Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Romantický
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (7)

Predtým, ako som ťa poznala

Predtým, ako som ťa poznala (2016)

Emiliu Clarke máme v hlavách "usadenú" poväčšine ako Daenerys Targaryen, ale tu bola jednoducho skvelá. Nie, že by v Hrách o tróny nebola, ale toto je z úplne iného súdka. Keď som videl niektoré jej civilné fotografie - vlastne ich bolo celkom dosť - tak som si hovoril, čo to dievča vyrába za ksichty? A ono to je od Pána Boha komický talent. Nie, že by Sam Claflin bol slabší, ale toto je jednoducho jej film. Ono to bol samozrejme scenár, ale keby to nebolo v nej, tak tú scénu, keď ju Will obdaroval tými strašnými čierno žltými "fusakľami" nezahrá takým očarujúcim spôsobom. Myslel som si o sebe, že na takéto romantické záležitosti nie som, ale teraz už áno.

Cesta domov

Cesta domov (1999)

V tomto filme sa vlastne všetko točí okolo Ziyi Zhang. Nechápem, prečo sa tento otrasný anglicko-americký prepis jej mena používa i u nás. Angličtine nič iné neostáva, lebo nemá inú možnosť, ako to napísať tak, aby sa to aspoň približne správne vyslovilo. Pritom žiaden iný jazyk na svete nemá také možnosti na správny prepis chua do latinky ako čeština a slovenčina; takže správne sa jej meno zapisuje i číta: Čang C'i. A i v tej "američtine" by to správne malo byť Zhang Ziyi, lebo priezvisko v čínskych menách je vždy vpredu. Ale dosť bolo teórie. Myslím, že Čang I-mou (Yimou Zhang) ju našiel ešte v škole (kdesi som čítal, že pôvodne sa pre túto úlohu počítalo s Bai Ling). Jej postavička v tých vypchatých farebných prešívaných "vaťákoch" je prosto neodolateľná. A celý film bol v nádherne farebnej kompozícii. Navyše nápad oddeliť čiernobielu súčasnosť od farebnej minulosti je tiež niečo ešte neopozerané. Mám pána Čangove filmy rád. Za 5. hviezdičiek.

Z hrdze a kosti

Z hrdze a kosti (2012)

K tomuto filmu mám tak trošku zvláštny vzťah. Jednak v ňom hrá skvelá Marion Cotillard a jej filmy mám rád. Aj ju koniec-koncov. Navyše sa film točil v Antibes, ktoré mám pomerne dobre prelezené. A predstavenie s orquami (aj s delfínmi) som tam v Marinelande videl tiež. Tam dokonca jeden tréner vyliezol na mostík, do zubov zobral rybu za chvost a orqua vyskočila z vody a zobrala si ju do papule. Takže viem posúdiť i vierohodnosť týchto častí. Stephanie i Ali sú prirodzení, pasujú sa s pohromami, ktoré sa na nich sypú, držia jeden druhého nad vodou, vyznievajú sympaticky, aj ich príbeh. Teamu, ktorý film robil, sa podarilo neskĺznuť do sladko-bôľneho zakončenia, čo niekedy nebýva jednoduché. Viacero pôvodne dobrých filmov tak dopadlo. Jednoznačne päť hviezdičiek.

Dobrý ročník

Dobrý ročník (2006)

Dobrý ročník - dobrý film. Vlastne musím odpísať od pána Enšpígla, že vynikajúci. Mám rád Provence, niekoľkokrát som tam bol; Antibes, Cannes, Port-Grimaud, Saint-Tropez. A nielen kraj, i víno - také rosé Grimaudine je samo o sebe zážitkom. Celým filmom sprevádza pohodička a mňa osobne i spomienky. Navyše Marion Cotillard je kúzelná, Russel Crowe v úlohe Maxa prešiel filmom od prešibaného "hajzlíka" až po zaľúbeného do Fanny i do zdedeného domu i viníc. A láska k životu strýka Henryho v podaní Alberta Finneya, ktorému sa podarilo preniesť ju i na Maxa, aj keď sa zdalo (na začiatku), že na život so strýkom zabudol. To všetko ma prinútilo dať najvyššie ocenenie, i keď mi trvalo dlhšie, než som si to pozrel. Asi som sa bál, aby ma to nesklamalo. A našťastie nesklamalo.

Colombiana

Colombiana (2011)

Zoe Saldana pôsobí krehko, v úlohe zabijáka je to zaujímavý kontrast. Najmä scéna keď ju privádzajú "naliatu" na policajnú stanicu a potom tá zmena v noci je zahratá veľmi dobre. Nebolo to síce oskarové, ale rozhodne by som sa vyhol výrazom "odpudivá, anorektická kofola". I prípadné rasové výhrady sa dajú vyjadriť neurážajúcim slovníkom; najmä ak ich vyjadruje "hloubavý divák a kritický estét". Aj young Cataleya (hrala ju Amandla Stenberg; teraz má myslím 18) bola dobrá. Už vtedy ukazovala, že z nej rastie niečo, na čo sa bude dať pozerať. Toto bol, myslím, jej prvý celovečerný film. Teda už pred ním bola v dvoch, ale tu vlastne hrala akoby druhú hlavnú úlohu; a bravúrne.

Čakaj, kým sa zotmie

Čakaj, kým sa zotmie (1967)

Pani Audrey zahrala Susy Hendrix ako keby bola skutočne slepá. To nie je jednoduché sústavne pozerať tesne vedľa kamery. Skúste se pozerať do zrkadla akoby na seba, ale v skutočnosti kúsok vedľa, asi tak pol centimetra, centimeter. Oči tam "vedľa" jednoducho neudržíte, stále ich vám bude stáčať na priamy pohľad a budete sa stále musieť nútiť ich tam "vedľa" udržať. A na nič iné vám neostane čas. A ona pri tom ešte hrala tak, že bola nominovaná na Oscara. Podľa môjho názoru ho mala za túto úlohu i dostať. Päť hviezdičiek

Kráľova reč

Kráľova reč (2010)

Helena Bonham Carter, Colin Firth, Geoffrey Rush sami o sebe stačili na to, aby z toho urobili minimálne pozerateľný zážitok a podarilo sa nepomerne viac. Oscarové nominácie i udelené Oscary koniec koncov hovoria pri hodnotení tohto filmu dostatočne výrazne. Navyše rámec, v ktorom sa dej odohráva tiež výrazne prispieva k jeho úspechu. Skutočné Anglicko, exteriérové i interiérové. Videl som ho s titulkami i dabovaný a veru sa neviem doteraz rozhodnúť, čo bolo lepšie. 5 hviezdičiek.