Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenzie (14)

plagát

Ohňom a mečom (1999) 

Film starší ako 12 rokov a aj napriek tomu dokáže v tejto dobe zaujať. Potlesk poľskej kinematografii a gratulácia, že môžu mať takýto skvost vo svojej histórii. Ale čo sa týka snímku samotného - v podstate sa skladá zo štyroch dielov, pričom každý by sa dal ohodnotiť inak. Prvý diel - perfektné uvedenie do atmosféry, vykreslenie postáv a vzťahov medzi nimi a skvostný soundtrack. Druhý diel - záporák sa stáva skutočným človekom z mäsa a kostí a scény, ktoré síce byť nemuseli, no napriek tomu utužujú atmosféru. Tretí diel - postava Zaglobu začala dostávať až neuveriteľne veľa priestoru a atmosféra sa začala strácať v humore. Štvrtý diel - znova ten Zagloba (možno je to len subjektívne), a napriek snahe spracovať vojnu čo najlepšie, sa finálna bitka neobišla bez obrovských logických chýb. Každopádne nasledovalo výborné rozuzlenie a ako celok má film hlavu a pätu...Skvelé herecké výkony, kvalitné vyobrazenie aj čo sa týka historického hľadiska, krásny príbeh, niekoľko nezabudnuteľných scén (záber z obrany proti jazde) a hodnotenie je jednoducho také, aké je, pretože si to tento snímok zaslúži.

plagát

Gekidžóban Fairy Tail: Hó'ó no miko (2012) 

V podstate to z objektívneho hľadiska nebolo až také zlé. Po tých šiestich mesiacoch čakania, kým sa to dostalo do Európy, by človek čakal trochu viac, ALE - Z grafiky bolo vytrieskané čo sa dalo, kladné postavy si udržali vlastnosti, za ktoré ich fanúšikovia majú radi, a záporné postavy boli zaujímavé a jedinečné. (Teda až do chvíle kedy sa z hlavného záporáka vykľul úplne gýčový zloduch) Ťažko povedať, či je kladom alebo záporom, že tvorcovia stavili na klasický "Fairy tail" štýl, teda motív "nakama" a neskôr pomsty za gildu. Ktovie, možno keby vymysleli niečo iné, mal by snímok napokon väčšiu hodnotu. Súboje obstojné, i keď tie záverečné kvôli krátkej stopáži príliš nevynikli. O 15 minút viac a boli by hodné zapamätania...Napriek tomu všetkému je však každopádne vidieť, že Fairy Tail sa dokáže presadiť aj ako film. Síce priemerný, nenadchne, no na druhú stranu ani neurazí.

plagát

Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc (2013) 

Znesiteľné. Napriek tomu má film nábeh na jeden z najkontroverznejších snímkov tohto roka. Za krátku dobu sa totiž vytvorili tri tábory. Na jednej strane máme ľudí, ktorý film priam nenávidia, na strane druhej máme ľudí, ktorý film zbožňujú a na tretej sú tí, čo sa na to dívajú z nadhľadu a berú v úvahu klady aj zápory. Kde je však pravda? Film má veľa negatív. Veľa! Slabučký a predvídateľný scenár, slabé charaktery (Marienka a Trol - WTF), po polovici upadajúce tempo (ktoré sa však neskôr znova vráti) a herci sa tiež extra nepredviedli (ale to ani nemali dôvod). Lenže sa tomu nedá uprieť aj skvelá atmosféra a HLAVNE schopnosť diváka pobaviť cez všetky negatíva. Účelom filmu je väčšinou diváka zabaviť a to sa tu podarilo na jednotku. Cez všetko zlé, cez každú chybičku, je film plne znesiteľný a nevtieravý. Preto je priemerné hodnotenie na mieste. P.S.: Janíček a jeho "diabetes mellitus" je jednoznačne ten najlepší a najzábavnejší nápad. P.S.S.: Vysvetlite mi už prosím vás niekto, ako môže nejakého človeka napadnúť námet na takýto film...

plagát

Ralph Rozbi-to (2012) 

Základom tohoto filmu ani tak nie je grafická stránka ale schopnosť emocionálne preháňať scény, kde to až tak príliš netreba. Samozrejme, humor filmu nechýba, ale ustupuje emočnej stránke, ktorá je navyše podtrhnutá geniálnou hudbou a skvelým nábojom, ktorý je síce hneď na to prerušený nejakou zľahčujúcou scénkou, no na kvalite to neuberá. Celý film, ako už názov napovedá, sa naozaj snaží rozprávať príbeh Ralpha. Príbeh je to jednoduchý, to áno, ale spracovanie je geniálne a taktiež vedľajšie postavy sú nevtieravé a uverenia hodné. Subjektívne nedokážem aspekty filmu porovnať s ostatnými animákmi, pretože som už hodnú dobu žiaden nevidel, ale u mňa je to od čias prvého Shreka najväčší animovaný zážitok a aj napriek tomu, že tie "retro" odkazy nepochopí každý, si myslím, že je to znesiteľný film a určite stojí za to si ho pozrieť. P.S.: Videné v originálnom znení a bolo skvelé.

