Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Dráma
  • Krimi
  • Animovaný

Obsahy (10)

Interstellar

Interstellar (2014)

Zánik ľudstva na Zemi sa kvôli nepriaznivej klíme rýchlo blíži. Farmár a bývalý testovací pilot NASA Cooper sa dostáva do pozície záchrancu ľudstva, keď sa stáva pilotom misie Endurance. Tá má za úlohu vytvoriť kolóniu ľudí na niektorej z planét ukrytých za červiou dierou, ktorá sa podľa vedcov neobjavila náhodne.
Cooper a členovia posádky Endurance sa pred cieľom misie okrem iných problémov stretávajú aj s prekážkou v podobe relativity času. Pri prieskume jednej z planét vhodných na novú kolóniu, ktorá je však veľmi blízko čiernej diery, prichádza posádka kvôli nehostinnému prostrediu o jedného člena a po návrate na Endurance zisťujú, že prišli aj o 23 rokov pozemského života za viac ako tri hodiny strávené na povrchu planéty. Nedostatok paliva núti posádku vybrať jednu z dvoch najbližších planét na ďalší prieskum. Ak vyberú zle, ľudstvo pravdepodobne vymrie. Rozhodnú sa pre planétu, na ktorú letel Mann, člen prieskumnej misie Lazarus odštartovanej desať rokov pred Endurance, ktorá mala za úlohu preveriť obývateľnosť na dvanástich planétach na druhej strane červiej diery. 
Po udalostiach na planéte i na Endurance sa posádka, z ktorej ostali už len Cooper a Brandová, dcéra slávneho fyzika, musí rozhodnúť medzi návratom a prieskumom poslednej nádejnej planéty. Voľba, pre ktorú sa rozhodnú, ich však stojí viac ako 50 rokov pozemského života. Cooper sa v dramatických udalostiach oddelí od Brandovej a dostáva sa do dimenzie, kde je zhmotnený čas. Podarí sa mu vyslať odkaz na Zem, s pomocou ktorého sa ľudstvo môže zachrániť?  Toto unikátne zobrazenie podstaty života a vplyvu lásky, strachu a smútku so schopnosťou ovplyvniť najťažšie rozhodnutia často v rozpore s vedeckými poznatkami má za cieľ ukázať, čo je pre ľudstvo skutočne dôležité.

Iron Man 3

Iron Man 3 (2013)

Tretí diel série Iron Man je primerane svojmu poradovému číslu aj patrične vyšperkovaný. Diváci sa môžu tešiť na úžasné efekty, ktoré posúvajú akčné scény na vyšší level.
V tretej snímke o výstrednom zbrojnom inžinierovi a géniovi bližšie spoznáme jeho komplikovanú osobnosť.  Nazrieme priamo do jeho vnútra, ktoré zožierajú záchvaty úzkosti spôsobené predchádzajúcimi udalosťami. Traumy minulosti Tonymu Starkovi (Robert Downey Jr.) nedajú spávať a tak sa po nociach venuje tomu, v čo verí najviac: svojej technológii. Vylepšuje svoje obleky do najmenších podrobností, až kým sa nestane to čo, si želal najmenej. Vynorí sa démon, ktorého stvoril v minulosti. Po zásahu Tonyho priateľa Happyho (Jon Favreau) výbuchom sa Tony rozhodne pomstiť jeho ťažké zranenia a berie to osobne. Zároveň odhaľuje meno svojho nepriateľa Mandariana. Mandarian (Ben Kingsley), ktorý si toto meno zvolil sám, sa po Starkových vyhrážkach rozhodne na neho zaútočiť. Všetci si myslia, že Tony pri útoku zomrel, a tak môže ten vo svojej činnosti pokračovať v utajení. Nevzdáva sa a za pomoci novonájdeného priateľa sa stavia do útoku proti Mandarianovi.
Popri všetkých príkoriach Tonyho stále trápia city voči Pepper (Gwyneth Paltrow) a svojim oblekom. Podarí sa nakoniec Iron Manovi vyslobodiť sa spod nátlaku minulosti a zachrániť tých, na ktorých mu najviac záleží?

Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder

Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder (1980)

Po zdrvujúcej porážke Hviezdy smrti sa Impérium rozhodlo tvrdo zakročiť proti povstalcom a na nájdenie ich základne vyslali po celej galaxii tisícky prieskumných droidov. Po čase sa Impériu podarí základňu vypátrať na ľadovej planéte Hoth. Okamžite vysiela bojové krížniky, ktoré vytvárajú blokádu okolo planéty. Zajatí piloti sa stretávajú v boji s jednotkami impéria a AtAt-mi. Po vyhratej bitke sa povstalci okamžite musia dostať preč z planéty a stratenej základne.
Hanovi spolu s princeznou Leilou, Chewbacom a droidmi sa podarí na legendárnej lodi Milenium Falcon preniknúť narušenou blokádou Impéria. Za nimi prichádza Luke vo svojom X-wingu. Luke sa vydáva do sústavy Dagobah hľadať posledného žijúceho majstra umenia Jedi menom Yoda. Medzitým sa posádke Milenuim Falconu nedarí striasť sa imperialistických prenasledovateľov, a preto hľadajú azyl u starého priateľa Han Sola, Landa Calrissiana. Nestihnú to včas: na planétu už pred istým časom dorazili vojaci Impéria spolu s Darth Vaderom, ktorý donúti Landa k zrade. Posádka lode Milenium Falcon sa dostáva do zajatia. Han kvôli  starým dlhom voči Jabba Hutovi padne do rúk nájomného lovca Bobba Feta. Darth Vader mu ho vydá pod podmienkou, že Hana zamrazia v karbonite.
Medzitým sa Luke na Dagobahu konečne stretáva so svojím učiteľom Yodom, ktorý sa ujíma jeho výcviku. Po čase Luke vycíti, že Leile a Hanovi hrozí smrteľné nebezpečenstvo, a tak sa rozhodne prerušiť výcvik a odletieť im na pomoc. Neráta ale s Darth Vaderom, ktorý naňho nachystá pascu. Po prílete sa Luke okamžite stretáva v boji s Vaderom. Ten vycíti jeho schopnosť ovládania Sily a snaží sa ho zlanáriť na jej temnú stránku. Ponúka mu možnosť spoločne zvrhnúť Imperátora a prevziať vládu nad galaxiou. Po dramatickom súboji Luke prichádza o ruku a s vypätím posledných síl si vypočuje od Vadera zdrvujúcu správu. Napriek tomu sa mu rozhodne odolať a zvolí si poslednú možnosť úteku - skok do vetracej šachty.
Medzitým sa Leile a zvyšku posádky okrem Hana za pomoci Landa podarí odletieť na Hanovej lodi. Pri úteku ale Lelia zacíti Lukovo volanie o pomoc, a tak sa s ostatnými rozhodne vrátiť pre neho a zachrániť ho pred smrťou. Luke sa dozvie ďalšie prekvapivé tajomstvá o svojom pôvode a vlastnej rodine.

Hviezdne vojny IV - Nová nádej

Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977)

