Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor

Denníček (20)

Mike Oldfield - Tubular Bells (1973)

Tento rok má album Tubular Bells 50 rokov. Mike Oldfield a jeho debutujúci album má aj dneska neskutočný vplyv nielen na jednotlivé subžánre progrock scény, ale aj na tzv. svetovú hudbu. 

Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Je to neskutočné, ale kultová akčná hra Max Payne 2: The Fall of Max Payne tento rok oslavuje dvadsať rokov. Táto hra, okrem neskutočne dobre napísaného príbehu a dialógov, disponuje aj nadštandardne nakomponovanou hudbou, ktorú danú atmosféru hry nielenže skvele doplňuje, ale posúva ju aj do vyšších dimenzií. Pre nostalgiu som vybral pesničku, ktorá je úzko spojená s postavou Mona Sax. (Snáď sa niekedy dočkáme aj filmu, ktorý sa aspoň trochu priblíži kvalít tejto hry. Prvý pokus bol obrovský prešľap.)

Cyan - For King and Country

Neo-Prog parta Cyan v roku 1993 vydala svoj debutujúci album For King and Country (v roku 2021 znovu nahraná), ktorý obsahuje dnes už klasické pesničky tejto kapely (vrcholom pre mňa je však Nosferatu (Requiem for a Vampire), ktorá sa objavila na ich ďalšom albumu). Skúste dať šancu pesničky I Defy the Sun z novšej verzii spomínaného albumu.

Emerson Lake & Palmer - BRAIN SALAD SURGERY

Rok 1973 stále patril do zlatej éry progresívneho rocku. O tom svedčí aj album Brain Salad Surgery od legendárnej prog rock skupiny ELP. Čo iného by som mohol vybrať z albumu, ako jednu z najlepších epických skladieb daného roku (celého žánru).

GENESIS - SELLING ENGLAND BY THE POUND (1973)

Tento rok oslavuje 50-ku aj jeden z naj albumov progresívneho roku, ktoré má na svedomí skupina Genesis. „Čo iné“ by som mohol vybrať, ako srdcovku Firth of Fifth.

RUSH - COUNTERPARTS (1993)

Skupina Rush s albumom Counterparts, ktorá tento rok oslavuje tridsiatku, potvrdila návrat k štýlu, kde predovšetkým dominujú silnejšie gitarové riffy. V jedinej inštrumentálnej pesničke z tohto albumu trojica poukazuje na to, že ich kreativita je nevyčerpateľná. 

MARILLION - SCRIPT FOR A JESTER'S TEAR

V roku 1983 (čiže pred 40 rokmi) vydala anglická kapela Marillion svoj debutový album Script for a Jester's Tear. Tento album do dneska je základným pilierom sub-žánru neo-prog, ktorý výrazne pomohol k tomu, aby progresívny rock, predovšetkým jeho melodická, emocionálna, (atmosférickou) gitarou a syntetizátorom mohutne podporovaná strana, nabrala novú silu. Keď máte čas a chuť, skúste si spustiť pesničku Chelsea Monday.

FOCUS - SYLVIA (1973)

Pre dnešný víkend jedna krátka inštrumentálna pesnička od Holandskej prog-rock kapely Focus. Pesnička Sylvia tento rok slávi päťdesiatku, ale stále je energetická a bombastická. Klasika, na ktorej zuby času nenechajú žiadnu stopu.

PINK FLOYD - THE DARK SIDE OF THE MOON

Jeden z naj-albumov všetkých čias, „aj“ z pohľadu klasického progresívneho roku, od jednej z naj-kapiel všetkých čias tento rok oslavuje päťdesiatku. Všetko najlepšie k narodeninám! („Home, home again, I like to be here when I can. And when I come home cold and tired, It's good to warm my bones beside the fire.“)

NEAL MORSE - All You Need Is Love On Christmas

Vianoce sú za dverami...

RUSH - Signals (1982)

Skupina Rush je fenoménom. Táto kapela mala obrovský vplyv na mnohých ďalších kapiel rôznych žánrov, mimo iné aj na tých, ktoré sa pohybujú na ceste progresívneho rocku a metalu. Ich album Signals tento rok oslavuje štyridsiatku.

DREAM THEATER - Images and Words (1992)

Dream Theater bol, je a bude alfou a omegou pre žáner progresívny metal. Ich druhý album (Images and Words), ktorý je etanolom pre spomínaný žáner, tento rok oslavuje svojich tridsiatich rokov. Každá pesnička na tomto albumu je dokonalá, ja osobne neviem čo vytknúť.

ANNEKE VAN GIERSBERGEN – Darkest Skies Acoustic Tour 2022

V rámci svojej akustickej turné (Darkest Skies Acoustic Tour 2022), v Zlíne 4.11.2022 vystúpila jedna z najznámejších interpretov holandského (nielen) alternatívneho roku a prog metálu Anneke van Giersbergen. Anneke so svojou energiou, úsmevom, dobrou náladou a predovšetkým nemeniacim sa božským hlasom potvrdzuje, že stále patrí medzi top speváčky – v podstate neexituje taký hudobný žáner, v ktorej by jej hlas nebola dominantnou. V krátkych pauzách medzi jednotlivými pesničkami rozprávala krátke príbehy, medzi ktorými (pravdepodobne) najviac pobavili historky o spoločnom (a výnimočnom!) turné s Arjen Lucassen (kto by nevedel, o koho sa jedná, tak poviem len jedno kľúčové slovo: Ayreon) a o okolnostiach, ktoré inšpirovali vznik pesničky „I Saw a Car“ (pesnička, ktorá jej spôsobila radosť). Koncert bol skvelý, publikum každú pesničku hodnotila s obrovským a hlučným potleskom. Som rád, že som túto výnimočnú speváčku a osobnosť mohol vidieť a počuť naživo – jej hlas je balzamom pre dušu. Anneke, ďakujeme ti a prajem ti ešte veľa úspechov a pevné zdravie!

Genesis - Dance On A Volcano

Pre tento týždeň klasická pesnička od jedného z kmotrov progresívneho rocku. Geniálna zo všetkých strán!

Flying Colors - Open Up Your Eyes

Jedna hravá a melodická mini-epic (spíš crossover progresívna) pesnička od skupiny Flying Colors (jeden z vedľajších projektov dua Morse / Portnoy).

Jonas Lindberg & The Other Side - Summer Queen

Pre tých, ktorý majú rád tzv. epické crossover progresívne pesničky a zhodou okolností im chýbajú slnečnicové lúče. Summer Queen je pesnička, ktorá, mimo iné, obsahuje v sebe prvky švédskeho AOR, potom niečo od skupiny The Flower Kings, ale predovšetkým (nemalú) inšpiráciu od takého velikána ako Neal Morse.

Yes - And You And I

Tento rok (a práve v Septembri) oslavuje svoje 50. narodeniny táto ikonická pesnička z ikonického albumu progresívneho roku! Odporúčam pre každého milovníka daného žánru

Update (1)!

 

V posledných dvoch rokoch som sa snažil každý deň prispieť s hodnotením (filmového) obsahu na CSFD. Od zajtra však postupne „uberiem“ z tempa. Kvôli časovým dôvodom už pravdepodobne nepribudne nové hodnotenie (alebo komentár) každý deň. Každopádne budem sa snažiť byť tak aktívny ako doteraz (ale len v rámci mojich časových možností). Vďaka za pochopenie!

Ovládací panel
8 bodov