plagát

Amazing Spider-Man (2012) 

Sila filmu spočíva v tom, že všetci si akoby uvedomujú to, že reboot sa začal v čase, kedy by Petra Parkera mohol hrať pôvodný herec a ani by ho z toho ešte nezabolel chrbát od staroby. Všetko je iné. Postavy, príbeh, detaily...Zopár odkazov na predošlú sériu sa tu nájsť dá ale v podstate je toto úplne iný spider-man. Čo však na to dopláca? Logika. Parker si s niekým vymení identitu a oni toho chudáka španiela potom odvádzajú preč, pričom vykrikuje, že on je ten pravý...Ahá, takže v Amerike nemajú žiadne doklady? Milé, zmena identity zdarma...Ďalším problémom je jasný dej. Ale tak, úprimne, čo iné sa dalo čakať od takéhoto blockbusteru? Bolo by chválihodné, keby sa snažili vytvoriť aspoň nejaké prekvapenia, šokujúce scény...No nič. Na oplátku však treba spomenúť fakt, že aj napriek tomu, že love story bola jasná, bolo to niečo pekné. Naivné, nevinné a puberťácke. Jednoducho celkom uveriteľný a mierne reálny príbeh lásky z modernej spoločnosti. Aspoň to bolo aké také milé prekvapenie na konci, kde som už čakal, že to všetko skončí pochmúrne a melancholicky. :) (No spoilers) Pozitívnych faktov je tu ešte niekoľko - geniálne cameo Leeho, vtipnosť, Garfieldov (prekvapivý) výkon...Bohužiaľ aj negatívnych - občas zbytočné naťahovanie scén, slabá filozofia záporákovho konania, Garfieldov trochu prehnaný plač...Podtrženo sečteno, znesiteľný priemer.

plagát

Avengers: Pomstitelia (2012) 

Toto mohlo dopadnúť iba dvojako...Obrovským trapasom alebo obrovským nadšením. A ako obrovský komiksový fanúšik a fanúšik marvel filmov môžem úplne spokojne prehlásiť, že sa koná tá druhá možnosť. Za tento film sa kľudne aj pobijem! Samozrejme, tá zápletka a celkový príbeh je maximálne gýčový a v podstate neprináša nič extra...Ale toto je film, ktorý sa prakticky opiera o predošlé samostatné filmy a iba človek, ktorý má k postavám naviazaný citový vzťah, dokáže toto dielo oceniť. Preto keď sa na obrazovke zjavia všetky štyri úžasné postavy dohromady, doslova to dokáže ulahodiť ľudskému oku. A len tak medzi nami, iba pár krát sa mi stalo, že som pri pozeraní filmu cítil taký zvláštny pocit na hrudi a chcel som od radosti vyskočiť zo sedadla. Nuž, som rád, že som to mohol zažiť pri tomto filme. Menovite to u mňa vyvolala posledná bojová scéna, v ktorej sa síce naplno ukázali blockbusterové vlastnosti filmu, no spojenie soundtracku a akcie bolo geniálne! Ku kladom patrí určite aj kvantum hlášok, či už tých slovných alebo fyzických (narážam na scénu Hulka a Thora v poslednej bitke). Na tom sa jednoducho nedalo nezasmiať...No sú tu bohužiaľ aj zápory. Bolo ich asi viac, ale mne v hlave utkveli len dva. Prvým je neskutočné zametanie s hlavným záporákom, teda Lokim. Čo to do pekla malo byť s tým Hulkom?! Jednoducho veľmi slabý záporák a to je škoda...No a druhým záporom je spojenie týmu. Predtým ako sa dali skutočne dohromady tam zomreli stovky ľudí ale zrazu zomrel jeden, a všetci boli smutní, zničení, zarmútení...A už boli kamaráti. To nehorázne bilo do očí. Moje oči však už dlho nezažili taký filmový zážitok ako tomu bolo dnes v kine. Toto je presne moja šálka kávy a som si istý, že každý kto má rád komiksy a vyrastal na nich, si príde na svoje.

plagát

Hry o život (2012) 