Pôvodne prvý diel trilógie, ktorý sa nezmazateľne zapísal do filmovej histórie.
Príbeh sa na začiatku zameria na loď povstalcov, kde sa princezná Leila snaží ukradnuté tajné plány ohromnej zbrane impéria ukryť do malého robota R2-D2 a spolu s ďalším robotom C3PO ich poslať v únikovom module preč z lode. Jej ďalším cieľom je utajiť polohu povstaleckej základne pred Darth Vaderom.
Po pristátí na planéte Tatooine sa roboti dostávajú do rúk Jawov priekupníkov s použitými robotmi a náhradnými dielmi. Následne si dvojicu robotov od Jawov kúpi mladý muž menom Luke žijúci u strýka na farme. Pri bežnej údržbe droidov sa Luke dostáva k tajnému odkazu, ktorý princezná Leila uložila do R2 tesne predtým, než padla do zajatia Darth Vadera. Luke sa vydáva hľadať človeka meno Obi-Van, ktorému Leia adresovala nahrávku spolu s ukradnutými plánmi. Po stretnutí s Obi-Vanom sa dozvedá o mystickej sile a zisťuje, že jeho otec bol rytierom Jedi, no zavraždil ho Obi-Vanov starý učeň Darth Vader, ktorý podľahol temnej stránke sily.
Medzitým Darth Vader vypátra polohu robotov a Luke s Obi-Vanom nachádzajú zničenú loď Jawov. Obi-Van vie, že za útokom stoja vojaci impéria. Luke sa v obave rozhodne skontrolovať domovskú farmu, či sa nestala terčom útoku. Farmu nájde zničenú. Vracia sa k Obi-Vanovi a obaja sa spolu s droidmi vydajú za pašerákom menom Han Solo, ktorý ich má dopraviť na planétu Alderaan. Po ceste sa ich loď dostane do zajatia Hviezdy Smrti. Posádka sa ukryje v priestoroch na pašovanie kontrabandu a následne sa pokúsia utiecť. Predtým ale zistia, že na palube je uväznená aj princezná Leila, ktorú sa rozhodnú vyslobodiť.
Po dramatickej prestrelke a zničení lúča, ktorý lodi bráni odletieť, princeznú z väzenia vyslobodia a dovezú až k lodi. Tesne pred odletom sa Luke stáva svedkom boja medzi Darth Vaderom a Obi-Vanom, pri ktorom sa Obi-Van nečakane vzdá a po zásahu svetelným mečom sa vyparí.
Luke, Leia a Han spolu s Chewbacom a droidmi sa musia urýchlene dostať preč z Hviezdy Smrti. Namieria si to na planétu Yavin 4, kde je ukrytá povstalecká základňa. Sledovacie zariadenie za nimi však privedie Hviezdu Smrti. Na základni sa s pomocou plánu stanice podarí objaviť slabinu vesmírnej lode, ktorú má využiť protiútok stíhačiek. Podarí sa povstaleckým stíhačom s Lukom ako najlepším pilotom zničiť Hviezdu smrti a zasadiť tak ťažký úder Impériu?

Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov

Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov (2005)

Tretia časť série začína dramatickým únosom kancelára Palpatína generálom Grievousom. Na jeho záchranu sa vydáva Obi-Van Kenobi so svojím padawanským učňom Anakinom Skywalkerom. Záchrana sa po boji medzi rytiermi Jedi a grófom Dookuom podarí, ale za vysokú cenu. Anakin opäť poruší Kódex Jedi, keď sa na príkaz Palpatína, ktorý mu pripomenul udalosti okolo smrti jeho matky, rozhodne popraviť grófa.
Pri úteku z lode sa Jediovia stretnú tvárou v tvár s generálom Grievousom, ktorý po porážke posádky zbabelo utečie. Výprava sa vracia na Coruscant, kde sa vzťah medzi Anakinom a Padmé, znamenajúci ďalšie porušenie Kódexu Jedi, ďalej prehlbuje. Padmé čoskoro zistí, že je s Anakinom tehotná. Ten sa medzitým nedokáže zmieriť s tým, že ho rada Jedi ešte stále nechce vymenovať za majstra. Jeho sklamanie spolu s rozrušením z vízií spečatí Anakinov osud.
Rada postupne zisťuje, kto stojí za všetkými útokmi separatistov a kto ich skutočne vedie proti republike. Popri týchto udalostiach Anakin podlieha nátlaku sithského lorda a s vidinou získania obrovskej moci pre záchranu Padmé pred istou smrťou sa pridáva na temnú stránku Sily. Ihneď sa vydáva na boj proti rádu Jedi a každému, kto sa mu postaví. Medzitým Obi-van nájde generála Grievousa a po dramatickom súboji sa mu ho podarí konečne zabiť. Vojaci republiky potom dostávajú od kancelára sithského lorda rozkaz na okamžitý útok na rád Jedi. Prežijú ho len majstri Obi-Van a Yoda.
Obi-Van sa okamžite vydá za Padmé, aby ju pred Anakinom chránil, a Yoda sa vydáva na neľahký boj proti sithskému lordovi. Nevyhnutne sa schyľuje k bratovražednému boju medzi Obi-Vanom a Anakinom, ktorého meno po prechode na temnú stranu Sily sa zmenilo na Darth Vader. Aj majster Yoda čelí výzve, ktorú možno nedokáže splniť. Palpatín sa vydáva na pomoc Darth Vaderovi, aby mu potom oznámil desivú správu o Padmé. Obi-Van sa uchyľuje do vyhnanstva, no berie si so sebou tajomstvo, ktoré má potenciál zmeniť históriu.

