Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Dráma
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Zaujímavosti k filmom (30)

Príšerky: Univerzita

Príšerky: Univerzita (2013)

Vo filme sa mali pôvodne objaviť aj Mikeovi (Billy Crystal) rodičia, ktorí ho mali doviesť na prvý deň v Monsters University. Napokon sa ich však režisér Dan Scanlon rozhodol vynechať s úmyslom vytvoriť ešte silnejší dojem Mikeovej zraniteľnosti.

Príšerky: Univerzita

Príšerky: Univerzita (2013)

Prednášková miestnosť profesora Knighta (Alfred Molina) nesie označenie A113. Rovnako bola označená aj trieda na škole CalArts, ktorú okrem iných navštevovali aj John Lasseter a Brad Bird. Tento odkaz je možné nájsť v každom filme štúdia Pixar.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Frank Sinatra si film pozrel na súkromnom premietaní u seba doma za prítomnosti vtedajšieho viceprezidenta Spira T. Agnewa. Keď sa ho Sinatra opýtal, čo si o snímku myslí, Agnew odpovedal: „OK, až na Brandov výkon.“ Prehásil, že Sinatra by bol ako Don Vito lepší. Ten bez zaváhania prižmúril oči a posmešným hrdelným hlasom napodobňujúcim Marlona Branda odvetil: „Máte pravdu.“

Krstný otec

Krstný otec (1972)

K myšlienke, že postavu Johnyho Fontanea (Al Martino) napísal Mario Puzo skutočne podľa známeho speváka a herca Franka Sinatru, vedú viaceré zaujímavé podobnosti. Podobne ako Sinatra, i Fontane opustil svoju prvú ženu, aby sa mohol oženiť s nádhernou hollywoodskou herečkou (Sinatrovou manželkou bola hviezda Ava Gardnerová). Keď má ťažké obdobie, poškuľuje Fontane po veľkovýpravnom filme (Sinatra hrál v Odtiaľto až na večnosť (1953)) a vidí sa mu, že je kľúčovým faktorom návratu na výslnie.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Marlon Brando sa vo svojej biografií "Piesne, ktoré ma naučila matka" vyjadril o filme nasledovne: „Keď som videl Krstného otca po prvýkrát, bolo mi z toho zle. Všímal som si len svoje chyby a nenávidel som ho. Ale o niekoľko rokov som ho videl v televízií z inej perspektívy a rozhodol som sa, že je to dobrý film.“

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Väčšina recenzií na film bola pozitívna. Niektorí kritici mu však vyčítali nadmernú dĺžku a Stanley Kauffmann z The New Republic dokonca v recenzii z 1. apríla 1972 napísal: Brandovi vypchali líca a zašpinili mu zuby. Rozpráva chrapľavým hlasom a strnulo sa pohybuje. Toto oslavujú ako úžasné herectvo. Aká hviezda, taký film. Kľúčovým pojmom je inflácia.“

Krstný otec

Krstný otec (1972)

V roku 2005 sa predal podrobne popísaný scenár Marlona Branda k tomuto filmu za 312 800 amerických dolárov.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Frank Sinatra bol nahnevaný z viditeľnej paralely medzi ním a postavou Jonyho Fontanea (Al Martino). Pri zoznámení s Mariom Puzom v reštaurácii Chasen's sa obaja pohádali a dokonca sa medzi nimi strhla šarvátka.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Starecké škvrny, ktoré boli súčasťou mejkapu Marlona Branda (Vito Corleone), boli vytvorené z tekutej latexovej zmesi.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Videohru "The Godfather" z roku 2006 režisér Coppola zavrhol so slovami: „Táto hra premenila film, na ktorom sme toľko pracovali, na nenáročný masaker - vraždi, lebo inak budeš zavraždený.“

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Keď vedúci výrobu Robert Evans prvýkrát počul dnes už legendárnu hudbu, ktorú k filmu skomponoval Nino Rota, nazval ju hroznou. Zachránili ju až nadšené reakcie divákov na testovacom premietaní.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Pozorní diváci si v priebehu filmu môžu všimnúť viaceré pôsobivé detaily. Jedným z nich je napríklad televízor, ktorý sa v neskorších scénach objaví v pracovni Dona Corleoneho (Marlon Brando).

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Vo filme nie je vysvetlené, vďaka čomu sa Michael (Al Pacino) mohol vrátiť zo Sicílie domov. Bolo to preto, že člen rodiny Bocchiochiovcov, odsúdený na trest smrti, vzal na seba vinu za vraždu kapitána McCluskeyho (Sterling Hayden) výmenou za peniaze pre svoju rodinu.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Štúdio zámerne nepustilo pred premiérou filmu na verejnosť žiadne fotografie Marlona Branda (Vito Corleone) v kostýme a s mejkapom.

Krstný otec

Krstný otec (1972)

Po zhliadnutí skúšobných záberov bol spokojný dokonca aj Marlon Brando (Vito Corleone), ktorý bol často sám sebe najväčším kritikom.

Reklama