Takže hneď na úvod napíšem to, čo je najdôležitejšie. Knihu som nečítal a film ma nepresvedčil dostatočne na to, aby som si ju zaobstaral. Toto je film, pri ktorom sa dokonale uplatní citát "sto ľudí, sto chutí" a ja bohužiaľ (alebo chváľabohu?) patrím do kategórie tých sto ľudí, ktorím to nesadlo. No aj napriek tomu tri hviezdičky. Ide o absolútne priemerný film, preto nie je dôvod dať tomuto filmu viac alebo menej. Námet je celkom zaujímavý a režisér a maskéry sa tu mohli vyhrať ako len chceli...No hlavným problémom sú postavy samotné. Neviem ako je to v knihe, ale bolo prehnané, nechať Katniss takmer stále na plátne a nevenovať sa ostatným postavám. Napríklad Haymitch si zaslúžil trochu rozpitvať minulosť, no geniálny Woody Harrelson to všetko svojim klasicky geniálnym výkonom zachránil. Najväčší problém to bol však pri scéne s malým dievčatkom v lese, kde hrala veľmi dojímavá hudba a všetko pôsobilo tak smutne, ale dievčatko tam bolo len niekoľko krát, povedalo zopár viet, a citový vzťah s divákom sa teda nemal ako utvoriť. Takisto záverečná scéna s Catom bola veľmi rýchla a roztrasená, takže človek ani nevedel ako to zrazu skončilo. Na konci bol znova bohužiaľ (alebo chváľabohu?) happy ending, čo ma trošku zarazilo, no na druhej strane pri takejto gýčovej teenage romantike sa ani nič iné čakať nedalo. Na záver dodám, že doslovný koniec ma nijako nenabudil na čítanie knihy alebo prípadne na druhé pozretie, no ak bude natočený aj druhý diel, rád si ho pozriem. P.S.: Jedna hviezdička je za krásne logo.

plagát

Zahulíme, uvidíme 3: Vianočná jazda (2011) 

Pri treťom Haroldovi a Kumarovi si musí človek uvedomiť jedinú vec. Ide o trafenú a šialenú jazdu. Pokiaľ chce niekto tento film hodnotiť podľa nejakých serióznych filmových pravidiel, nemusí sa ani obťažovať a môže dať rovno odpad. Toto je totiž film, pri ktorom je absolútne jedno ako je to natočené (aj to, že 3D bolo úplne zbytočné), tu ide jednoducho o to vypnúť mozog, pozerať sa a smiať sa. Začalo to celkom energicky, potom to trošku upadlo a pripadalo mi to ako keby Harold a Kumar dospeli, no s príchodom NPH sa to znova všetko rozbehlo a o zábavu nebolo núdzu. Medzi najepickejšie scény patrí podľa mňa Kumar alias "Wu-Tang Clan", Jesus Christ a "kostolný plán".

plagát

Obhajca (2011) 

Tejto tématike príliš nefandím, no nemohol som odolať. Musel som si to pozrieť. A hneď na začiatok musím podotknúť, že tento film má niečo, čo moderným filmom chýba. Má štýl! Má svojskú atmosféru a nie je to len nejaký tupý thriller. Páčila sa mi predovšetkým tá hlboká myšlienka tipu "svet nie je len dobro vs zlo, ale aj zlo vs zlo." Príbeh je postavený hlavne na zvratoch, ale treba priznať, že tých zvratov a prekvapení tam občas bolo až príliš veľa...No nebolo to na škodu. Na záver dodám, že keby bol záver trošku iný, dal by som kľudne aj plný počet, no takto to nejde. Bol tam síce zvrat, no chcelo to niečo, kvôli čomu by som s prekvapeným výrazom sledoval záverečné titulky. Osobne som sa po filme asi desať minút usmieval "like a boss". A o to vlastne išlo v tej úplne poslednej scéne. Doraziť diváka posledným riadnym kúskom štýlu.

plagát

Bojovník: Brat proti bratovi (2011) 

Po odchode z kina som dlho váhal, či napíšem aj recenziu alebo nie. Najprv som sa rozhodol nenapísať ju, no tento film mi akosi zostal zaseknutý v mozgových kolieskach a tak som ju musel napísať.. Hneď na začiatok napíšem, že viem, že tento film je postavený na všetkých možných klišé a taktiež všetky tie zápasy sú nehorázne naivné...No také silné spojenie príbehu, réžie, hudby a napätia sa len tak vo filmoch nevidí. Ešte sa mi nestalo, aby som takmer vyskočil zo sedadla od radosti! Hlavne sa mi páčilo, že film prakticky dával za úlohu divákovi vybrať si jedného z bratov a až do konca mu fandiť. Aspoň u mňa to tak bolo. “Navrátilec“ mal síce pekný príbeh a aj dobrého herca...No vždy som spozornel keď prišiel na scénu “učiteľ“, ktorý sa bil pre svoju rodinu, či už v klietke alebo mimo nej. Naozaj veľmi obdivujem tú zápletku a aj celkové rozuzlenie. Klišé neklišé...Pfff...Tento film je parádny a určite stojí za to si ho pozrieť.