Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Krimi

Obľúbené seriály (10)

Perníkový tatko

Perníkový tatko (2008)

Pôvodne som chcel hodnotiť Breaking Bad etapovito, po jednotlivých sezónach, no postupne som od tohto štýlu upustil. Každá séria má viacero intenzívnych a nezabudnuteľných momentov, ale príbeh Waltera Whitea je najsilnejší práve ako jednoliaty celok! /// "Vravel, že o dobrých mužoch sa nikdy nepíše toľko ako o zloduchoch..." /// Hm... Dobrý? Zlý? Keby to bolo také jednoduché! Waltovi som zozačiatku veľmi prial. Ja viem, že robil zlé veci, ale aj tak som mu držal palce, aby poriadne nakopal ten mizerný život, ktorý bol k nemu mimoriadne krutý! Pozvoľna však prichádzali chvíle, keď sa Walt menil. /// "Chémia je veda o zmenách..." /// Z nešťastného dobráka sa pomaličky stávalo manipulatívne monštrum s prezývkou Heisenberg a ja som si čoraz častejšie kládol pálčivé otázky. Ako to vôbec môže skončiť? Ako bude táto „cesta do pekla“ zavŕšená? Odpoveďou mi bola ťaživá a veľmi smutná 5. séria (jeden z mojich emotívne najsilnejších seriálových zážitkov). Breaking Bad je jednoducho fenomén. Brilantný a mnohovrstvový. Surový a dojímavý zároveň. Po skončení tohto jedinečného seriálu som zostal ticho sedieť a hlavou mi vírila len jediná veta... Nikdy nezabudnem na tvoju tŕnistú cestu životom, Walter White!

Bratstvo neohrozených

Bratstvo neohrozených (2001)

Band of Brothers je seriálom, po technickej stránke, úplne dokonalým. Historické reálie sú na najvyššej možnej úrovni, až to niekedy evokuje dokumentárny žáner. Samotná dokonalosť filmárskeho umenia by však nestačila na stopercentné hodnotenie. Seriál je výnimočný práve tým, o čom vypovedá. Je v ňom prítomná ľudskosť, sila priateľstva a hrôza vojny. Amerických vojakov nevykresľuje idealisticky a nemeckých vojakov neodsudzuje. Výpovede priamych účastníkov sú neuveriteľne silné a vyvolávajú zimomriavky. Band of Brothers je akoby pamätníkom na jednu z najhorších kapitol v dejinách.

Simpsonovci

Simpsonovci (1989)

SUDKYŇA: "Homer dále nahradí Bartovi škodu, je-li to vůbec možné..." HOMER: "Hmmm, jelito...". /// Niektoré epizódy som videl asi stokrát, ale výbuchy smiechu prichádzajú znovu a znovu. Je to stopercentná zábava, geniálny humor a svojím spôsobom najlepšia reflexia doby, v ktorej žijeme... Simpsonovci sú monumentom televízneho sitkomu a keby mám niekomu porozprávať o ére, v ktorej som vyrastal, tak mu pustím práve tento seriál.

Temný prípad

Temný prípad (2014)

1. séria (100%) = "Dostávam tu z toho divnú pachuť v ústach... Hliník, popol... Všetko je to jedno veľké geto. Obria stoka uprostred vesmíru." /// Ťaživá atmosféra americkej Louisiany, séria podivných vrážd a dvojica svojráznych detektívov. Rustin Cohle a Martin Hart. V určitom momente, keď sa ich prípad pomaly blížil ku koncu, som pochopil, že dolapenie desivého vraha bude len druhoradou záležitosťou. Tou najdôležitejšou vecou prvej série bol vývoj postáv a ich životné cesty. Mimoriadne vzácne dielo v rámci televíznej tvorby! /// "Došlo mi, že celé je to len jeden príbeh. Ten najstarší. Svetlo proti tme."

Jízlivě tvůj

Jízlivě tvůj (2013)

STUART: "Kto si myslíš, že si?! Gróf z Granthamu? Si z Wiganu!" FREDDIE: "Stále lepšie, než pochádzať z Laytonstonu." STUART: "Ako sa opovažuješ?! Bol som v Oxforde." FREDDIE: "Áno, na obed." /// Videl som už viacero britských komediálnych seriálov, ale tento je suverénne najlepší. Neustále hašterenie Freddieho a Stuarta ponúka nevídané množstvo vtipných situácii. Ešte väčší náboj tomu dodáva ich dôvtipná priateľka Violet a mladý sused Ash. Prostredie a herecký pátos navodzujú netradičný dojem divadelného predstavenia, čo sa mi veľmi páči. Vicious je skrátka extra podmanivý a mimoriadne zábavný seriál.

