Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Komédia

Recenzie (14)

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Film o ktorom sa všade hovorí takže je to povinná jazda rovnako ako prvý diel. Musím však konštatovať že znova sklamanie. Prvý diel ma vôbec nezaujal, bol to priemerný film. S odstupom času vo mne prvý diel nezanechal prakticky žiadnu emóciu. Tento druhý diel je určite o level vyššie. Bolo tam niekoľko dobrých momentov a celkovo to určite hodnotím lepšie. Trocha nadpriemer a teda tento film si možno znova niekedy pozriem. Dosť som sklamaný z toho čo Hans Zimmer zložil k dune. V oboch filmoch to je síce veľkolepé ale proste nemá to iskru. Zložil výbornú hudbu pre mnoho filmov kde stačí znova niekde počuť melódiu a okamžite to vyvoláva spomienky na film. Nič takéto v dune som nenašiel. Skôr si ale myslím že je problém režisér pretože ostatné filmy ktoré som od neho videl boli v tomto rovnako charakteristické. Nolan dal Zimmerovi viac priestoru čo prinieslo ovocie. Takže audio zložka veľké mínus pre tento film obzvlášť keďže to skladal Zimmer. Je to ako ísť v športovom aute minimálnou rýchlosťou po nemeckej diaľnici. Ďalšie veľké mínus vidím v nelogickosti celého konceptu tohto univerza. Veľa vecí nedáva zmysel a dalo by sa povedať že je to také nekonzistentné.

plagát

Walking Dead (2010) (seriál) 

Bez spoilerov! Práve som po 13 rokoch dopozeral poslednú epizódu tohto seriálu a nemôžem hodnotiť inak ako negatívne 2/5. Je to veľké sklamanie ak zohľadním aj tú časovú dobu po ktorú to bolo vysielané. Rozpočet tohto seriálu bol slušný a šlo to spraviť oveľa lepšie. Ak by som vedel ako to bude natiahnuté na začiatku tak to vôbec ani nezačnem sledovať. Začiatok zhruba po koniec tretej série bol pomerne kvalitný ale potom to upadlo. To by až tak nevadilo, lenže seriál sa neskutočne natiahol. Celý dej od štvrtej série po poslednú jedenástu by šlo bez straty čokoľvek podstatného vtlačiť do zlomku vysielacieho času. Ukončenie je navyše otvorené čiže si režisér necháva otvorené dvierka na spin-off. Veľký problém seriálu je elementárna logika. Všetko to vyzerá na efekt a točené skôr pre menej inteligentných divákov ktorý neriešia absolútne nič čo sa na obrazovke deje. Postavy sa častokrát správajú úplne ako malé deti. Chápem že je to svet zombie ale aspoň základné pravidlá fyziky musia platiť. Samotný koncept zombie je totálne postavený na ničom. Teoreticky je niečo ako zombie(napr.besnota) skutočne možné a dajme tomu ak prižmúrime oči tak je trocha priestor ale koncept zombie v svete WD je totálne mimo a častokrát aj nekonzistentný. Zombie je vykreslená ako takmer nesmrteľná bytosť. Nepotrebujú jesť, piť ani spať a celé roky chodia hore dole v daždi, snehu a mraze. To by sa ešte dalo prekúsiť pretože ide hlavne aby to bolo zaujimavé ale tá neschopnosť a primitívnosť ako je vykreslený boj proti zombie je totálne na hlavu. Ľudia tam v boji preferujú krátke nože a strelné zbrane ktoré sú hlučné a problém s muníciou v post-apo svete. Prípadne efektné iné kúsky ako sú sekerky a iné blbosti. Ak by to bolo v prvých sériách kde sa dej odohráva relatívne krátke obdobie od začiatku epidémie tak fajn. Lenže oni toto berú ako štandard aj po 10 rokoch bojových skúseností proti zombie. Je to len seriál, chápem ale hrozne blbo sa na to pozerá, nedáva to zmysel. Ak si dobre pamätám bola tam jedná scéna kde sa trénovalo s oštepmi a pokus o štítovú hradbu. Nože sa im ale páčia viac čiže oštepy ako najpraktickejšie, bezúdržbové a jednoduché na výrobu sa hneď zavrhli. Nehovorím že tam nikto nerozmýšľa ale veľa ich nie je. Len hŕstka postáv z celku mala efektívne zbrane. Celá táto problematika súvisí s tým že tento primitivizmus tvoril mnoho postáv na odpis a rozpad celých komunít. Otázka teda znie, koľko sérií by natočili ak by boli postavy aspoň priemerne inteligentne? Určite nie 11 :-D Nikomu nemôžem odporučiť tento seriál pretože je to natiahnuté ako sopeľ z nosa kde gro deja stojí na základe že sú ľudia idioti a budú bojovať proti zombie vystreľovacím nožíkom ak je možnosť použiť meč, oštep, luk, šíp... Nejde len o zbrane. Režisér bol schopný obetovať celú epizódu pochodovaním po lese alebo keď tucet ľudí má problém opraviť kus plota proti zombie keď sú na to celé dni času. Nič vo svete WD nedáva zmysel!