Star Wars: Epizoda II - Klonovaní útočia

Star Wars: Epizoda II - Klonovaní útočia (2002)

Na začiatku pokračovania Skrytej hrozby (1999) sa nájomný zabijak pokúsi zabiť náložou na palube lode senátorku a bývalú kráľovnú z Naboo Padmé Amidalu (Natalie Portman). V dôsledku týchto udalostí je senátorka uvedená pod ochranu rádu Jedi, zastúpeného majstrom Obi-Van Kennobim (Ewan McGregor) a jeho padawanom Anakinom Skywalkerom (Hayden Christensen), ktorý medzitým vyrástol na silného Jediho.
Keď sa mladý Anakin opäť stretáva s Padmé, prebudia sa v ňom city, ktoré pretrvali od ich prvého stretnutia spred desiatich rokov, kedy bol Anakin ešte ako malý chlapec odvedený do výcviku Jedi. Nanešťastie sa senátorku znovu pokúsi zabiť nájomný zabijak, a tak rada rozhodne, že senátorka v doprovode s Anakinom odíde do úkrytu na svoju domovskú planétu Naboo. Na tejto ceste a počas obdobia strávenom na planéte sa aj napriek Kódexu Jedi Anakin s Padmé zblíži a obaja sa do seba zamilujú.
Obi-Vana zatiaľ pátranie po neúspešnom atentátnikovi na senátorku zavedie na odľahlú planétu Kamino. Po príchode na miesto zistí, že obyvatelia planéty Kamino sú veľmi zruční výrobcovia klonov a práve pracujú na desať rokov starej objednávke armády klonov pre republiku od majstra Sifo-Dyasa.
Anakin sa zatiaľ pod vplyvom zlých vidín o matkinej smrti vydá hľadať ju na planétu Tatooine, kde sa mu ju podarí nájsť. Je však príliš neskoro a matka mu umiera v náruči. Anakin sa rozhodne pomstiť piesočným ľuďom, ktorí ju uniesli, a tak sa znovu postaví proti Kódexu Jedi. Po týchto udalostiach sa senát rozhodne hlasovať o pridelení vyšších právomocí najvyššiemu kancelárovi Palpatínovi na vytvorenie armády klonov pre republiku na pomoc rádu Jedi pre udržanie mieru a rovnováhy medzi separatistami, ktorí sa pod vedením grófa Dookua chystajú začať proti republike ozbrojený konflikt.

Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba

Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999)

Film je postavený na začiatok celej ságy. Stretávame sa s úžasne tajomnou postavou Qui-Gon Jinn-a (Liam Neeson), majstrom umenia Jedi, a jeho veľmi mladým padawanom Obi-Van Kenobim (Ewan McGregor). Obaja sú na ceste na politické mierové jednanie s Obchodnou federáciou, ktorá dáva úplnou blokádou planéty Naboo najavo svoj nesúhlas so zamýšľaným zdanením obchodných ciest republikou. Veci sa krátko po ich príchode na loď federácie zvrtnú potom, čo sa jej predstavitelia dozvedia, že nejde o obyčajných delegátov republiky, ale o rytierov Jedi.
Dvom odvážlivcom sa po komplikáciách na lodi a následne na samotnej planéte Naboo podarí preraziť blokádu pri úteku z planéty na palube spolu s jej výsosťou senátorkou za Naboo Padmé Amidala (Natalie Portman). Loď je poškodená, a tak sa kvôli opravám skupina zastaví na odľahlej planéte Tatooine. Tu majster Qui-Gon Jinn absolvuje nečakané stretnutie s malým Anakinom Skywalkerom, chlapcom, ktorý oplýva obrovskou vesmírnou silou. Jedi ho má v úmysle zobrať so sebou pred radu Jediov a po jej súhlase z neho vycvičiť rytiera. Je tu ale háčik: mladý Anakin a jeho matka sú otrokmi miestneho priekupníka, a tak ich odchod z planéty nebude jednoduchý. Podarí sa dostať Qui-Gonovi mladého a nadaného Anakina spod vlastníctva priekupníka a získať súhlas rady na jeho výcvik? A ako to dopadne s obyvateľmi planéty Naboo, ktorí sa snažia nájsť zhodu vo svojich názoroch a premôcť chamtivú obchodnú federáciu?