Sherlock

Sherlock (2010)

MRS. HUDSON: "Oh, som si istá, že sa niečo objaví, Sherlock. Nejaká pekná vražda, ktorá vás určite rozveselí." SHERLOCK HOLMES: "Hm... Už aby to bolo!" /// Obdivujem vynaliezavosť Britov. Aj tisíckrát obohraný námet dokážu prepracovať a ponúknuť v novom svetle. Seriálový Sherlock je hravým, vizuálne atraktívnym, farebným a mimoriadne vtipným skvostom TV tvorby. Každý jeden dialóg ústrednej dvojice, každý jeden záber na Londýn, každý jeden príbeh... Všetko sú to absolútne lahôdky! Obrovským plusom najslávnejšieho detektíva je aj to, že si po celú dobu udržiava neopakovateľnú atmosféru a silný náboj. /// 1. séria: A Study in Pink (100%) = Úvodná epizóda ma bez problémov vtiahla do divokého sveta majstra dedukcie. Prvý prípad televízneho Sherlocka je veľmi napínavým dobrodružstvom. Celý príbeh je originálne napísaný a neuveriteľne nápaditý. The Blind Banker (90%) = Druhá časť si udržala nápaditosť a zábavnosť predchádzajúceho dielu. Príbehovo je o malinký kúsok slabšia, ale to je popri tom strhujúcom tempe seriálu zanedbateľná vec. The Great Game (95%) = Záverečná epizóda prvej série je vyšperkovaná hra medzi Sherlockom a jeho najväčším nepriateľom. Miestami by sa napätie dalo krájať. The Great Game sa kvalitatívne takmer vyrovnala bezchybnej prvej časti. /// 2. séria: A Scandal in Belgravia (100%) = Geniálne vystavaný príbeh drží celý čas diváka v strehu a hlavná zápletka má mocný šarm. Majstrovský úvod do druhej série! The Hounds of Baskerville (95%) = Bolo celkom príjemné hodiť na chvíľu Londýn za hlavu. Dej je o čosi jednoduchší, ale ten staromódny a hrozivo mysteriózny nádych Sherlockovi veľmi pristal. The Reichenbach Fall (100%) = Delikatesa, ktorá sfanatizovala davy divákov tak, ako sa to nepodarilo žiadnemu inému seriálu! /// 3. séria: Many Happy Returns (90%) = Vtipná vianočná ochutnávka. Špeciálny diel medzi druhou a treťou sériou rozdráždil nejedného vyhladovaného fanúšika. The Empty Hearse (95%) = Tvorcovia Sherlocka sa vybrali zaujímavou cestou. Detektívne prípady ustúpili do úzadia a prvé husle hrajú vzťahy a city hlavných postáv. Prekvapila aj poriadna dávka kvalitného britského humoru. Takto je to super, páči sa mi to. The Sign of Three (90%) = Potvrdenie nového kurzu. Zdá sa mi však, že všetko to nadľahčovanie je iba predvojom mohutnému a prekvapivému finále tretej série. His Last Vow (95%) = Sherlock Holmes je lovec drakov! Znamenité ukončenie veľmi originálnej série, ktorá je smelým dôkazom pestrosti a nápaditosti celého seriálu. ///

Homeland - Zradca

Homeland - Zradca (2011)

Homeland je vskutku výnimočným a ojedinelým dielom. Aby sa seriál americkej produkcie snažil pochopiť terorizmus a objasniť pohnútky teroristov... tak to tu ešte nebolo. Výnimočnosť Homelandu spočíva aj vo skvelom výbere hercov a v tom čo pred kamerami predvádzajú. Od úvodných dielov mi najviac imponovala postava Mandyho Patinkina, Saul Berenson. /// 1. séria (100%) = Je až neuveriteľné ako sa tvorcovia pohrávajú s divákom. Zavádzajú ho, nútia ho pracovať s množstvom rôznych verzii a predovšetkým ho neustále držia v absolútnom napätí. Tá paranoja je až hmatateľná! Najsilnejšími scénami boli pre mňa flashbacky z Brodyho väznenia v Iraku. /// 2. séria (100%) = Príbeh sa uberá úplne proti všetkým pravidlám TV tvorby! Už v úvode druhej série nám scenáristi servírujú jednu ohromujúcu a zimomriavky vyvolávajúcu dejovú bombu za druhou. Keď to už vyzerá, že vyplytvali všetky geniálne nápady, na záver divákovi vyrazia dych! /// 3. séria (95%) = Tretia séria má pomalší rozbeh ako predchádzajúce. Seriál naskočí do svojich obvyklých koľají až na konci štvrtého dielu. Od tohto momentu však ponúkne napínavú špionážnu hru, ktorá v závere série vybičuje emócie diváka na maximum.