plagát

Volejte Saulovi (2015) (seriál) 

Breaking Bad bol výborný seriál ktorý som hodnotil plným počtom hviezd. Better Call Saul som začal sledovať až v 2023 aby som si počkal na odvysielanie všetkých dielov. Dlhé roky som mal veľké očakávania a z hodnotenia som usudzoval že to bude podobnej úrovne ako Breaking Bad. Po odsledovaní všetkých dielov som ale sklamaný. Breaking Bad bol výborný od začiatku až do konca, bolo tam všetko čo chce divák vidieť a vždy som sa tešil na ďalší diel, nemohol som sa dočkať. Better Call Saul je taktiež od Vince Gilligan čo je fakt že tam cítiť rovnaký charakter ale úroveň je oveľa nižšie. Prvú sériu som musel doslova pretrpieť do konca. Druhá a tretia bola zaujímavejšia. Nasledujúce série boli to isté ako tá prvá, takmer nič zaujímavé až snáď na posledné epizódy úplného konca. Takže ak to zhrniem tak seriál má 63 epizód pričom je to natiahnuté do tejto šialenej dĺžky pričom by stačilo úplne 10-20 epizód.

plagát

Expanze (2015) (seriál) 

Po zhliadnutí celého seriálu som sklamaný. Seriál je obecnou kvalitou nevyrovnaný. Prvá séria ma vôbec nezaujala a už som zvažoval či to sledovať ďalej. Postavy nezaujímavé, príbeh nepriniesol nič čo by ma nútilo sledovať ďalej. Vytrval som a pokračoval som druhou sériou a neľutujem. Druhá a tretia séria na TOP úrovni. Štvrtou sériou sa to vrátilo na úroveň prvej. Dopozeral som pretože som chcel vedieť ako sa to skoční a usudzujem že ak by som prestal pozerať po tretej sérii tak o veľa by som neprišiel. Ak mám niečo napísať o časti seriálu od štvrtej série tak ma nič nenapadá. Bol tam obrovský potenciál o neznámej hrozbe ktorý sa vôbec nerozuzlil a ani po dopozeraní seriálu sa nezodpovedali ani základné otázky. Celé to v druhej tretej sérii bolo tak šikovne tajomné ale k ničomu to nedospelo. Seriál má výborné myšlienky čo sa týka budúcnosti ľudstva s ohľadom na to ako vzdialenosť a čas dokáže odcudziť ľudí. Koncept má ale aj mnoho nedostatkov a dosť nepravdepodobných a nelogických momentov.

plagát

Ztraceni ve vesmíru (2018) (seriál) 

Veľké sklamanie po pozretí kompletne celého seriálu. Vyzerá že tam bol slušný rozpočet. Vizuálne je to fascinujúci zážitok od prírody, planét, vesmíru až po stroje a malé detaily ako sú obleky a nástroje. Taktiež hudobný droprovod na výbornú. Všetko ostatné je priemerné až zle. Postavy sú sympatické s výnimkou Parker Posey. Ak to má byť rodinný seriál čo tvorcovia určite prezentujú tak čo tam robí takáto postava? Na druhú stranu ak tam je tak prečo sa celý príbeh a atmosféra riadi niekedy inými pravidlami? Je to podľa mňa nekonzistentné a divné. Príbeh je dosť slabý. Má na začiatku veľký potenciál a nakoniec z toho nič nebolo. Emócie pri sledovaní takmer žiadne, všetko je sterilné aj keď je cítiť snahu tvorcov tak je to márna snaha a nepodarilo sa to. Hlavne začiatok bol výborný, tam ma to bavilo a zaujímalo. Bolo veľa nezodpovedaných otázok. Potenciál na rozvinutie takmer nekonečný. Nič sa ale nestalo a celé jadro seriálu sa ťahalo až do konca ktorý bol pomerne dobrý. Som rád že to má uzatvorený jednoznačný koniec. Ten koniec to zachránil inak by som hodnotil ešte nižším hodnotením.