Smrtonosná zbraň 4

Smrtonosná zbraň 4 (1998)

Vyvrcholenie série Smrtonosná zbraň sa odohráva v rýchlo sa krútiacom kolotoči bláznivých naháňačiek a vtipných hádok medzi Riggsom (Mel Gibson) a Murtaughom (Danny Glover). Počas pátrania po obchodníkoch s otrokmi z Ázie sa stretávajú s čínskym zločincom, ktorý chce za falošné peniaze dostať svojho brata z čínskeho väzenia do Ameriky. Neráta ale s podarenou dvojicou detektívov, ktorí sa pred ničím nezastavia. Štvrté pokračovanie okrem iného odhaľuje vzťahy medzi všetkými postavami z bližšieho pohľadu.

Expendables: Nezničiteľní 2

Expendables: Nezničiteľní 2 (2012)

Stará škola ukazuje, ako sa to robí, keď je niekto nahnevaný, a má v ruke to najťažšie, čo unesie.
V druhej časti filmovej série sa predstaví ešte viac najväčších akčných hviezd z 80. rokov. Skupinu „The Expendables“ v zložení Sylvester Stallone, Jason Statham, Liam Hemsworth, Dolph Lundgren, Jet Li, Terry Crews a Randy Couture tvoria vyslúžilí vojaci a žoldnieri, ktorí na objednávku za pár miliónov dokážu hoci aj nemožné a urobia to hlučne a brutálne. Pri zarábaní si na živobytie tým jediným, čo vedia, sa ale dostávajú do problémov s Kostolníkom (Bruce Willis). Ten nezabúda na nedoriešené účty a žiada náhradu za ukradnuté peniaze vo forme na prvý pohľad jednoduchej služby.
Problémy nastanú, keď počas akcie skupina príde o jedného z jej členov, Billiho (Liam Hemsworth), ktorého chladnokrvne zabije priekupník Villain (J.C. Van Damme). Ten si týmto činom narobí veľmi nebezpečných nepriateľov, ktorí sú odhodlaní svojho mladého kamaráta pomstiť. Počas príprav na pomstu sa do kolotoča lietajúcich nábojov zapája aj legendárny Booker (Chuck Norris), ktorý síce najradšej pracuje sám, no v ťažkej situácii priateľov podporí. K skupine sa pridá aj Trench (Arnold Schwarzenegger), ktorý týmto krokom spláca svoj dlh za záchranu života pri jednej z misií. Na skupinu čaká obrovská prestrelka aj osobné súboje, pri ktorých primárnu úlohu nehrá zabíjanie, ale ide tu predovšetkým o česť.

Kvety vojny

Kvety vojny (2011)

Historická dráma natočená podľa novely The 13 Women of Nanjing pod taktovkou Yimoua Zhanga.
Príbeh sa odohráva v čínskom meste Nanking počas druhej čínsko-japonskej vojny, kedy do mesta vpadli japonské jednotky a definitívne tak nad ním získali kontrolu. Američan (Christian Bale) sa po dramatickom úteku pred vojakmi uchýli spolu so študentkami z miestneho kláštora v kostole. Následne sa snaží vypracovať plán ich evakuácie z mesta. Podobnej úlohy ako Američan sa zhosťuje aj Major Li, veliteľ poslednej čínskej jednotky v meste, ktorého hrdinský charakter sa ukáže potom, čo stratí všetkých mužov. Major Li na seba odvážne preberá úlohu ochrancu študentiek v kostole pred japonskými vojakmi, ktorých naláka do pasce a následne zabije.

Reklama