Impérium - Mafie v Atlantic City

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010)

"Je to okresný pokladník, ale žije si ako faraón... Je skorumpovaný! Neexistuje obchodná transakcia, z ktorej by nemal osoh... Platí mu celé mesto a ľudia ho milujú." HBO vytvorilo strhujúci seriálový epos o živote Enocha "Nuckyho" Thompsona, pokladníka Atlantic City. Steve Buscemi stvárnil postavu dvojtvárneho politika naozaj presvedčivo. Mesto hriechu, hazardu a pašovaného alkoholu, ktoré prekvitalo v dvadsiatych rokoch 20. storočia, vykreslili tvorcovia veľmi autenticky. Dobová atmosféra je až hmatateľná a podčiarkuje ju geniálny soundtrack. Napriek tomu, že seriál sleduje osudy väčšieho množstva postáv, divák si k nim rýchlo nájde cestu a sympatie. /// 1. séria (95%) = Ako sa príbeh odvíja ďalej, divák postupne spoznáva, kto vlastne Nucky Thompson je. Premena Margaret Schroeder je neskutočná! Keď som ju v záverečnej epizóde porovnal s tou plachou írskou emigrantkou, až ma zamrazilo. Moje srdce si získal tiež James "Jimmy" Darmody, ale rovnako zaujímavo sa rozvíjajú aj ďalšie postavy: Chalky White, Richard Harrow a Al Capone (skvelý Stephen Graham). /// 2. séria (100%) = Do vzťahov medzi postavami sa dostalo viacej svetla, niektoré sa dramaticky zmenili. Celá druhá séria bola veľkou hrou o Atlantic City, na začiatku ktorej to s Nuckym vyzeralo dosť zle a zdalo sa, že proti nemu stoja všetci (šéfovia obvodov, komodor, Jimmy a tiež jeho brat Eli). Zostala mu len Margaret a sympatie diváka, ktoré si predtým získal. Z nových postáv ma zaujali Owen Slater (výborný Charlie Cox), Manny Horvitz a nevšedným vývojom si prešli Nelson Van Alden a Elias "Eli" Thompson. Pôsobivý záver celej série robí z Boardwalk Empire ešte odvážnejší a vzrušujúcejší seriál, ako som si doteraz myslel. /// 3. séria (100%) = Tretia séria začala poriadne zostra. Jej motorom bol predovšetkým votrelec Gyp Rosetti, ktorý sa snažil vziať Nuckymu jeho mesto. Posledných päť dielov tejto série bolo absolútne bezchybných a pri niektorých scénach som ani nedýchal. Potešili ma najmä Chalky White, Eli Thompson a Al Capone. Myslím, že Nuckymu musí fandiť každý divák. Je to veľmi charizmatický chlapík! /// 4. séria (85%) = Poniektoré dejové linky stratili náboj, ktorý zdobil predchádzajúce série, no aj napriek tomu si seriál zachoval vysokú kvalitu. Paradoxne sa počas štvrtej série divácky najatraktívnejšie situácie neodohrali v Atlantic City, ale v Chicagu. Myslím, že sa ešte máme na čo tešiť. /// 5. séria (90%) = Piata séria je dobre vypointovaným a dôstojným zavŕšením celého seriálu. Boardwalk Empire som sledoval päť skvelých sezón a musím povedať, že to bol veľkolepý seriál. Jeho najväčším pozitívom bola strhujúca dobová atmosféra a prvotriedne postavy. Na "Roaring Twenties" v podaní HBO budem veľmi rád spomínať!

Frasier

Frasier (1993)

FRASIER: "Nemôžem čítať noviny! Eddie na mňa zíza!" MARTIN: "Tak ho ignoruj!" FRASIER: "Veď sa snažím!" MARTIN: "To hovorím psovi!" /// Musím sa priznať, že keď som bol mladší, nemal som Frasiera rád. Jeho humor mi nič nehovoril. Na "staré kolená" si tento skvelý seriál dokonale vychutnávam. Niektoré epizódy ma posielajú do kŕčov. Rozhovory medzi Frasierom, Martinom a Nilesom sú plné láskavého sarkazmu a kvalitnej irónie. Mojou najobľúbenejšou časťou je The Two Mrs. Cranes (Dve pani Craneové).

Rodina Addamsovcov

Rodina Addamsovcov (1964)

PUGSLEY: "Otecko, môžem ísť do cirkusu?" GOMEZ: "Čo ťa to pochytilo? Prečo by chcel ísť zdravý a normálny chlapec do cirkusu?" /// Pamätám si, že už ako malý chlapec som veľmi rád sledoval seriál o rodine Addamsovcov. Vôbec mi neprekážalo čiernobiele spracovanie a nesmierne som sa pri ňom bavil. Dnes, s odstupom mnohých rokov, som seriál opäť našiel v TV ponuke. Je to úžasné! Ten humor je veľmi milý, nevtieravý a čierno čierny. Jednu bizarnú situáciu strieda ešte bizarnejšia. The Addams Family je so svojím neopakovateľným šarmom absolútnym kultom medzi seriálmi! LUSK... LUSK...