plagát

Všetko, všade, naraz (2022) 

Jednoznačne najdivnejší film aký som kedy videl. Trocha mi to pripomína Vivarium(2019) ktorý mal doteraz v tomto prvenstvo. Nehodnotím tento film ako totálny odpad. Zaslúži si 2* za originálnosť a tú neuveriteľnú kreatívnosť, šialenosť a zopár vtipných scén. Ak zrátam všetky podivnosti vo všetkých filmoch a seriáloch dohromady, aj tak toho bude menej ako v tomto jednom filme. Neviem si predstaviť kde sa viac zhovadiť ako účinkovať v takomto filme. To je myslím dôvod prečo tam nehrá nikto známejší.

plagát

Všade dobre, sám doma najlepšie (2021) 

Je to paradox pretože tento film je vskutku priemerný a zaslúžil by si minimálne tri hviezdy a aj tak nemôžem hodnotiť na viac ako jednu hviezdu. Je to dosť výrazný remake originálu z roku 1990. Množstvo odkopírovaných scén z originálu. Obsadenie postáv je dosť slabé. Hlavná postava je obsadená veľmi zle. Čo je teda problém tohto priemerného filmu? Jeho načasovanie je katastrofálne. Máme tu fenomenálny film z roku 1990 a taktiež len o máličko horší druhý diel z 1992. Teraz po troch dekádach natočia remake týmto štýlom. Samozrejme že budú ľudia znechutený. Povedal by som že pre kohokoľvek kto videl originál bude toto totálny odpad. Pre menšie deti ktoré originál nevideli a pozrú si toto to môže byť ako píšem na začiatku tak nejako priemerný vianočný film pretože on vlastne nie je zlý sám o sebe. Ten film je fajn ale v tom kontraste k pôvodnému filmu je to fakt odpad. Prvá polovica filmu je odpad aj sám o sebe. Neviem čo iné k tomu povedať. SPOILER: V polovici je scéna s postavou Buzza McCallistera ktorá bola v pôvodnom filme. V tomto filme Buzz v pozícii policajta. To bolo pomerne na úrovni. Spomínaná myšlienka zabezpečovacieho systému pre domy predpokladám od hlavnej postavy pôvodného filmu a teda Kevina McCallistera. Scéna s Buzzom bol dobrý moment tohto filmu. Potom tá druhá polovica už bola pomerne dobrá a preto by som tento film bez originálu hodnotil kľudne na tri hviezdy. Scény v dome boli pomerne zábavné aj keď určite slabšie ako v originále. Záver filmu dosť nevýrazný a bez emócii. Dalo by sa povedať že tento film bol rovnakej úrovne ako Home Alone 3. V kontraste k originálnej jednotke a dvojke je to nechutná zvrhlosť.

plagát

Vikingovia (2013) (seriál) 

POZOR SPOILER: Dosť veľké sklamanie po odsledovaní kompletne celého seriálu. Vikings som evidoval už od začiatku ale počkal som kým bude odvysielaná posledná séria. Vždy som tento seriál vnímal ako rozpočtovo lacnejší GoT. Celkovo ten príbeh, postavy a obecne je to o dosť slabšie ako GoT. Hlavné postavy sú výborne a hlavne tá úplne najhlavnejšia postava Ragnara. Ostatné nehlavné postavy ale dosť biedne obsadenie a herecké výkony. Je to dosť brutálna záležitosť ale vzhľadom na zasadenie do tej doby adekvátne. Čakal som že Ragnar nakoniec zomrie ale že k tomu dôjde niekde za polovicou seriálu a potom sa budú točiť ešte celé série bez hlavnej postavy to je totálna bizarnosť. Potom neskôr ešte aj bez ostatných postáv to bolo ešte divnejšie a poslednú sériu som už mal problém dopozerať. Prakticky jeho smrťou sa dá povedať že to skončilo ale nie. Šlo to ďalej bez nejakej zásadnej pridanej hodnoty. Ak by som mal hodnotiť seriál dokým žil Ragnar tak na 4* to určite bude ale s tým nič nepridávajúcim zvyškom dvoch posledných sérií nemôžem hodnotiť na viac ako 3*. Nie je to ako GoT. Tam síce ku koncu obecná kvalita klesla ale až v poslednej sérii sa to všetko ukončilo. Ak niekto pozeral Vikings do Ragnarovej smrti a potom to ukončil tak je na tom rovnako ako ten kto to dosledoval celé ako ja.

