Reklama

Reklama

Ohňom a mečom

  • Česko Ohněm a mečem (viac)
Poľsko, 1999, 175 min

Réžia:

Jerzy Hoffman

Predloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrajú:

Izabella Scorupco, Michał Żebrowski, Alexander Domogarov, Krzysztof Kowalewski, Bogdan Stupka, Andrzej Seweryn, Zbigniew Zamachowski, Daniel Olbrychski (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmové spracovanie slávneho románu Henryka Sienkiewicza "Ohňom a mečom" je najdrahším a najvýpravnejším poľským veľkofilmom všetkých čias. V dobách bitiek proti Ukrajincom a ich spojencom, krutým Tatárom, vedených Tuhaj-Bejom, sa odvíja milostný príbeh rytiera Skrzetuského a jeho milovanej Heleny. Ich láske kladie nástrahy kozák Bohun. Vernými a statočnými priateľmi Sklrzetueského sú Zagroba, Podbipieta a rytier Worodyjovski. Začína bitka o vlasť a srdce krásnej ženy... (RTVS)

(viac)

Recenzie (187)

CheGuevara 

všetky recenzie používateľa

Není to dokonalé. Naštěstí. Film sází především na příběh, na silný příběh přímo z pera Sienkiewicze. Ach ta romantika udatných hrdinů, kteří se bijí bez bázně a hany pro své unesené vyvolené. A právě touto romantikou je prodchnut celý film. Místy na nás kouká papundeklové dekorace, hodně slabý rozpočet (i když i ten je na evropské poměry celkem vysoký) a taky místy amatérské a prkenné herectví, ale já říkám díkybohu. Minimálně to dělá ve filmu větší pocit reálnosti (ano zní to, že si protiřečím, ale na mě to tak působilo) a taky to má své kouzlo. Aneb doted se oklepu, když si uvědomím že to mohli natočit Američani. Draze, efektně, se spoustou triků, s hollywoodkými stár, ale přesto jako úplný kýč. ()

Flaxik 

všetky recenzie používateľa

Tříhodinové povídání o tom, jak se Rzecpospolyta nakonec dohodla s kozáky a ještě do toho namíchali tatarák s Tuhaj bejem. Jediné štěstí, že Rusko mělo v té době jiné starosti, ale ono to napravuje teď. Zatímco pan Jakubisko pohrdl luxusním tématem a udělal z něj pošahanou haluz, Pšonkové vzali slušný historický román a ačkoliv ho celkem věrně a bez fantazie přepsali, udělali z něj takové dílo, že jsem musel všechny čtyři kusy dát naráz a málem mi vyschly rohovky. Juraji, kurva, takhle se dělají bitevní scény! Žebrovský má charisma, že by na něm utáhl proti vodě...no to co normálně utáhne tři lodě. Obouručák pana Podbipiety je impozantní, Zaglobovo panděro též a pan Wolodyjowski vypadá jako ňouma přesně do té doby, než tasí. Šavli samozřejmě. Jedinou malinkou skvrnkou na kráse je panna Helena, jejímuž panenství pravděpodobně pan Skřetuský věřil pouze díky dlouhé době strávené ve výhradně pánské společnosti. Bitky jako prase, romantika jako prase, nádherné scenérie (jako prase samozřejmě), prostě celkově velmi vepřový film. A tak, zatímco pan Nižnánsky pláče a mlátí hlavou o strop rakve (já vím, že Juraj neměl autorský práva, no právě!), Sienkiewicz může uznale pokývat ohnilou hlavou, převalit se na pravý bok a dál odpočívat v pokoji. ()

Reklama

Molir 

všetky recenzie používateľa

Prvni dil Sienkiewiczovy trilogie, ktera ovsem byla natacena pozadu. Svym filmovym pokracovanim rozhodne ostudu nedela, po dlouhe dobe zase poradny valecny historicky velkofilm. A ta polstina je proste dokonala... a soundtrack jakbysmet, ten rozhodne doporucuji... BTW pro potreby televize byl film trosku prodlouzen a nastrihan do ctrydilne "miniserie", kazdy dil cca 50 minut... ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Najdrahší film v poľských dejinách podľa románovej trilógie Henryka Sienkiewicza pojednavajúci o vzbure kozákov na Ukrajine. Hoffman nepoužil žiadne počítačové efekty, no aj tak všetko vyzerá patrične veľkolepo, čím sa film môže smelo rovnať veľkorozpočtovým hollywoodským produkciám. Film aj napriek svojim vyše trom hodinám nenudí, práve naopak. Hoffman nás neustále opája zmesou bojových scén, intríg, často aj vtipných pasáží a tiež lásky a zrady. Záverečná bitka o pevnosť Zbaraž je veľkolepým vyvrcholením celej epopeje a úchvatným príkladom hrdinstva. 4.5* ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

2,5  Tak na to, že to je najväčší a najdrahší poľský veľkofilm, navyše vysoko hodnotený, je to pre mňa sklamanie. 3 hodiny nezáživnej nudy, miestami prerušenej niekoľkými lepšími scénami (šermiarsky súboj, návšteva vedmy, pár piesní, pár bojových scén). A to režíroval Jerzy Hoffman, režisér vynikajúceho Mastičkára, takže očakávania boli vysoké. Nemilo prekvapený som bol kamerou, ktorá sa akosi nevie trafiť do záberu, pri rýchlych scénach nestíha, takže tie pôsobia neprehľadne. Herci sú väčšinou drevení, ich prejav značne strojený. Na to, že to je film z prelomu tisícročí, film pôsobí veľmi zastarane. No a tie pokusy o humor sú zúfalo nevtipné. Aby som však iba nekritizoval, okrem niekoľkých spomínaných podarených scén má film ešte ďalšie plus a to je jeho historicko-informačná hodnota.  Primäl ma k tomu, aby som sa trochu pozrel na časť histórie, na ktorú sú Poliaci mimoriadne hrdí. Na časy, keď mali jeden z najväčších a najľudnatejších štátov na svete a dokázali ho ubrániť zo všetkých strán (Rusi, Tatári, Švédi). ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (14)

  • Jerzy Hoffman plánoval sfilmovať dielo ešte v časoch socializmu, no cenzúra to nikdy nepovolila pre protiukrajinské posolstvo literárnej predlohy. V roku 1987 sa naskytla šanca získať súhlas od štátnych orgánov (ministerstvo kultúry dokonca udelilo na film dotáciu), no projekt napokon skončil na poličke. Sponzorov sa podarilo získať až v roku 1996 a natáčanie sa začalo o rok neskôr. (Arsenal83)
  • Navzdory tomu, že předlohou je romantické dílo, hlavní hrdina Jan Skrzetuski a jeho sok Jurko Bohun jsou skutečné historické postavy. Stejně tak ve skutečně žil Michal Wolodyjowski, Jeremi Wiśniowiecki a Bohdan Chmielnicky. Oproti tomu postavy Podbipieta a Zagloba jsou smyšlené. (VMa)
  • V prvej časti filmu, keď Jan (Michal Zebrowski) tancuje spolu s Helenou (Izabella Scorupco), hrá poľská ľudová pieseň. Jej názov je "Hej Sokoly". (Odpocivadlo)

Súvisiace novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (viac)

Reklama

Reklama