je zaujímavé, ako sa práve tomuto filmu podarilo vystihnúť podstatu zen-buddhizmu lepšie ako desiatkam a stovkám filmov predtým, napriek tomu, že v hlavnej roli nie je ani jeden "mysticky" aziat. Využitie hudby a násilie ako viac ako len swagu ale priamo ako komunikačných/naratívnych prostriedkov; na akčný film zriedkavá zaležitosť, ma očarilo. Pre mňa druhy film od Jarmucha po Dead manovy, ale toto zaručene vedie. Postava zmrzlinara a obstarožny taliansky mafiany boli perfektní. Plne výborných poznámok a odkazov ktoré neboli ploche ale naopak príťažlivé a zaujímave. Film nie je len pre hipsterov (sic,) ale aj pre milovníkov americkej a východnej kultúry (miestami by som sa nebál s trochou prehánania hovoriť o black- a asian- plotetion)

plagát

Taxikár (1976) 

Ak čakáte opäť od dvojice Scorsese + De Niro mafiansky film budete trocha sklamaný ale určite Vám to samotný film vynahradí v plnej miere. Vynikajúce zobrazenie toho, čo s človekom spravy samota medzi ľuďmi. Postupný prechod od priemerného ale nie bežného vyslúžilca až k človeku na prahu psychického zrútenia je prirodzené. Hudba len ktorá bola do istej miery len repetitívna, podfarbila toto zobrazenie sklučujucej rutiny a tlaku.

plagát

Kick-Ass 2 (2013) 

Vo filme sa objavilo viacero zaujímavých nápadov a tiež nekonvečnosť postav bola výborna, na druhu stranu to asi nebolo povodne filmové. Atmosféru a spad to malo nabušení ale nevidel som nic co by sa mi vylozene vrylo do pamete (čest Mother russia). Komu sa páčil jednotka, určite odporúčam, inak akčnak na jedno zhliadnutie alebo len pre veľmi vyberané publikum komiksakov.

plagát

Pokoj (2003) 

Len ťažko možno dodať k tomuto filmu niečo, čo tu ešte nebolo povedané. Tento film je v USA na kultom ktorým sa u nás stane len veľmi ťažko. Z veľkej časti za to môže osoba a angličtina hlavnej hviezdy filmu, Tommyho Wisseua. Anglicky nehovoriaci jedinec bude mať problém sa na tom pobaviť. Na druhu stranu je tu niekoľko výrazných momentov ktoré sú tak groteskne zlé, že presvedčia diváka snáď na celom svete. Sceny ako "I DIT NAT HIT HRR. I DIT NAT ohh Hi Mark" sú zlatým Grálom zlej réžie, scenára a herectva v jednom. Film neposkytuje divákovy žiadne posolstvo snáď okrem ukážky toho ako sa filmy nesmú robiť a preto je pre mňa každé jedno jeho pozretie fascinujúce. Ďalšou dimenziou humoru je taktiež pozadie vzniku filmu ktoré by vydalo na zlú béčkovu komédiu samo o sebe.

plagát

Skuteční lidé (2012) (seriál) 

Tento u nás pomerne neznámy Švédsky seriál je pohladením na duši pre každého futuristu či transhumanistu ktorý ho uvidí. Problémy ktoré v ňom riešia sú nám akési povedomé ale zároveň nové a nekonvenčné. Určite zajme každého kto ma rád filmy zachycujúce problematiku LGBT, etnicity, sexuality či práv ne-ľudí. Kvalita je na lepšie seriálovej úrovni a chvíľami je cítiť severský pátos z každého záberu, čo by mohlo prekážať ľudom ktorý si v sci-fi potrpia na rýchle tempo a vizuál amerických seriálov. Príbeh sa tiež môže zdať miestami nelogický či nespojitý ale prekusol som to vďaka téme ktorá je nevšedná a zaujímavá.

plagát

Dredd (2012) 

Tento akciou nabitý film je podľa mňa konečne dobrým zástancom komiksovej legendy na plátnách kín. Samozrejme, žiada si to porovnať ho s predošlým Dreddom, stvárneným Sylvestrom Stallonem, no to je ako porovnávať Burtonovho a Nolanovho Batmana. Dredd so Slyom bol typický akčnak svojej doby ale komiksom bol len veľmi jemne inšpirovaný. Novodobý Dredd s Karlom Urbanom sa síce zviezol na vlne super temných a reálnych akčnákov ale k jeho šťastiu tie majú ku komiksu miestami veľmi blízko. Už predtým, počas čítania Sudcu Dredda ma Karl Urban (hlavne v knihe Goodnight kiss) napadol ako jeden z vhodných adeptov na stvárnenie tejto postavy pričom to dokonca zvládol nad moje očakávania. Slow motion efekt sa konečne od dôb Matrixu taktiež dočkal vnútorne logického využitia ktoré nebolo premrhané. Jedine čo snáď ako fanúšik komiksu postrádam je suchý Dreddovsky humor ktorého sa tam neobjaví ani štipku. Snáď by som na záver len odmietol obvinenie, že sa navzájom vykráda s Indonézkym the Raid, nakoľko toho majú spoločne asi toľko, čo Romeo a Júlia s filmom Zamilovaný Shakespear.

plagát

Dobrý Will Hunting (1997) 

Tento film jeden z našich pedagógov často používa, aby ilustroval istú etickú situáciu ktorá nastáva v živote Willa (Matt Damon). Niet sa čomu čudovať, pretože postavy ktoré tu sú tu vyobrazené čelia komplexnej situácii ktorú podarilo tvorcom filmu zachytiť pomerne dobre. Snáď jedine čo by som im vyčítal je veľký priestor pre domýšľanie konsekvencii a vnútorných stavov jednotlivých postav. U hlavnej postavy to možno bolo zámerom (čim mi snáď lepšie priblížili nemožnosť pochopiť myseľ génia), ale u ostatných? Taktiež od Robina Williamsa sa nedočkáte ničoho nového ako v jeho ostatných drámach, hrať v istom zmysle vyhorenú postavu mu skrátka sedí. Ak chceš vedieť, prečo ľudia čo na niečo majú svoj život premrhajú, toto je film pre teba.

plagát

Čas na dobrodružství (2010) (seriál) 

Tento magicky animovaný seriál Vás zavedie do krajiny Oooz v ktorej sa stretnete z veľkým množstvom nekonvenčných a zaujímavých postavičiek. Tvorca Pendleton Ward spravil tento seriál na motívy DnD, čo sa prejavuje častými odkazmi a často pochybnou logikou v jednaní postav, ktorá by v skutočnom svete nebola možná. Toto spolu s animáciou akoby pridáva na sureálnosti celého sveta, ktorý Vás vtiahne okamžite do vnútra. Čím ďalej naberajú diely hlbší podtón a charaktery v tomto, na prvý pohľad infantilnom, animáku získavajú komplexitu až literárnych postav (príkladom, nech je postava Ice Kinga). Taktiež oceňujem, prepojenosť jednotlivých dielov; keď sa jedna z typických nezmyselných poznámok premení v ústredný motív celého dielu. Len málo ktorý film či seriál ma vie prekvapiť tak ako práve Adventure Time. Na druhú stranu netreba opomenúť animáciu ktorá nie je príliš pre bežného diváka a humor sa miestami môže zdať vyložene detinským.