plagát

Deň po (1983) (TV film) 

Film ako taký nie je nič extra a určite patrí k priemeru. Účel filmu zastrašiť a znížiť pravdepodobnosť realizovania katastrofy. Za mňa môžem potvrdiť že to funguje a pozrieť by si to mal každý a hlavne ľudia ktorý majú nejaké rozhodujúce postavenie v rámci vlád. Je dobre sa taktiež zamyslieť prečo vlastne bojujú krajiny a organizácie proti sebe ak je tu s nami neľútostný nepriateľ menom zbrane hromadného ničenia. Už len fakt že sú takto ničivé zbrane na planéte je neprijateľné. Mali by sa ľudia spojiť a ukončiť funkčnosť všetkých takýchto zbraní. Ako ľudia vedieme vojny naprieč celou históriou ale až teraz v poslednom storočí máme zbrane ktoré menia pravidlá hry. Z vojny sa stal boj o prežitie. Hovorí sa že je to záruka mieru pretože druhá strana by rovnako čelila zničeniu. To je ale totálna blbosť. Absolútny mier nebude nikdy dokým budú žiť ľudia. Zbrane hromadného ničenia s ich potenciálom musia byť deaktivované. To je ale pre zmenu totálna utópia a dalo by sa filozofovať nad tým prečo sme doteraz neboli v kontakte s inou inteligentnou životnou formou z vesmíru. Ako ľudia sme dospeli do štádia keď sme natoľko inteligentný až je pre nás problém samotné prežitie.

plagát

Memento (2000) 

Po prvom videní tohto filmu som film nepochopil. Bol som z toho zmätený, nič nedávalo zmysel, považoval som ho za totálny odpad kinematografie. Prišlo mi ho vhodné prirovnať k filmom úplne najhoršej kategórie. Tento film bol po prvom videní to najdivnejšie čo som kedy videl. Vyslovene nepríjemný film. Pozrel som si ho na základe kladných recenzií ako obvykle. Pozrieť si to znova nepripadalo v tej chvíli do úvahy. Milujem žáner mysteriózni/psychologický respektíve filmy ktoré nútia rozmýšľať a prehodnocovať. Niektoré filmy ktoré je nutné si pozrieť 2x aby divák pochopil autorove myšlienky ako napríklad The Butterfly Effect alebo Donnie Darko som považoval hneď za dobré filmy a po pozretí som vedel že si to musím pozrieť znova aby som pochopil všetky súvislosti. Nedávalo zmysel prečo je tento film tak kladne hodnotený. Prešlo niekoľko rokov a stále som to nechápal tak som si ho pozrel znova. Na 2x som pochopil celý dej filmu a myslím že mi neušla žiadna zásadná myšlienka autora. Film už teraz nepovažujem za totálny odpad ale stále nechápem prečo je jeho hodnotenie až takto kladné. Je to obyčajný priemerný film. Film je jednoznačne jedinečný a zatiaľ som videl tento štýl filmu len u tohto kúsku. Ale príde mi to úplne zbytočné, divné a nelogické. Ak filmu pridám nejaký filter/vlastnosť alebo vložím do filmu nejaký vizuálny/zvukový element robí to z neho dobrý film? Ak by sa odstránil ten element z tohto filmu a šlo by to ako klasický film tak čo by z toho ostalo? Obyčajný priemerný thriller ktorý by som si znova nechcel pozrieť. Chápem je to originálne ale aj tak je to strata času. Cieľ autora aby si to človek pozrel znova a to je celá pointa tak je to dvojitá strata času. Tento film divákovi nič nedá. Snáď len pocit že som si pozrel niečo ešte raz len aby som pochopil že to bol cieľ filmu. Bez toho filtra je to priemerný nenáročný film. S tým filtrom je to nepríjemný film a stratou času aby to divák zistil pri druhom pozretí.