Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Krimi

Zaujímavosti k filmom (27)

Dunkirk

Dunkirk (2017)

"Nemyslel som si, že to ešte niekedy uvidím. Akoby som tam znova bol." Týmito slovami reagoval na film vojnový veterán Ken Sturdy, ktorý sa zúčastnil operácie Dynamo. V čase, keď Dunkirk sledoval mu bolo 97 rokov.

Dunkirk

Dunkirk (2017)

V rámci filmárskych príprav bola na pláži pri meste Dunkirk vystavaná presná replika móla, ktoré na tomto mieste stálo v čase druhej svetovej vojny.

Dunkirk

Dunkirk (2017)

Christopher Nolan spoločne so svojou manželkou Emmou Thomas preplávali na člne Anglický kanál z Dunkirku do Doveru. Pre túto plavbu si vybrali rovnaké ročné obdobie ako to, ktoré panovalo počas operácie Dynamo. Počasie im neprialo a plavba trvala približne devätnásť hodín. Slovami režiséra šlo o zaujímavú skúsenosť aká ho ovplyvnila pri tvorbe filmu.

Prvý kontakt

Prvý kontakt (2016)

Na grafickej podobe mimozemského jazyka sa podieľala aj umelkyňa Martine Bertrand, manželka scénografa filmu Patrice Vermettea.

Prvý kontakt

Prvý kontakt (2016)

Ian Donnelly (Jeremy Renner) nazve heptapody menami Abbott a Costello. Ide o narážku na komediálnu dvojicu Buda Abbotta a Loua Costella, ktorá sa preslávila počas zlatej éry klasického Hollywoodu, konkrétne v období 1935 - 1957.

Marťan

Marťan (2015)

Tvorcovia sa snažili dosiahnuť maximálnu autentickosť prostredia. Lokality vo filme, ktorými Mark Watney (Matt Damon) prechádza, vyzerajú rovnako ako ich reálne predlohy na Marse a nesú tiež identické názvy. Filmoví grafici pri tom využívali fotografie kamerového systému HiRISE, ktorý sa nachádza na palube sondy NASA Mars Reconnaissance Orbiter.

Marťan

Marťan (2015)

Týždeň pred oficiálnym uvedením filmu do kín sa uskutočnila špeciálna premiéra. Snímku Ridleyho Scotta si pustili astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Mlčanie

Mlčanie (2016)

„Sledovať scénu a počuť prírodu okolo mňa, vtáky, zvieratá, to bol vstup do celkom iného sveta a ja som nesmierne vďačný za túto skúsenosť,“ nechal sa počuť režisér Martin Scorsese, ktorý je známy tým, že tvorí filmy zasadené prevažne do mestského prostredia.

Mlčanie

Mlčanie (2016)

Natáčanie prebiehalo na Taiwane a trvalo 73 dní.

Vlastní zbraň podmínkou

Vlastní zbraň podmínkou (2012)

V obchode, kde Kenneth (Mark Duplass) pracuje, sú na pultoch uložené známe polievky Campbell's Soup. Toto jedlo pozná celý svet najmä vďaka maľbe Andyho Warhola.

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: Tajná služba (2014)

V minulosti bolo meno Colina Firtha viackrát spájané s rolou Jamesa Bonda, ale tieto špekulácie sa nikdy nestali realitou. Vo tomto filme stvárnil herec veterána tajnej služby Harryho Harta. Charakter tejto postavy je veľmi silno inšpirovaný práve osobnosťou Agenta 007.

Fantastický pan Lišák

Fantastický pan Lišák (2009)

Herci spolu s režisérom bývali počas nahrávania na farme. Bol to nápad Wesa Andersona, ktorý tak chcel vytvoriť dobrú atmosféru pri dabovaní postavičiek.

Tour De France - legenda

Tour De France - legenda (2004) (relácia)

V roku 2012 bol Lance Armstrong zbavený všetkých titulov z Tour De France. Preteky vyhral celkovo sedemkrát. Držiteľmi rekordu v počte víťazstiev sa tak opäť stali Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. Všetci vyhrali Tour De France päťkrát.

Tour De France - legenda

Tour De France - legenda (2004) (relácia)

13. júla 1967, krátko pred cieľom etapy, ktorá sa končila 20 km dlhým stúpaním na Mont Ventoux, skolaboval britský cyklista Tom Simpson. Aj napriek poskytnutiu prvej pomoci a okamžitom prevoze do nemocnice sa ho nepodarilo lekárom zachrániť. Pitva preukázala nadmerné požívanie amfetamínu.

Tour De France - legenda

Tour De France - legenda (2004) (relácia)

Zaujímavé sú osudy Raymonda Poulidora, ktorý pochádzal z chudobnej rodiny a rýchlo sa stal miláčikom francúzskych divákov. Pulidorovi sa však nikdy nepodarilo Tour De France vyhrať. Skonči trikrát na druhom a päťkrát na treťom mieste. O víťazstvá ho pripravil najmä Jacques Anquetil, ktorý naopak u fanúšikov veľmi obľúbený nebol.

Tour De France - legenda

Tour De France - legenda (2004) (relácia)

Počas pretekov v roku 1904 bolo diskvalifikovaných 73 z celkového počtu 88 pretekárov. Cyklisti boli prichytení, ako cestujú vlakmi, autami alebo sypú klince na cestu.

Reklama